Dtum
Login with Facebookk
1927 | December

Csortos Gyula a Nemzeti Színházban

Abban az időben, mikor Dumanoir és D'Ennery a Don Cesar de Bazan-t írták, a romantikus stílus volt uralkodó nemcsak a drámában, hanem a szinjátszásban is A drámaíró sok külsőséget: tömegmozgalmakat, változatos és érdekes színhelyeket, tarka kosztümöket igyekezett a szinpadra vinni és főleg úgynevezett parádés szerepeket adni a szinészeknek keretül, melyet aztán művészetükkel betöltenek.

 

Kedvenc szerep volt a vitéz lovag, a középkori Amaditok utóda és a rostandi Cyrano apja; aki lehetőleg sokat mozog, sokféle kalandos helyzetekben mutatja be romantikus képzelődés szerint komplikált jellemét, megjelenik koldusköpenyben és ragyogó udvari ruhában, egy nagy szerelmest s lehetőleg egy nagy titkot hord a szívében, szerelméért szembeszáll intrikusokkal és királyokkal, minduntalan életveszéllyel játszik, tud gyöngéd és szentimentális lenni, hódolója a női nemnek, felváltva bohóc, hős, alázatos és gőgös, szellemes és pathétikus, szóval igazi érdekes ember a romantika mértékei szerint.

 

Fődolog az, hogy nem élőlény, hanem szerep, melyben a szinész kijátszhatja mindazt, amit a kor ízlése a szinművészet non plus ultrájának tartott, legfőképpen a komédiázást és a szavalást. Abban az időben a szinész még közelebb volt a komédiáshoz, mint ma, amikor már átmentünk a realisztikus életformán s a szinésznek meg kellett tanulni egyszerűbb, finomabb, de egyúttal kompletebb és bensőbb eszközökkel is dolgozni.

Hát ha komédiás kell, Csortos Gyula nem marad hátul. Ebben a tekintetben is legjobb szinészeink közé tartozik s most sem hagyta cserben a közönséget. Don Cézár szerepét úgy végigkomédiázza összes variációiban, hogy - jobban már alig lehet. A dúsan hangszerelt szerep összes hangszerein kitünően játszik s egy a romantikához közelebb eső kor közönsége szétfeszítette volna a szinházat lelkesedésével.

 

Hogy ma a tetszés - bár még mindig jelentős - mégsem ilyen impetuózus formában nyilatkozik, annak oka nem a szinész, hanem a szerep és a darab, melyet lehetetlen ma nem érezni üresnek és külsőségesnek. Amit a szinész a magáéból belevihet, az csak a virtuózitás, művészetének mélyebb hatóerőit nincs alkalma kiárasztani a közönségre.

 

Nem képzelhető el szinész-művészet, mely be tudná tölteni azt az ízlés és világfelfogás dolgában való szakadékot, mely a Don Cézár kora és a mi korunk között tátong. Csortosnak külön érdeme, hogy valami modern csillámot tud a szerepre rávonni: mindig érezzük, hogy fölötte áll szerepének, hogy csak játéknak tekinti, de anélkül, hogy az árnyéka is hozzáférhetne annak a gyanunak hogy nem veszi a dolgot komolyan. A játék minden részét ösztönös intuicióval ragadja meg és lelkiismeretes művészmunkával dolgozza ki.

Persze Csortos művészetének csak egy elemét kapjuk meg mindebből. A komédiás Csortost. Emlékezetünkben azonban még friss az emlék, hogy ez a művész ennél nemcsak többet, hanem különbet is tud. Mért nem adtak neki alkalmat arra, hogy ezt a többet és különbet szórja ki a közönségre bemutatkozása alkalmával, - az a szinház titka.

 

Az ember, akármennyire is méltányos akar lenni, nem tud szabadulni az Oroszország és A külváros Csortosának emlékétől s kicsit degradáltnak érzi a művészt Don Cézár szerepében. Ott a végtelen emberi mélységek felé lendülést láttuk, itt egy pompásan megcsinált külsőséges szerepet. Nagyszerűen lovagol, de nemesebb paripát kívánnánk alája tenni. Meg kell várni ezt a nemesebb paripát, akkor lesz fogalmunk róla, mekkora nyeresége a Nemzeti Szinháznak Csortos szereplése.

A Don Cézár többi szereplője közül Tasnády Ilonát kell kiemelni. Ez a művésznő szerepről szerepre érik, mint a jó bor, egyre tömörebb és zamatosabb lesz a művészete. Ami benne azelőtt túlságosan lágy volt, az mintha acélosodna s játéka egyre szabadabb és bátrabb lesz. Érdekes nézni, amint egy szinészi tehetség a szemünk láttára nemesedik.

 

Schpflin Aladár

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Változások Bulgáriában Változások Bulgáriában
A szófiai rádió bejelentette, hogy Muravjev kormánya lemondott és a...
Az MTE atlétikai versenye Az MTE atlétikai versenye
Simán, zökkenő nélkül rendezte meg az MTE vasárnap délután szenior...
Petersent lehengerelte Kehrling Petersent lehengerelte Kehrling
Kehrling – Petersen 6:3, 6:3, 6:2 Két hónap előtt nem is...
Motoros akadályverseny volt a vasárnapi KTT Motoros akadályverseny volt a vasárnapi KTT
Még a legöregebb KTT rókák sem láttak olyan motoros és autós...
Vérszerződés volt Szálasi és Endre László között Vérszerződés volt Szálasi és Endre László között
A politikai ügyészek is bekapcsolódtak Szálasi és társainak...
A „MAGYAR SI KLUB”. A „MAGYAR SI KLUB”.
Hosszu vajudás után megalakult fővárosunkban is a sivel sportszerűleg...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
A kakas mikor együtt van a tyukokkal azáltal tünik fel, hogy...
Nagy vasuti tolvajbanda letartóztatása Bécsben Nagy vasuti tolvajbanda letartóztatása Bécsben
A Korrespondenz Wilhelm jelentése szerint a keleti pályaudvar rendőri...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98