Dtum
Login with Facebookk
1926 | November

Három turnusban december 8-án, 12-én és 14-én lesznek a választások

Heteken át tartó titkolódzás és taktikázás után vasárnap felelős helyen nyilatkoztak lapunknak a nemzetgyülés föloszlatásának idejéről és a küszöbön álló választásokkal kapcsolatos kormányintézkedésekről. A miniszterelnökségen és a belügyminiszteriumban vasárnap reggeltől a késő délutáni órákig tanácskoztak a választásokról, Scitovszky belügyminiszter és Vass népjóléti miniszter ugyszólván egész vasárnap Bethlen miniszterelnökkel tárgyaltak és a tanácskozás után, amelybe bevonták Sztranyovszky Sándor belügyi államtitkárt és Ripka Ferenc főpolgármestert is, Vass József népjóléti miniszter nyilatkozatában nyilvánosságra hozta, hogy kedden délelőtt kormányzói kézirattal föloszlatják a nemzetgyülést.

 

Scitovszky belügyminiszter vasárnap már a kora délelőtti órákban megjelent hivatalában. Előbb Sztranyovszky államtitkárral tanácskozott, majd a Budapestre rendelt főispánokat fogadta és véglegesen döntött a kormánypárti jelölésekről. A legnagyobb érdeklődés természetesen az uj választás terminusának megállapitását előzi meg, amelyről a legkülönbözőbb kombinációk terjedtek el. Munkatársunknak vasárnap este legbeavatottabb helyről szerzett értesülés alapján sikerült végre megállapitani, hogy a kormány a legkorábbi terminusra fogja kiirni szerdán az uj választást, vagyis az előirt husz napot követő első napra, december 8-ra.

 

Ekkor azonban a nyiltan szavazó vidéki kerületeknek is csak egyrészében kerül választásra a sor, míg a választások második napja december 10-én vagy 12-én lesz. A harmadik turnusban a titkosan szavazó törvényhatósági városokban és a fővárosban irják ki a választást december 14-re. A kormány azzal indokolja meg a választásoknak három turnusban való kiirását, hogy nem áll elegendő karhatalom rendelkezésre és a karhatalom szétoszlása csak ugy történhetik meg, hogy ha a nyiltan szavazó vidéki kerületek is két turnusban választanak.

 

A pótválasztásokra december 19-én kerül a sor, ugy, hogy a karácsonyi ünnepeket megelőző vasárnapra teljesen befejeződik a választás. Délelőtt 11 óra tájban Vass József népjóléti miniszter jelent meg a belügyminiszteriumban és a Keresztény Gazdasági Párt választási ügyeit beszélte meg Scitovszkyval. Almássy Lászlónak, a kormánypárt ügyvezető elnökének képviseletében Rubinek István kereste föl a belügyminisztert és előterjesztést tett arra vonatkozóan, hogy a kormány kiket támogasson azokban a kerületekben, amelyekben az egységes párt nem állit hivatalos jelölteket. Ez a tanácskozás délután 2 óráig tartott és ekkor Scitovszky Béla belügyminiszter fogadta lapunk munkatársát.


- Egész délelőtt a választások technikai lebonyolitásáról tárgyaltunk - mondotta a belügyminiszter. - A főispánokkal befejeztem a tanácskozást, a kormánypárti jelölések 98 százalékában döntést történt. A főispánok még ma, vasárnap este elutaznak, néhány kerület sorsáról, amelyekre vonatkozóan még nem történt megállapodás, távirati uton fogok intézkedni. A házföloszlatás terminusáról e pillanatban még nem nyilatkozhatom, mert erről egyedül a kormányzó úr hivatott dönteni. A főispánokkal lefolytatott tanácskozás eredményét a délutáni órákban közlöm gróf Bethlen István miniszterelnök urral s amennyiben a miniszterlnök úr jónak találja, még ma, vagy esetleg holnap előterjesztést tesz a kormányzó urnak a házföloszlatásra és az uj választás elrendelésére.


- Hirek terjedtek el arról - mondotta tudósítónk a belügyminiszternek -, hogy a válsztójogi törvényről nem ad ki a kormány végrehajtási utasitást.


- A hir ebben a formájában - válaszolta Scitovszky - megfelel a valóságnak. Szoros értelemben vett végrehajtási utasitást nem adok ki a választójogi törvénnyel kapcsolatban. A választójogi törvényre vonatkozó általános rendeletek fognak megjelenni, ezeket azonban nem nevezhetem végrehajtási utasitásnak, mert nem a választás végrehajtásáról intézkednek. Ilyen általános rendelet jelenik meg a most tető alá került felsőházi törvényről is. Ami a székesfővárosi választások terminusát illeti, arról én csak annyiban döntök, hogy meghatározom azt a tiz napot, amelyen belül meg kell tartani a fővárosi választást. A tiznapos határidőn belüli intézkedés a központi választmány hatáskörébe tartozik, eszerint én nem tudhatom, hogy Budapesten mely napon tartják meg a választásokat. Megkérdeztük Scitovszky belügyminisztert, hogy Bethlen miniszterelnök hol lép föl képviselőnek és megfelel-e a valóságnak a hír, hogy a Kállay-féle fővárosi Bethlen-pártnak a miniszterelnök lesz a listavezetője mind a három kerületben.

 

Scitovszky ezeket válaszolta:
- Bethlen miniszterelnök a főváros egyik kerületében sem lesz listavezetője a Kállay-pártnak és nem lép föl eddigi kerületében, Hódmezővásárhelyen sem. A miniszterelnök Debrecenben fogja vezetni a kormánypárt listáját, ezenkivül föllép még egy vidéki városban, de hogy hol, arról még nem döntött. Scitovszky belügyminiszter, miután nyilatkozott, a miniszterelnökségi palotába ment, ahol Bethlen miniszterelnök Vassal és Ripkával tanácskozott. A belügyminiszter referált Bethlennek a főispánokkal folytatott tanácskozásokról és a miniszterelnök ekkor közölte Scitovszky Bélával, hogy a házföloszlatásra vonatkozóan vasárnap este vagy hétfőn délelőtt tesz előterjesztést Horthy Miklós kormányzónak. Mialatt a miniszterelnök Scitovszkyval, Vass miniszterrel és Ripkával tárgyalt, a kormányzóságtól üzenet érkezett a miniszterelnöki palotába.


Horthy Miklós kormányzó tudatta Bethlen miniszterelnökkel, hogy délután 5 órakor fölkeresi a miniszterelnöki palotában.


A kormányzó üzenetéből nyilvánvaló lett, hogy Bethlen miniszterelnök ezt a találkozást fogja fölhasználni arra, hogy a házföloszlatásra és a választások kiirására vonatkozóan megtegye előterjesztését az államfőnek. A kormányzónak a miniszterelnöki palotába való megérkezése előtt, délután 4 órakor távozott el a miniszterelnöki palotából Vass József népjóléti miniszter.

 

Arra a kérdésünkre, hogy meghozták-e a döntést, ezeket válaszolta:
- Igen, a döntés megtörtént. A miniszterelnök úr nyilatkozni fog.


- Kegyelmes uram - mondotta munkatársunk -, a belügyminiszter nyilatkozott, hogy döntött a jelölésekről. Mikor kerül sor a nemzetgyülés föloszlatására?


- Most már megmondhatom - felelte Vass miniszter -, kedden délelőtt kormányzói kézirattal föloszlatják a Házat.


Vass József ezzel eltávozott a miniszterelnökségi palotából. Nemsokára követte Scitovszky Béla belügyminiszter is. Nem sokkal később Kállay Tibor jelent meg a miniszterelnök előszobájában, ő azonban már csak báró Prónay György miniszterelnökségi államtitkárral tudott beszélni, mert gróf Bethlen a kormányzót várta és emiatt fölfüggesztette tanácskozásait. Megkérdeztük Kállay Tibort, kik lesznek a fővárosi Bethlen-lista vezetői, tekintettel arra, hogy a miniszterelnök nem vállal jelöltséget Budapesten.


- A fővárosi északi kerületben - mondotta Kállay - Ugron Gábor vezeti a listát, a déli kerületben magam leszek listavezető, Budán pedig valószinüen Kozma Jenő.


Vasárnap délután pontban 5 órakor megérkezett a miniszterelnökségi palotába Horthy Miklós. Bethlen miniszterelnök teát adott a tiszteletére, referált a választással kapcsolatban megtartott tárgyalásairól és előterjesztést tett a kormányzónak a nemzetgyülés föloszlatására, illetve a választások kiirására.

 

Beavatott helyen kijelentették előttünk, hogy a kormányzó elfogadta Bethlen előterjesztését, eszerint nincs további akadálya a nemzetgyülés holnapi föloszlatásának. A "Budapesti Közlöny" szerdai számában fog megjelenni, hogy a kormányzó jóváhagyta a nemzetgyülés által megszavazott felsőházi törvényt. A kormányzói jóváhagyás alapján szerdán ezzel életbelép a felsőházi javaslattal junklimban levő választójogi törvény és csütörtökön kiirja a kormány a választásokat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98