Dtum
Login with Facebookk
1927 | Február

A bécsi nemzetközi kardverseny

Hat magyar jutott a karddöntőbe és mégis majdnem az egyetlen olasz lett a győztes

Petschauer veri Binit, ver mindekit, de Uhlyarik ellen vesztett – Felesleges gavalléria és túlzott sportszerűség – A döntőben Petschauer újra legyőzi Binit s megszerzi az elsőséget


Diadallal folytatódott a magyar vívóexpedíció bécsi újra. A tegnap lefolyt kardverseny a magyar vívók nagy számbeli és kvalitásbeli fölényét mutatta, amennyiben a tízes döntőbe hat magyar került s az első és harmadik helyet mi foglaltuk el, bár a tőlünk már megszokott túlzott sportszerűség és korrektség majdnem győzelmünkbe került. De végeredményben megérdemelten és diadalmasan foglaltuk el az első helyet.

A kardverseny napja végig jó hangulatban telt el Bécsben s a végén izgalommá fokozódása ellenére is megnyugtatóan záródott. A győzelem előrevetette árnyékát. A délelőtti előmérkőzések során már feltűnést keltő modorban léptük le ellenfeleinket s a hangulat oly biztató volt, hogy egyik tréfa a másikat érte.

Petschauer az első mérkőzések előtt kedélyes iskolát tartott minden magyar résztvevőnek, amit a többi nemzet fiai előbb csodálkozva, majd hangos derültséggel figyeltek. Petschauer különben már az előmérkőzések során a verseny favoritja lett, mert könnyen és fölényesen dolgozva, alig kapott tusst.

A döntőben először a magyarok csapnak össze

Általános érdeklődés és izgalom közepette került a sor döntőmérkőzésre. Először a magyarok vívtak egymás ellen s a zsűri a következő összeállításban állt fel: Elsőnek Knitling táborok, tagok: Manzini olasz, Thomson német, Baylon osztrák és Jungmaus cseh.

Az első asszót Tóth és Rády vívja le a Tóth 5:3-ra nyer a láthatólag indiszponált Rády ellen. Utána Petschauer és Garay jön. Petschauer biztosan nyer 5:2 arányban. Rády most összeszedi magát a elkeseredett küzdelemben 5:4-re legyőzi Uhlyarikot, de Mészárostól 3:4 –re kikap.

Garay viszont Tóthot veri el 5:2-re szóval a régi jó szokás szerint a magyarok egymást verik el. Még csak Petschaner és Mészáros veretlen de nem kell sokáig várni. Uhlyarik és Petschauer áll ki egymás ellen a szenzációs küzdelemben, amelyben azonban az olaszoknak nagyobb öröme tellett, mint a magyaroknak. Uhlyarik 5:3 arányban veri a favoritot.

Eszünkbe jutott a tavalyi Európa bajnokság. Utána Tóth veri el Mészárost s most már senki sem veretlen a magyar csapatban.

Petschauer – Bini 5:1

A döntő legszenzációsabb asszója, Bini csinálja az első támadást. Petschauer szenzációsan véd és cselriposztja ül a Bini karján. 1:0. Most ő támad fless fejjel. 2:0. Bini támadása a fejre szintén jó. 2:1. Bini támad, de Petschauer felszúrja. 3:1. Ugyanez még egyszer 4:1. Végül fless oldal 5:1.

Az utolsó asszóban Bini és a cseh Sworcik kerül össze. Az olaszok kiszámították, hogy Bini csak úgy lehet első, ha 5:0-ra veri ellenfelét. Bini valóban 5:0-ra győz, de az általános vélemény szerint a cseh vívó nem fejtette ki teljes tudását.

 


Döntő asszót rendelnek el


Amikor Bini asszóját megnyerte, az olaszok örömrivalgással ünneplik Binit, mint a verseny győztesét, Bini pedig fogta a nadrágját és sietve eltávozott. A helyzetet csak Pallavicini őrgróf erélyes fellépése mentette meg, aki a leghatározottabban követelte, hogy a Jury jutassa érvényre a szabályokat és rendeljenek el döntő asszót.

A döntő asszóban Petschauer megismétli biztos győzelmét

Az első támadás Peschaueré. Fless oldalt. 1:0. Bini támad fejre, 1:1. Bini támad. Petschauer szúr, de nem számítják meg. Utána még két vitás tusst nem számítanak. Bini támad és mellett vág. 1:2. Bini vezet. Nagy izgalom. Petschauer kezet vág. 2:2, azután fejet, 3:2, Petschauer újra támad. Bini kivédi hasvágását és riposztja jó. 3:3.

Petschauer fel fless hasvágása ül. 4:3. Most síri csendben Bini támad. Petschauer szenzációs kizáró szúrást csinál, úgy felszúrja Binit, hogy az majd hanyatt esik 5:3-ra győz Petschauer.

Ami ezután történik, azt alig lehet leírni. A közönség tombol, a magyar gárda felrohan a plansra. Pallavicinivel az élen az egész társaság önkívületben ölelgeti a pompás fiatal magyar vívót. Olyan hallatlan izgalom volt, hogy a magyarok majdnem összekeverednek az olaszokkal. Ők vitatták a holtverseny jogosságát, mi a mi igazunkat!

A végeredmény:
1. Petschauer Attila (magyar) 8 győzelem 1 vereség (Uhlyarik) 43 adott 23 kapott tuss.
2. Bini (olasz) 8 győzelem, 1 vereség (Petschauer) 49 adot, 22 kapott tuss. Holtverseny döntőjében Petschauer ellen 5:3.
3. Garay János (magyar) 7 győzelem 2 vereség. 41 adott, 21 kapott tuss.
4. Casmir (német) 5 győzelem 4 vereség. 34:33 tussarány.
5. De Yong (holland) 5 győzelem, 4 vereség 36:35 tussarány.
6. Tóth Péter (magyar) 4 győzelem (Rády, Mészáros, De Yong, Svorczik ellen) 5 vereség, 31:34 tussarány.
7. Uhlyarik Jenő dr. (magyar) 3 győzelem (Petschauer Tóth Sworczik ellen) 6 vereség. 32:36 tussarány.
8. Mészáros Ervin (magyar) 3 győzelem (Rády, Uhlyarik és Sworczik ellen) 6 vereség 33:40 tussarány.
9. Sworczik (cseh) 1 győzelem (Rády ellen) 8 vereség. 19:43 tussarány.
10. Rády József (magyar) 1 győzelem (Uhlyarik ellen) 8 vereség. 25:44 tussarány.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98