Dtum
Login with Facebookk
1927 | Július

A gyapothausse

A világpiac általában lefelé hajló tendenciájával szemben a Missisipi áradásainak következtében a textilanyagok piacán erős hausseirányzat alakult ki. A tisztitott gyapot ára a tavasz óta szakadatlanul emelkedett, különösen erős ütemben a legutóbbi hetekben, ugy, hogy a mult évi árakkal szemben 60%-nyi emelkedést mutat föl s ezzel a többi szövőanyagok árát is magával ragadta.

Az Egyesült Államok gyapottermelése távolról sem mutat olyan erős csökkenést, amint ezt az árak ilyen nagymérvü emelkedéséből következtetni lehetne. A washingtoni földmivelésügyi miniszterium legutóbbi jelentése szerint a gyapottal beültetett terület az idén 42.683.000 hektárt tesz ki, a mult évi 48.730.000 hektárral szemben, a csökkenés tehát mindössze 12.4%, ami egymagában nem indokolná e tulságosan gyors emelkedést.

Pesszimisztikus termésjelentések azonban arra ösztökélték az európai ipart, hogy szükséglete nagyrészét előre befödözze, nehogy egy későbbi hirtelen emelkedés katasztrofális helyzetbe sodorja. Az amerikai termést körülbelül 14.5-15 millió bálára becsülik, amelyből kivitelre legföljebb 10-11 millió bála kerül. Miután a világfogyasztás ezidőszerint 15-16 millió bála körül forog, könnyen lehetséges, hogy az Amerikán kivüli területek gyapottermése nem lesz elegendő a szükséglet födözésére.

A gyapot további áralakulása ma már tisztán az amerikai terméstől függ.
Jó termés esetén a félelem, hogy hirtelen hiány áll be, mint két év előtt a gumiban, egy csapásra elenyészik s ez esetben őszre már lefelé tendáló árakra számithatunk, mig ha a termés rossznak bizonyul és a megtisztitott gyapotmennyiség a számitáson alul marad, akkor az év vége felé további igen erőteljes áremelkedéseket lehet várnunk.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Tőzsdei ügyletek
Szabóné Fricska Anna

A tőzsdei spekuláció a határidős ügyletekhez kötődik, mert a fizetés és a szállítás egyaránt a szerződésben kikötött későbbi időpontban történik meg.

Így a szerződéskötés idején és a teljesítés időpontjában az árak között eltérés alakul ki, amely jelentős is lehet. A spekuláció egyik formája, a hausse az áremelkedést kívánja kihasználni, másik formája a baisse, ilyenkor az árcsökkenésre játszanak.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98