Dtum
Login with Facebookk
1927 | Augusztus

Legszebb Buddha-szobor a világon

Ha művészetben nem is, nagyságban túlszárnyalja a pegui Buddha. Hátsó-Indiában találták, hol a föld alatt volt eltemetve. 1881-ben vasútépítés alkalmával a munkások követ akartak bányászni egy szomszédos dombból, midőn a csákány alól hatalmas szobor került elő. Megtisztítva a reá rakodott földrétegtől, előkerült a világ legnagyobb szobra: egy fekvő Buddha.

Majdnem hatvan méter hosszú és tizenhat méter magas. Legalább 500 éve, hogy ismeretlen mestere elkészítette, de semmi nyoma annak, hogy milyen célból készült, ki készítette és hogyan került a föld alá. Mióta szemfedőjétől megszabadult, a buddhista hívek igen nagy számban keresik fel. Tiszteletük jeléül fel is díszítették, amennyiben mezítelen talpát gyönyörű mozaikkal rakták ki.

Ugyancsak Hátsó-Indiában Kiatong mellett van még egy Buddha-szobor, illetőleg egy Buddha-fej, mely azért érdekes, mert egy eleven sziklából van kivésve. Valami buddhista pap szentelte egész életét arra, hogy a sziklából emberfejét tudjon kidomborítani.

Fantasztikus hatást gyakorol a szobor már nagyságánál fogva is, mert a gigászi fej majdnem 50 méter magas. Az arc élethűségét növeli, hogy a bajusz és szemöldök helyén meghagyta a kövek közül sarjadzó füvet, ami által nagyszerűen utánozta a közismert Buddha-arcot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kamakurai Buddha-szobor a legszebb Kiatongi Buddha-szobor élő sziklából.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98