Dtum
Login with Facebookk
1926 | Szeptember

Sabaria – Kispest 4:1 (2:0)

A Sabaria klasszikus játékkal igazolta az első ligába való besorozásának jogosságát.

Sabaria: Weinhardt – Nagy, Kovács – Horváth, Vámos, Bass – Krutzier – Mészáros, Holczbauer, Erhardt, Németh.

Kispest: Pósza – Saguly, Dudás – Raix, Burger Hungler III. – Varga, Szabó, Fürstner, Csendes, Gulyás.

Nagy érdeklődés előzte meg a mindenkor legjobbnak tartott vidéki csapatnak, a Sabariának budapesti bajnoki bemutatkozását. A csapat győzelmes csatája és első két bajnoki pontja után örömmel állapíthatjuk meg, hogy azoknak volt igaza, akik a professzionizmus bevezetése kapcsán azt hangoztatták, hogy a Sabariának ott a helye az első profiligában.

Kulturált játéktudás és úri viselkedés ütötte rá a bélyegét a Sabaria játékára, amelynek értékéből mit sem von le az a körülmény, hogy Kispest csapata – tréningje legelején tartván – pillanatig sem lehetett veszélyes reá.

A Sabaria kornere vezeti be a játékot, viszont revánsképen Gulyás fut le, de jó helyzetben a kapu fölé adja a labdát. Nagy túl erélyes belemenése miatt 20 m-ről szabadrúgás, amely azonban emberbe megy. A Sabaria újabb kornere után lassankint dominálóvá válik a csapat fölénye, a frissen és lendülettel mozgó halfsor állandóan frontba tudja dobni a csatársort.

A 11. percben Krutzler finoman elhúzza a labdát Hungler III. mellett, magas beadását Pósza a szemébe sütő nap miatt elvéti s a résen álló Erhardt közvetlen közelről menthetetlenül befejeli. (1:0)

A gólra a Kispest eredménytelen kornerrel válaszol. A 13. percben Németh kissé offszájdon kapja a labdát, amit a bíró lefúj, ennek ellenére ő belövi azt, de a bíró természetesen nem adja meg a gólt.

A 16. percben közel egy percen keresztül lábról-lábra, fejről-fejre megy a labda a Sabaria halfjai és csatárai között, anélkül, hogy kispesti játékos érinteni is tudná azt. Végül is Némethez kerül a labda, akinek oldalról leadott éles lövését Pósza fogja ugyan, de csak kitolni tudja s a jól helyezkedő Holzbauer megszerzi a második gólt. (2:0)

A 23. percben Szabó 25 méteres szabadrúgását Weinhardt fölényesen fogja. A Sabaria fölénye tudatában a stílusra és technikai finomságokra helyezi a súlyt és kornert ér el. A 27. percben Gulyás kijátssza Horváthot, de kifutó Weinhardt mellett az oldalhálóba lövi a labdát.

Varga lövését Bass kornerre védi, míg Krutzler beadását Erhardt továbbítja a kapu mellé. Krutzler újabb beadását Dudás csak korner árán tudja menteni, amelyből Erhardt centiméterekkel fejel a kapu fölé.

A második félidőben Kispest némileg módosított összeállításban játszik, Varga megy a centerbe, Fürstner jobbszélre, Hungler III. a centerhalf posztjára kerül, míg Burger balhalfot játszik.

Már a 2. percben eredményt ér el a Sabária, amennyiben Krutzler lapos beadását Holczbauer és Mészáros átengedi és Erhardt éles középmagas lövése védhetetlenül akad meg Kispest hálójában. (3:0)

Ezután Kispest is magára talál és mert a Sabaria halfjai kissé engednek az iramból, a következő percekben a Kispestet látjuk frontban. A 10. percben Fürstner magas beadását Weinhardt elvéti, a labda átesik a feje felett és a befutó Csendes fejese meghozza a Kispest egyetlen gólját. (3:1)

Utána még egyszer van Vargának jó helyzete, de a védelem ment. A 17. perc Gulyás támadás kornert hoz, melyből Varga fölé fejel. Revansképen Krutzler, beadása is kornert eredményez. A 23. percben Holczbauer kiadott labdájával Krutzler lefut, de egy méterre a tizenhatoson belül Burger csúnyán felvágja.

A tizenegyes elkerülhetetlen, amelyet a Kispest csak hosszabb vitatkozás után hajlandó elismerni. A tizenegyeshez Mészáros áll fel, a rúgás pillanatában Pósza a Kispest kapusa öt méternyire kifut a kapujából, Mészáros annak ellenére is lövi a tizenegyest, amely azonban kapufát ér.

Erre a bíró a szabályok értelmében újra löveti a tizenegyest, amibe Kispest játékosai ismét csak nehezen tudnak megnyugodni. Végül is beleegyeznek a tizenegyes újrarúgásába. Az eset megismétlődik azzal a különbséggel, hogy a kapuját elhagyó Pósza Mészáros lövését rávetéssel elfogja, majd az újabb lövést még a kornervonalon belül védi.

A bíró ahelyett, hogy a szabálytalan rúgást újra megismételtette volna, helytelenül kornert ítél. Ettől kezdve azonban megszűnik Kispest lelkesedésének átmeneti fellángolása, ismét a Sabaria veszi át az irányító szerepét s már a 29. percben Németh bombáját Pósza csak bravúros robinzonáddal tudja elfogni.

A 34. percben Holczbauer átemeli a labdát Krutzlerhez, akinek magas beadására Holczbauer gyönyörűen kinyúlik a bekkek között s ritka szép fejese meghozza a Sabaria negyedik gólját.
(4:1). Kispest és Sabaria egy-egy eredménytelen kornere és Pósza néhány szép védése egészítik ki a játék hátralevő idejét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kétszer lőtték a tizenegyest, mégsem lett gól belőle A Sabaria csapata. Balról Nagy, Krutzler, Mészáros, Szladovits, vámos, Horváth, Németh; térdelő sor Bass, Holzbauer Weinhardt, Kovács A Kispest csapata. Balról Weisz, Gulyás, Hungler III., Dudás, Ölvedy, Saguly, Fürstner, Szabó, Burger; Ülők Praszkó és Raix Pósza nem éri el Krutzler beadását, ebből fejelte Erhardt a gólját
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98