Dtum
Login with Facebookk
1927 | Augusztus

Gömbös Gyula kijelenti

A politikai vizeken még mindig nem csöndesültek le Gömbös Gyula inkei látogatásának hullámai. Ehhez a látogatáshoz különböző oldalról a legellentétesebb magyarázatokat füzik. Sokak szerint Inkén szóbakerült a kormányzat jobboldali irányba való eltolódása és Gömböséknek a kormánypárthoz való csatlakozása, mások viszont megtagadnak minden politikai jelentőséget az inkei látogatástól és ennek bizonyitékául fölemlitik, hogy a fajvédő párt vezére mindössze két ürát töltött a miniszterelnök nyári otthonában. Hogy ezeknek a találgatásoknak véget vessünk, Gömbös Gyulához fordultunk fölvilágositásért, aki a következőket mondotta munkatársunknak.


- Inkei látogatásomnak nincs semmiféle politikai háttere. Mint minden évben, most is Bethlen gróf meghivására utaztam el Inkére és magánjelegű látogatásom nem két óra hoszszat, hanem keddtől csütörtökig tartott. A miniszterelnök betegségéről szóló hirekkel szemben meg kell állapitanom, hogy Bethlen gróf teljesen egészséges. Egyizben három óra hosszat lovagolt velem, ilyen teljesitményre pedig beteg ember nem képes. Ami a fajvédő párt legközelebbi magatartását illeti, a helyzet egyáltalán nem változott. Nem jutottam uj elhatározásokra és igy a fajvédő párt megőrzi önállóságát és eddigi ellenzéki álláspontját.


Munkatársunknak arra a megjegyzésére, hogy a fajvédő párt eddig sem volt a százszázalékosan ellenzéki pártok közé sorolható, Gömbös igy válaszolt:
- Mi csakugyan nem vagyunk mindenáron ellenzékiek. A kormány és a fajvédő párt között nincs százszázalékos eltérés és igy esetről-esetre dől el, hogy bizonyos kérdésekben támogatjuk-e a kormányt, vagy pedig helytelenitjük magatartását. Olyan aggodalmaink, hogy egyes liberális politikusoknak a kormánypártba való belépése baloldali irányban tolhatja el a kormányzatot, egyáltalán nincsenek.

 

- Ezek a belépések nem fogják megzavarni a kormánypárt stabilitását, mindenféle "liberális orientáció" teljesen kizárt dolog. Azt hiszem egyébként, hogy ezekben a belépésekben a gravitációs törvény, a nagy testek vonzóereje érvényesül.

 

- Bizonyos emberek nem tudnak ellenállni ennek a vonzóerőnek, nem akarnak állandóan az ellenzékben maradni, kifáradnak és föladják a harcot. A liberális politikusok csatlakozásának csak ilyen pszichológiai magyarázatát tudom adni, politikai indokát azonban nem látom. A kormánypárt elnöke ugyan nagyon udvarias levélben nyugtázta Bárczy Istvánnak az egységes pártba való belépését, ez azonban nem bizonyit mást, mint hogy a kormánypárt vezetői illedelmes, udvarias emberek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gömbös Gyula Bárczy István
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A dronte-madár A dronte-madár
Ez az esetlen, nagy madár a fürge és kis galambnak a rokona....
A nagyvilágból 2. - A kopaszodás okai A nagyvilágból 2. - A kopaszodás okai
Az orvosok kutatásaiból kiderült, hogy a kopaszodás legtöbb családban...
A háború A háború
A balkáni szövetségesek további előhaladása, a törökök folytonos...
Magyar regények Magyar regények
A könyvek iránt föléledt háborúi érdeklődés rávette a kiadókat, hogy...
A Budapesti Korcsolyázó Egyesület közgyűlése A Budapesti Korcsolyázó Egyesület közgyűlése
Harmincnegyedik közgyűlését tartotta mult hó 31-én a BKE, az egyetlen...
Kosztolányi szerzői estje Kosztolányi szerzői estje
A nyilvánosság iránti ellenszenvemen áttört egyetlen mély érzés: a...
A tavasszal megindul a vidéki magyar szállodák újjáépítése és tatarozása A tavasszal megindul a vidéki magyar szállodák újjáépítése és...
A városok kongresszusának küldöttsége szombaton Fabinyi miniszternél...
Merénylet a községházában
Német-Poruba községben Hancsó György egy éven át ideiglenesen irnok...
A csillagok felé…! A csillagok felé…!
A tudomány sohasem elégedett meg a földi titkok buvárlatával, ki...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98