Dtum
Login with Facebookk
1925 | Február

Andrássy Gyula gróf éles támadása az uj választójog és a főrendiház reformja ellen

A kormány tagjai ma délután 5 órakor minisztertanácsot tartanak a népjóléti minisztériumban. Vass József miniszterelnökhelyettes elnöklésével letárgyalják a felsőrendházi javaslatnak még hátralevő néhány szakaszát és az uj választójogot, amely most már rövidesen a nemzetgyülés elé kerül. A passzivitásba vonult ellenzék még most sem mutatkozik hajlandónak arra, hogy a szavazás titkosságának biztosítása nélkül résztvegyen a választójogi javaslat parlamenti tárgyalásán és mivel e követelésük teljesüléséhez a kormány semmi körülmények között sem hajlandó hozzájárulni, az ugynevezett aktív ellenzék minden előkészületet megtesz arra nézve, hogy az általános és titkos választójog érdekében az ellenzék nagyobb részének távollétében is fölvegye a különben nagyon kevés eredménnyel kecsegtető harcot.


Még e héten lépéseket fognak tenni Andrássy Gyula gróf közreműködésének biztosítására is, aki vasárnap délután következőképpen nyilatkozott  munkatársunknak a kormány választójogi és felsőházi javaslatáról, valamint az általános politikai helyzetről:
- Az uj választójog parlamenti vitájában föltétlenül résztveszek és sikra fogok szállani a szavazás titkosságának érdekében.


- Ezt a kérdést nagyon fontosnak tartom és véleményem szerint a titkos szavazást elkerülhetetlenül be kell vezetni, ha a parlamentáris kormányformát fönn akarjuk tartani. A parlamentárizmus ugyanis a titkos választójog nélkül egyszerü hazugsággá válik és mindenképen alkalmatlanná az ország irányítására. A választójog kiterjesztése sokkal kisebb fontosságu kérdés, mint az, hogy akik jogot kapnak, ezt szabadon gyakorolhassák és ellenzéki szavazat leadása ne legyen heroikus vállalkozás és ne váljék a szavazó tragikumává, amint ez már annyiszor megtörtént. Ami már most az uj felsőház összeülését illeti, elképzelhetetlennek tartom, hogy a felsőház tagjainak egyrészét a tíz esztendővel ezelőtt megalakult törvényhatóságok válasszák meg.


- E törvényhatóságok mandátuma már régen lejárt és éppen ezért a felsőház megalakulását föltétlenül meg kell előznie a vármegyei javaslat letárgyalásának, illetően a törvényhatóságok ujjáalakulásának. A magam részéről azonban nem helyezek nagy sulyt erre a kérdésre, mert nem vagyok barátja az átmeneti intézkedéseknek. Már pedig a főrendház egész reformjának csak átmeneti jelentősége lehet mindaddig, amig a mai se hus-, se hal-rendszer-királyság király nélkül, választás a választás szabadsága nélkül, főrendház főrendek nélkül – fönn lesz tartható.


- A végleges megoldás csak a jogfolytonosság alapján alakulhat ki, a királyság tényleges helyreállításával kapcsolatban. Ismétlem, a főrendház reformját nem ítélem meg tulságos tragikusan, az egészet halvaszületett gondolatnak tartom, amelynek még csak gyakorlati jelentősége sem lesz, mert hiszen előrelátható, hogy az uj felsőház mindig csak áment fog mondani arra, amit az országgyüléssé előlépő nemzetgyülés javasolni, vagyis végeredményben, amit a kormány diktálni fog.


Munkatársunk most megemlítette azt a hírt, hogy a hazaérkezett Károlyi József grófot Apponyi Albert gróf fogja Spanyolországban a királyi családnál helyettesíteni.


Ezt a hírt Andrássy a következőképen cáfolja meg:
- Ki kell jelentenem, hogy Károlyi gróf csak magánügyeinek elintézése céljából érkezett rövid időre vissza Magyarországba, családja künn van és künn is marad a királyi családnál. Szó sincs tehát arról, hogy Károlyit Apponyi gróf helyettesítse Lequeitioban. Apponyi Olaszországban pihen és husvétkor hazaérkezik anélkül, hogy közben Lequeitioba is ellátogatna.


- Különös egyébként, hogy a legitimizmus körül milyen gombamódra szaporodnak a hazug álhírek, amelyek olykor véres puccsok előkészítéséről regélnek, de amelyek az utolsó betűig dajkamesék. Ezeknek eredetét, azt hiszem, a bécsi cseh körökben kell keresni, terjesztői azonban, sajnos, magyarok, akik tudatosan vagy tudatlanul cseh érdekeket mozdítanak elő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Egy czélszerü magyar találmány Egy czélszerü magyar találmány
Egészségi szempontból nagyon hasznos találmány kerűlt most...
Letartóztatták az Agrár-Bank főkönyvelőjét Letartóztatták az Agrár-Bank főkönyvelőjét
A főkapitánysághoz néhány nap óta több helyről följelentés érkezett...
Maszlay veretlenül vezet a kardbajnokságban Maszlay veretlenül vezet a kardbajnokságban
A Vívószövetség vasárnap rendezte Magyarország egyéni kardbajnoki...
Bővül a vasút Bővül a vasút
Igen érdekes eszmével foglalkoznak most az illetékes torontálmegyei...
Gazdasági kishírek Gazdasági kishírek
Olaszországnak monarkiánkba való borkivitelének nagy csökkenését...
Az antitröszt-mozgalom Amerikában Az antitröszt-mozgalom Amerikában
Az Egyesült-Államokban a legutóbbi elnök-választást a trösztök...
Trumann elnök a középeurópai kis nemzetek sorsáról Trumann elnök a középeurópai kis nemzetek sorsáról
- Jaltában megegyezés történt, hogy a három nagyhatalom kormánya...
A varázsló kertje -  Csáth Géza novellái A varázsló kertje - Csáth Géza novellái
Érdeklődéssel nézzük a legfiatalabb írók törekvéseit; abban az...
Száz éves lokomotiv Száz éves lokomotiv
1905-nek a végét járjuk és a mi jubileumot kedvelő időnkben...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98