Dtum
Login with Facebookk
1927 | Július

Mit nyer Magyarország és mit nyer Ausztria a vámtarifamódositásokkal?

Osztrák agrárkörök nagy megelégedéssel fogadják a magyar-osztrák kereskedelmi szerződés módositását. Az osztrák gabona- és liszt, valamint az élőállat- és husvámok fölemelése folytán Ausztria mezőgazdái megszabadulnak attól a versenytől, amelyet az eddigi alacsonyabb vámtételek mellett a magyar import jelentett.

Másrészről ez természetesen azt jelenti, hogy a magyar állatkereskedelem, a mezőgazdaság és malomipar piaca Ausztriában szükebbre szorul. Egyedül a kövér sertések vámja marad a régi.

Az osztrák malmok finom lisztjüket az uj vámtarifa mellett könnyebben tudják értékesíteni. Ettől Bécsben a kenyér- és főzőliszt olcsóbbodását várják és általában arra számitanak, hogy a megélhetés olcsóbbodni fog. Épp ezért mértékadó helyen a vámtarifamódositást Ausztriára nagyon előnyösen itélik meg.

Közgazdasági körök ezekkel az előnyökkel szemben nem tartják tulságosan nagy áldozatnak a magyar gyümölcs, főzelék és konzervek vámjának leszállitását, mert például a magyar gyümölcs importja alacsony vámok mellett a gyümölcs árának olcsóbbodásában fogja éreztetni hatását, ami természetesen nagy érdekük az osztrák fogyasztóknak.

A hajdunánási szalmakalapok vámtételének leszállitása sem okoz nagy fejfájást az osztrák iparnak. Más a helyzet a müselyemgyártás terén, mert az uj megállapodás teljes vámmentességet biztosit a finom magyar müselyemnek. Az osztrák müselyemipar, amely más országok felé tekintélyes vámokkal van védve, nagyon meg fogja érezni a magyar müselyem konkurenciáját.

Ugyancsak hátrányosnak tartják az osztrák közgazdasági körök, hogy a varrócérna, csipke, férfi- és gyermekkonfekció vámtételeinek fölemelése folytán a magyar ipar ki fogja szoritani ezeket az osztrák cikkeket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A német sertés. Ma már hazánkban is tenyésztik. A német sertés sonkája. Egy-egy darabnak súlya 15 kilogramm.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98