Dtum
Login with Facebookk
1927 | Augusztus

Vízipóló: Magyarország – Franciaország 9:2 (3:1)

Magyarország vízipólócsapata legyőzte a világbajnok Franciaországot

Eljönnek-e a francia vízipóló bajnok Tourcoing játékosai a válogatott csapattal vagy nem, ez érdekelte mindennél jobban a magyar sportközvéleményt, mert a közeledő Európabajnok-miting és az 1928. évi olimpiai játékok előtt mindennél fontosabb, hogy ne olcsó győzelmeket arasson az Európabajnok – magyar csapat, hanem, hogy minél keményebb küzdelmekben próbálja ki erejét.

Nos, a félelmetes francia csapatból mindössze Padou, a Tourcoing nagyszerű halfjátékosa hiányzott, kívüle azonban Franciaország legjobbjait sikerült összetoborozni a gall színek reprezentánsaiként. Erős, kemény küzdelemre volt tehát kilátás, hiszen a magyar csapatnak ez volt az első idei komolyabb erőpróbája.

Magyarország azonban olyan briliáns játékkal és megsemmisítő fölénnyel gyűrte le az 1924. évi olimpiai bajnokot, hogy a legszebb kilátásokkal nézhetünk a Bolognában eldöntésre kerülő Európabajnokság elé.


És a 9:2-es gólarány nem is fejezi ki híven a magyarok technikai és taktikai fölényét, mert ha Weuk és Keserű I. akcióit a balszerencse nem kíséri, a gólarány még jóval imponálóbb lehetett volna. Az óriási érdeklődéssel várt mérkőzést egy kis ünnepség előzte meg. Homonnay II. Márton ugyanis a franciák ellen játszott huszonötödször a magyar színek képviseletében.

A két csapat a következőfölállításban vette föl a küzdelmet:
Magyarország: Barta – Fazekas, Honnay II. – Keserű II. – Wenk, Vértesi, Keserű I.
Franciaország: Brouet(CNS) – Perol(CNS), Dolberghe (EV Tourcoing) – Bultoel (EV Tourcoing) – Lasquin (SCLT), Cuvellier (EV Tourcoing), Trobouillet (EV Tourcoing).

Alig múlik el 24 másodperc és Vértesi- Kesesű I. remek összjátékából Vértesi gólt dob(1:0). Homonnay II.-Vértesi pompás akciójából Keserű I. kerül gólhelyzetbe, de a kapu fölé továbbít. Triboiuillet támad, de labdája a kapufáról pattan vissza. Wenk-Keserű I akcióból Vértesi oldalról az ellenkező sarokba remek gólt dob (2:1), majd Homonnay II- Wenk összjátékból Vértesi dob gólt (3:1).

Elúszásért előbb Keserű I-et és Perolt , majd ismét párosával Delberghe-t és Keserű II-őt kiállítják. A játék, miután csak 1-1 csatár van elől, kissé ellaposodik, a magyar csapat messziről irányított labdái célt tévesztenek, Cuveiller szép támadása azonban az utolsó másodpercben meghozza a Franciák első gólját. Félidő: 3:1.

Szünet után a francia csapat lankad. Perol miatt négymétereshez jutnak a magyarok és Keserű I természetesen rendeltetési helyére jutatja a labdát (4:1), Keserű II- Vértesi akcióból a jubiláns Homonnay II dob gólt (5:1), majd elúszás miatt kiállítják. Lasquin támadását korner árán menti Barta, majd Vértesi átadásából Keserű II dob gólt (6:1).

Vértesi egyéni bravúrral 7:1-re javítja az eredményt, amire Tribouillet, a franciák legjobb csatára 15 méterről a kapu balsarkába plaszíroz (7:2). A két év előtti francia-magyar meccs eredményével azonban nem elégszik meg Keserű II és újabb gólt dob (8:2).

Fazekas miatt a franciák négymétereshez jutnak, amit kétszer dobat a bíró. A labda először hálót ér, de miután a francia játékos nem várta be a bíró füttyjelét, újból kell dobnia, az erőtlen labdát azonban Barta kivédi.

 

Az erősen védekező franciák nem tudják megakadályozni, hogy Vértesi labdájával Keserű I be ne állítsa a végeredményt. Neuwelt bécsi bíró helyett a telefonon előhívott Mohrberger vezette a mérkőzést, kissé erélytelenül, de becsületes igyekezettel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Fazekas Tibor leckét ad a francia vízipólózóknak a magyar védelmi technikából A magyar válogatott vízipólócsapat Az olimpiai bajnok francia válogatott vízipóló csapat
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98