Dtum
Login with Facebookk
1926 | Március

A zsombékosok növényzete

A zsombékosok növényzete rendszerint igen érdekes. Zsombék csak állandó lápban van s ahol zsombék van, ott más érdekes növények is élnek. A zsombékok közti vízben érdekes vizi növények, a zsombékok oldalain pedig lápi növények élnek.

A zsombék hazánk s különösen az Alföld speciális formációihoz tartozik, mert bár a zsombéksás külföldön is elterjedt, oly jellegzetes és oly nagy kiterjedésű zsombék-állományokat, mint nálunk, másutt nem alkot. Alföldünk vizeinek lecsapolásával zsombékosaink java része pusztulóban van, néhány szép kifejlődése azonban máig érintetlenül maradt.

Hazánk egyik legszebb s ma is pompázó zsombékos lápjának a húsevő Aldrovandá-val kapcsolatban már említett  Baláta-tónak méteres zsombékjai vannak. Mennél beljebb hatolunk a láp belsejébe, annál mélyebb lesz a viz s annál magasabbak a zsombékok. A zsombékost kívülről nézve azt tapasztaljuk, hogy a zsombékok „haja", tehát élő része mindegv vízszintes síkban van.

A tó partjának széles, zsombékos övén belül szabad víztükör van, amit kívülről sehonnan sem látni. Ha rászánjuk a nem csekélynek mondható fáradságot s a zsombékokon beljebb hatolunk, érdekes növényekre bukkanunk.

A zsombékok oldalán és közöttük a pompás kék virágú tárnics (Gentiana pneumonanthe), a tőzegeper (Comarum palustre). a tőzegharaszt (Nephrodium thelypteris) és mások, a zsombékok közti vízben a vizi Ricciá-k a felemás-levelűségéről nevezetes hinár, a Potamogeton gramineus,a tavirózsa (Castalia alba) termetű alakja, a sziveslevelű hídőr (Caldesia parnassifolia), a pici békabuzogón (Sparganiam minimum) örvendeztet meg.Még beljebb haladva, a zsombékos véget ér, s szabad víztükör terül el, amelyben a tavirózsa teljesen kifejlett alakja és hínárok élnek.

A zsombékos képéhez szorosan hozzátartozik az élénk állatvilág, a vizi szárnyasok nagy tömege, a Balátában ezenkívül a teknősbéka is. Érdekes volna, ha a Baláta-tó bizonyára gazdag állatvilágát is ismernők, miért is azt a zoológuso figyelmébe ajánlom.

Dr. Boros Ádám

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98