Dtum
Login with Facebookk
1926 | Május

Az átöröklés a természetben

A természettudósok már évszázadok óta fürkészik a lét keletkezésének és fejlődésének törvényeit. Buvárkodásai között bukkantak rá az átöröklés tanaira. A kutatók között a legkimagaslóbb tudós Darwin angol természetbuvár volt. Az ő úttörő munkája nagy lépésekkel vitte előbbre a tudományos megállapításokat. Lángeszéből sok olyan ragyogó gondolat pattant elő, a mely körül évszázados viták támadtak.

Abban azonban valamennyi tudós megegyezett, hogy az élet parányi sejtből támad; ezek szövetekké alakulnak át s végül életműködésre alkalmas szervezetté válnak. A külömböző sejtek tulajdonságait az ősök átörökítik az utódokra. Ezek életben maradásuk érdekében állandó küzdelmet fejtenek ki, miközben az erős eltiporja a gyöngét. Ez a természetes megrostálás biztosítja a fajok tökéletessé alakulását. Ezzel az elmélettel szemben sokan azt hirdették, hogy fokozatos fejlődés nincs meg az életben olyan mértékben, mint a hogy azt ennek a tannak szószólói képzelték.

A tökéletesítés nem önkényes munkája a nagy természetnek, ezt mesterségesen is lehet irányitani.
Ebből a gondolatból bontakozik ki egy másik gondolat: a szerzett tulajdonságok átöröklésének eszméje. Ez az elmélet azt vitatja, hogy az ősök eredeti tulajdonságai idők hosszú során át elenyésznek, helyükre uj tulajdonságok lépnek. Ezek a szerzett jellemvonások azután átháramlanak az utódokra az utódokra s az utódok az ősöktől már elütő jelleget mutatnak. A régi egyéni tulajdonságuk tehát elsorvadhatnak s az alkalmazkodás, a szükségszerüség, valamint a célszerűség új tulajdonságokat hívhat életre.

Ennek a nagy horderejű tételnek igazolására vállalkozik dr. Paul Kammerer, osztrák zoologus, a kinek munkáját már angol nyelvre is lefordították. Művében, a mely a szerzett tulajdonságok átörökléséről értekezik, kimutatja, hogy a fajnemesítésének lehetősége biztositja a világrend élőlényeinek fokozatos haladását. Ezt a sarktételt néhány példával támogatja. Többek közölt utal a japán kakas sajátságos tollazatára. A tenyésztők ugyanis a díszes tollú kakasokat használták föl a párosítás céljaira. Gondozás s évtizedeken át tartó nevelés fokozta a farktollak kifejlődését.

Jellemző a fehér és szürke egerek esete. A tőlük származó utódok ugyanis örökölték elődeik tulajdonságát; még pedig olykép, hogy a leszármazók mind tarka színüek lettek. Az állatvilág megfigyelésével még sok érdekes eset került felszínre. A fejlődés tana még nem nyert teljes megállapodást. A 20. századtól még sok korszakalkotó leleplezést várunk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Átöröklés a természetben Átöröklés a természetben -japánkakas
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Egy pár szál virág Egy pár szál virág
Néhány csinos verséről ismerik e lapok olvasói is Varságh Jánost, ki...
A „huszonnyolcas” nem sértés
Eddig nem tudták, hogy a „huszonnyolcas” sértés-e vagy...
Javitott Morse-készülék Javitott Morse-készülék
Andreini és Marino olasz mérnökök nemrégen igen érdekes javitást...
Rekvirálnak Rekvirálnak
Akik nincsenek megelégedve azzal, hogy a teljes összeomlásból két év...
Döntő harcok az egész vonalon Döntő harcok az egész vonalon
A Budapesti Tudósító jelenti: Az északkeleti hadszíntéren a mi...
A tatabányai elektromos centrále A tatabányai elektromos centrále
Herrmann Miksa kereskedelemügyi miniszter vasárnap megkezdte...
Új állami bank felállításáról tárgyal Korányi Frigyes báró Párisban Új állami bank felállításáról tárgyal Korányi Frigyes báró...
Bud János pénzügyminiszter az indemnitás vitájában mondott beszédében...
A csontszilánkot nyelt úriasszonyhoz Sauerbruch professzort hívatták le Berlinből A csontszilánkot nyelt úriasszonyhoz Sauerbruch professzort hívatták...
Egy előkelő és városszerte ismert úriasszony tragikus balesetéről...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98