Dtum
Login with Facebookk
1927 | Július

A bécsi események és a pesti piac

A pénteki tőzsdére a bécsi események semmiféle különös hatást nem gyakoroltak és szombaton hivatalos forgalom nem lévén, az esetleges pesszimizmus nem nyilatkozhatott meg.

Nem valószinü, hogy a pesti részvénypiac a bécsi véres utcai harcokra árcsökkenésekkel reagájon, azért is, mert a pesti piac már hosszu idő óta függetlenné tudta tenni magát a bécsi vezetés alól és inkább berlini ösztönzésekre figyel föl, különben is magyar részvényekből jelentős pakettek már hosszabb idő óta nincsenek a bécsi bankok trezorjaiban: részben Pestre vándoroltak vissza, részben pedig nagyobb tranzakciók révén külföldre kerültek.

Lehet, hogy bécsi megbizásokra egynéhány részvényből, Délivasutból és Államvasutból, nagyobb kötegek kerülhetnek a mai tőzsdén piacra, de semmiesetre se várható a vezető magyar értékek áresése.

A gabonapiacot a bécsi események semmiféle irányban nem befolyásolhatják, az árupiacon talán egy-két árucikkben, de csak akkor, ha az osztrák vasuti sztrájk a jövő hétbe áthuzódik, átmeneti áremelkedés állhat be, amit azonban a cseh vonalakon, valamint a viziuton bizonyára erősbödő import egy-két napon belül ki fog egyenliteni.

A piacnak egyedüli része, amely az eseményeket bizonyos mértékben megsinyli, az idénycikkek exportja, amelyekből előreláthatólag igen nagy mennyiségek kerülnek a hét elején a pesti piacra. A pesti fogyasztó azonban ennek nem látja kárát, mert ugy a háziasszonyok, mint a nagy konzervgyárosok a váratlan fordulat révén jóval alacsonyabb áron tudják gyümölcs- és főzelékszükségletüket beszerezni.

A valutapiacon az osztrák schillingek bizonyos, egyelőre teljesen önkényes árcsökkenése észlelhető, de nem valószinü, hogy az Osztrák Nemzeti Banknak ne legyen módja arra, hogy a semleges piacokon beállható áresést nyomban és minden különösebb megeröltetés nélkül ne védje.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98