Dtum
Login with Facebookk
1927 | December

Huj, huj ungur

Akkor is hideg szél fujt a csiki hegyek felől. Ma tizenegy éve. A románok eszeveszett vad futásban menekültek a mi katonáink szuronyai elől. Székelyföldön vonultunk át. Most is érzem a pernyeszagot. Végigkisért Galicián, Lengyelországon, orosz földön. De az erdélyinek keserübb volt az ize; émelygős a szaga, mint a halálnak. Az olájok!

 

A legszutykosabb négerről nem beszél oly undorral a finyás amerikai dáma, mint ahogy Erdély a regátbeli románról. Európa négerei.

 

Huj, huj, ungur! Üvöltözték és meg sem álltak az uzi hegyekig. Kirabolt városok és falvak szétszórt zsákmánya az országutakon. Asszonyok csukló zokogása, ájult nyöszörgése a fülemben cseng, amig élek. A kutyák! A kutyák! - mondogattuk és a magyar és német katonák megmarkolták a szuronyt. Lidérces álmok: tizenkét székely szüz, akiket pincékben találtunk meggyalázva, letiporva.

 

A román tiszt urak, a román intelligencia! Lakkcsizmásan, kifestve, selyembugyogóban, kiparfömözve jöttek Erdélyt pacifikálni. Az első utjuk a megszállott város patikájába vezetett, magukra kenték, ami higanyt találtak. Aztán hajrá! Éreztétek Váradon, Kolozsvárott, hogy a gyáva ripők ökölcsapása a mi arcunkat is vérbe, szégyenbe boritotta Budapesten, Debrecenben, Szegeden?

 

Ó, testvérek, a határon tul! És mi lesz ezután? A magyar állam, a magyar kormány nélkül, hogy szót emelne Európa szine előtt a balkáni cigányhorda garázdálkodása miatt, várja be, amig a feledés téli leple borul a váradi és kolozsvári eseményekre? Tényleg ugy áll-e a dolog, hogy semmi uton-módon nem emelhetjük föl tiltakozó szavunkat? Türni tartozunk, hogy a levanténus ügyeskedés még e szörnyüségeket is a saját diplomáciai hasznára forditja s a magyar papminiszter lelkéből feltörő sikolyt panaszolja, mint a magyar békebontás ujabb merényletét? Hát mindenkinek módjában áll a Paktum 11.§-a alapján a Népszövetséghez fordulni, csak nekünk nem? Ám legyen, ez csak a kétmilliós, elhagyott litván nép jussa. De itt a trianoni szerződésnek a kisebbségek védelméről szóló fejezete is.

 

A kisebbségek védelme kötelező nemzetközi obligáció, amelyet Románia évek óta minden kinálkozó alkalommal lábbal tipor. A magyar kormánynak joga van a kisebbségi szakaszok és a 11.§ alapján vádat emelni Románia ellen, egyrészt azért, mert nemzetközi kötelezettségeit flagráns módon megszegi és ezzel nemcsak Magyarország és Románia békés viszonyát veszélyezteti, hanem veszélyezteti egész Keleteurópa békéjét is. Hogyan is nem veszélyeztetné?

 

S elképzelni is lehetetlen, hogy e véres események után, amelyek egész Európában, sőt az egész világon fölháborodást és undort váltottak ki, a Népszövetség Tanácsa visszautasitani merné azt a magyar kivánságot, hogy a váradi és a kolozsvári eseményekkel kapcsolatban Románia egész kisebbségi politikáját ne tüzze a Tanács legközelebbi, márciusi ülésének napirendjére. Csak nem hallgatni, meglapulni, felejteni.

 

Vagy belekiáltsák unokáink a sirgödreinkbe: se hazát, se kenyeret, se becsületet nem hagytatok nekünk!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Várad Kolozsvár
Cikk-ajánló
Hatvan budapesti detektív hajszolja Tápiósüly határában a vasúti rablót Hatvan budapesti detektív hajszolja Tápiósüly határában a vasúti...
Vasárnap reggel rendőri riadóautókon 60 detektív ment ki Tápiósüly...
A japán császár halála A japán császár halála
Mucsuhito japán császár, kinek súlyos megbetegedéséről már mult...
Fából készült tűzoltó rádiókocsi Fából készült tűzoltó rádiókocsi
A nagyvárosok tűzrendészeti berendezése is állandóan tökéletesedik, s...
A norvég Ruud 53 métert ugrott Tátrafüreden A norvég Ruud 53 métert ugrott Tátrafüreden
A KSC tátrafüredi sporthetének harmadik napján a síugróversenyek...
Tanulmányok Poe Edgarról Tanulmányok Poe Edgarról
Az irodalmi izlés hullámzása vetette fel napjainkban Poe Edgart a...
Kiállítás Makón és Kecskeméten Kiállítás Makón és Kecskeméten
Augusztus első napjaiban Makón nyílt meg gazdasági és iparkiállitás,...
Pulitzer József, újságíró iskolája
Pulitzer József, ki nem régen egy amerikai ujságiró iskola...
Délfranciaország római emlékei Délfranciaország római emlékei
Régi megfigyelés az, hogy ha az ember egyik országból a másikba...
Amerikai levél. Irta: erdőbaktai Gottesmann Raoul Amerikai levél. Irta: erdőbaktai Gottesmann Raoul
Woodstreeti lakásom ablakaiból egy kolosszális méretü tribünt lehet...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98