Dtum
Login with Facebookk
1927 | Január

Asszonykám - a Városi Szinház operett-újdonsága

Egy idősebb író, Uray Dezső, állott össze egy fiatal muzsikussal, Nagypál Bélával, operettcsinálásra. Mindketten vonzóan szerény emberek s ugyanily vonzóan szerény a munkájuk. Nem nagy trouvaille a szövegkönyv: egy régebbi fajtájú bohózati ötlet magvából kicsíráztatott s ismert színpadi fordulatok drótszálain vezetett kedélyes józsefvárosi meselugas - de legalább őszinte bazsalikom-illat s nem orrfacsaró pacsuliszag árad belőle s mesterségét értő kertésze nem akarja elhitetni velünk, hogy pagodát alkotott.

 

A zeneszerző jó tanítványa, de nem háziszarkája azoknak az operett-mestereknek, akiket százas szériákon át dirigált. A lényeget tanulta meg tőlük: a zeneszámok fölépítésének és egymásutánjának hatásos ökonómiáját, a friss, pattogó ritmusokat s a legkitünőbben a telt, jól kevert zenekari színezést.

 

Bizonyos, hogy ilyen gazdag fölkészültséggel fog még külömb muzsikát is írni, ha bátrabban és öntudatosabban mer majd megszólalni a saját hangján. Ennyire a mesterség levegőjében nevelkedett művésznek ehhez persze hitel kell, azaz: siker. Az Asszonykám sikerével meg lehettek elégedve a szerzők s a szinház is, amely ezúttal szerencsés kézzel nyúlt outsider-darabhoz és nyilván megtalálta a számítását. A jó előadásnak Honthy Hanna, Vig Manci, D'Arrigo és Érckövy az erősségei.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98