Dtum
Login with Facebookk
1926 | Május

Bethlen miniszterelnök, Vass miniszter, Pallavicini, Sigray és Jankovich-Bésán grófok tesznek ma vallomást a frankpörben

Töreky Géza a frankhamisitási bünpör főtárgyalási elnöke, vasárnap délelőtt hivatalában a mai főtárgyalás anyagát készítette elő. Nagy elfoglaltsága közepette fogadta A Reggel munkatársát s a mai, hétfői főtárgyalási nap eseményeire vonatkozó érdeklődésünkre a következő fölvilágosítást kaptuk:
- A hétfői főtárgyalásra beidéztem mindazokat a tanukat, akiknek a kihallgatása még hátra maradt. Elsősorban a szombati főtárgyalási napról elmaradt tanuk következnek sorra: Bónis páter, Lingauer Albin és Hír György. Idézést kaptak ezeken kívül őrgróf Pallavicini György, gróf Sigray Antal gróf Károlyi Imre, gróf Mikes János, gróf Jankovich-Bésán Endre, továbbá Vass József miniszter és gróf Bethlen István miniszterelnök.


Idézést küldött a törvényszék e tanukon kivül Windischgrätz Lajos herceg feleségének, akit, ha vallani kiván, kihallgatunk.


Ilyen körülmények között a mai főtárgyalási nap is sok izgalmat ígér. Egészen megbízható helyről kaptuk azt az értesülést, hogy a föntebb megnevezett tanuk közül többen nem jelennek meg a mai főtárgyaláson. Információink szerint gróf Mikes János püspök távol marad, mert a Szombathelyre küldött idézést nem tudták neki kikézbesíteni, a püspök nem tartózkodik a rezidenciájában. Mindenesetre kisérletet tesznek arra, hogy Budapestről újból megidézzék. Azt is hangoztatták előttünk, hogy páter Bónis Arkangyal sem jelenik meg a mai főtárgyaláson, s ha neki sem tudják az idézést kézbesíteni, a bíróság a nyomozás során fölvett vallomási jegyzőkönyveit olvassa föl.


Hogy a mai főtárgyalásra az összes hátralevő tanukat beidézték, azt mutatja, hogy a bíróság még a mai napon végezni akar az egész bizonyítási anyaggal. Ha sikerül a beidézett tanukat mind kihallgatni, akkor a keddi főtárgyaláson már a bizonyítás kiegészítésére vonatkozó indítványait terjeszti elő a vád és védelem, amelyekre a törvényszék azonnal meghozza a döntését. Lehetséges, hogy a bizonyítás kiegészítése bizonyos irányban szükségessé válik, de értesülésünk szerint ez csak olyan természetű lehet, amelyet a törvényszék nyomban foganatosíthat. Nem lehetetlen tehát, hogy már kedden sor kerül dr. Sztrache Gusztáv főügyész vádbeszédére.


A bizonyítási eljárás eddigi anyaga egészen kompetensnek látszó vélemény szerint a vád bizonyos módosítását vonja maga után. Ugy értesültünk, hogy a bünpártolás vétsége cimén-vádolt Baross Gábor és Mankovits Béla terhére módosulhat a vád, mert e két vádlottra vonatkozólag súlyosabb beszámítás alá eső cselekmény nyert beigazolást. A vádbeszéd elhangzása után nyomban a védők kerülnek sorra és legalább husz védőbeszéd hangzik el, ami három napot fog igénybe venni. Ha a főügyész nem él a replika jogával, fölszólalhat az utolsó szó jogán mindegyik vádlott is én ezt követőleg a Töreky-tanács azonnal ítélethozatal végett tanácskozásra vonul vissza.

 

Nincs kizárva annak a lehetősége, hogy a törvényszék már szombaton vagy a jövő hét első napjaiban kihirdeti az ítéletet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
 Bethlen István Vass József népjóléti miniszter Pallavicini György őrgróf Gróf Sigray Antal
Cikk-ajánló
Félmillió szülő nagy könnyebbsége: megvan az olcsó tankönyv! Félmillió szülő nagy könnyebbsége: megvan az olcsó tankönyv!
Hóman Bálint kultuszminiszter január hó 17-én a magyar könyvkiadók és...
A repülés ujabb szenzációi A repülés ujabb szenzációi
Csudás találmánynyal lepte meg a zseniális Bleriot a világot. Hosszu...
Az angol munkásminiszter lemondott Az angol munkásminiszter lemondott
Az angol kormányt súlyos csapás érte. Henderson miniszter, a ki az...
A Horthy Repülő-Alap új beruházásai A Horthy Repülő-Alap új beruházásai
A Horthy Miklós Nemzeti Repülőalap értékes, alapos munkát végzett...
Doumergue az uj francia miniszterelnök Doumergue az uj francia miniszterelnök
Hosszu tárgyalások után végre biztositottnak látszik az uj francia...
Kiáltvány a horvát néphez Kiáltvány a horvát néphez
A szerb-horvát koaliczió hosszú tanácskozásának eredményét julius...
Ausztria kisajátítja a magyar kereskedelmet Ausztria kisajátítja a magyar kereskedelmet
A régi Monarchia keretében kénytelenségből türt gazdasági...
Fölgyújtotta az Egyesült Izzó pénztárszekrényét egy fiatal tisztviselőnő Fölgyújtotta az Egyesült Izzó pénztárszekrényét egy fiatal...
Szombaton délután, a tikkadt víkend-hangulatban, mikor már egy lélek...
Kereskedelmünk Romániával Kereskedelmünk Romániával
Romániával való kereskedelmi forgalmunk megitélésére csakis a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98