Dtum
Login with Facebookk
1927 | Február

Londonba vitték a magyar kormány uj föltételeit Talboték budapesti megbizottai

Hetek óta tartó suttogás, találgatás, kombinálás és főleg cáfolgatás után a Talbot-féle ajánlat ügyében végre kipattant az igazság: a magyar királyi kormány, ha formailag még nem is, lényegében már megkötötte a szerződést a Talbot-féle angol ipari érdekeltséggel.

Az angol tőkecsoport 12 millió font alaptőkével alapitott is egy vállalatot, amely a Magyarországon létesitendő elektromos centrálé felépitését magára vállalja és az egész nagy vállalkozást finanszirozta. A Talbot-társaság képviselői, miután hónapokon keresztül tárgyaltak Budapesten, tegnap kapták meg a kormánytól a végleges választ, amely, amint A Reggel értesül, a vállalkozó angol csoport részére oly megkötöttségeket tartalmaz, hogy azok felől ők maguk nem dönthetnek, hanem Londonba utaztak, hogy ott, a vállalkozó csoport székhelyén referáljanak és kérjenek döntést.

A szerződés tehát még nincs készen és annak sorsa végképen akkor dől el, ha a Talbot-csoport megbizottai – körülbelül egy héten belül – Budapestre visszaérkezve, közölni fogják a kormánnyal megbizóik elhatározását.

Ezidő szerint tehát a szerződés részletei nyilvánosságra még nem kerültek, de azzal ma is tisztában vagyunk, hogy mi az a minimum, amit egy ily óriási horderejü lekötöttségnél föltétlenül követelni kell.

Elsősorban is nem vagyunk sem balkáni állam, sem délamerikai köztársaság, tehát nem mehetünk el odáig, hogy az óriási fölépitmény ipari szükségletei tekintetében teljesen ki legyünk szolgáltatva az angol iparnak. 

Igaz, az angolok arra hivatkoznak, hogy csak olyan szükségleti cikkeket szállitanának az épitkezéshez és berendezéshez, amit Magyarországi ezidő szerint nem állit elő. Föl kell azonban hivni a figyelmet arra, hogy Magyarország éppen az elektromos ipar terén vezet, hiszen az első villamos nagyvasutat magyar vállalat épitette.

Ügyelni kell másodsorban a közhiteli szempontokra, amiket a magánvállalatokkal, városokkal és vármegyékkel szemben maga a pénzügyminiszter szokott oly erélyesen védeni.

Harmadsorban, ami legjobban érdekel bennünket, az a kérdés, hogy a főváros részére való világitási áramszolgáltatás árai az új centrálé révén miként fognak alakulni. Éppen most jön létre a törvényhatóság közgyülési pártjainak egy nagy összefogása arra, hogy a tarifát okvetlenül le kell szállitani, olcsóbbá kell tenni. 

Természetesen, ha a Talbot-telep szolgáltatná az áramot, még nagyobb igényekkel lennénk az árak olcsósága tekintetében. A főváros polgársága szempontjából, minden politikán tul, arra is föltétlenül ügyelni kell, hogy a mindenkori fogyasztási árak megállapitása tekintetében az autonóm főváros megőrizze függetlenségét és ne legyen kiszolgáltatva egy idegen társaságnak. 

Talboték mellett a svájci Braun–Bovery-társaság is tett ajánlatot a villamos centráléra a Pesti Magyar Kereskedelmi Bankon keresztül. 

Ugy halljuk, hogy ez az ajánlat drágább a Talbot-féle ajánlatnál, épp ezért a kormánykörök erre az offertre nem is válaszoltak.

Mindenesetre résen leszünk, hogy a szerződés föltételeinél az ország és a főváros ne legyen kiszolgáltatva idegen társaságnak és hogy Magyarországon be ne teljesedhessék: 
– Gentlemen, your company is limited, but your appetite it seems unlimited! (Uraim, az önök társasága korlátolt felelősségü, de korlátlan étvágyu!)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A sztroboszkóp A sztroboszkóp
Ezt a titokzatos nevű rádióműszert az amerikai technikusok találták...
Statisztika a szakoktatásról Statisztika a szakoktatásról
A mezőgazdasági szakoktatás statisztikája részben örvendetes, részben...
A svéd-norvég király Abbáziában és Fiumében A svéd-norvég király Abbáziában és Fiumében
Oszkár király, a svédek és norvégek uralkodója már több hét óta...
Monarchia: a bomlasztó politika ideális célpontja Monarchia: a bomlasztó politika ideális célpontja
Az ellenséges hátország bomlasztásával az antant is próbálkozott. Az...
Schöpflin Aladár - Mossóczy Pál szép nyara Schöpflin Aladár - Mossóczy Pál szép nyara
A jóízű masánszki-almák jutottak eszembe Schöpflin Aladár új...
Írók, szinészek és sportemberek kísérték utolsó útjára Aszlányi Károlyt Írók, szinészek és sportemberek kísérték utolsó útjára Aszlányi...
Őszinte és mély részvét mellett temették el vasárnap délután a...
Svájc – Magyarország 2:2 (1:1) Svájc – Magyarország 2:2 (1:1)
Egy hónappal az „Európai Kupa” döntője előtt, teljes...
Einstein, a világ legnagyobb élő matematikusának meseszerűen érdekes és furcsa élete 1.rész Einstein, a világ legnagyobb élő matematikusának meseszerűen érdekes...
Néhány hónap múlva édesapám befejezi munkásságát a princetoni...
Somlay Hamletje Somlay Hamletje
A Hamlet-et új hangokon interpretálni, új utat keresni, amelyen el...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98