Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1927 | Február

Ausztria miatt olcsóbbodik a gabona

Hiteles számadatok szerint a tavalyi termésből exportálható készletek jórésze még itthon van.
Egy kis összehasonlitás a tavalyi és az idei itthon levő buzakészletek és rozskészletek között megvilágitja ezt a tényt.

A budapesti közraktárakban 1927 február 11-én 125.000 mázsa buza és 51.000 mázsa rozs állott. Egy évvel ezelőtt, 1926 február 11-én ugyanott 30.000 mázsa buzát és 30.000 mázsa rozsot tároltak. A Gizella malomban ez év február 12-én 62.000 mázsa buza és 30.000 mázsa rozskészlet volt, mig a tavalyi készletek ennek csak egyharmadát tették ki. Eszerint Budapesten most négyszer annyi buza és kétszerannyi rozs van, mint tavaly ilyenkor.

Ebből következik az a különös helyzet, hogy márciusra, amikorra a tőzsdei határidős buzaspekuláció nagy fellendülést, tehát a buzaárak erős emelkedését várta, jelentős tétele felmondásáru, nem szakkifejezéssel élve eladásra kell számitani. Ez természetesen olyan lanyhitó jelenség, hogy ha Amerikában vagy Angliában, ebben a két nagy gabonagócponton szilárd lenne is a tőzsde, bárhogy drágulnának is a buza és a rozs, Budapesten letörik az árakat, olcsóbb lesz a buza és a rozs. 

Amikor meg akarjuk állapitani, hogy a felesleges készletek mind kikerültek-e már az országból vagy még itt van azoknak egy része, akkor csak tájékoztató a budapesti közraktárakban és egyik nem is legnagyobb malomban tároló készletnek az összehasonlitása. Hol van még a vidéki raktárakban, a vidéki malmoknál, a vidéki buzakereskedőknél, a gazdáknál és a gazdaságokban, az uradalmaknál felhalmozott és még eddig áruba nem bocsátott buza és rozs?

Ezek igen nagy tételek még, mert hiszen a magyar gazdáink régi szokása, hogy aratás után a termésnek csak egyharmadát értékesiti, kétharmadán pedig a tél folyamán és még inkább tavasszal ad tul, mert ekkor mindig jobb árat ér el. 

Most ez a számitás megdöl, mert ha a készletek itthon rekednek, akkor nem drágul tavasszal a kenyérmag, hanem olcsóbbodik. 

És mindezt Ausztria teszi.
Az osztrák exportvámoknak Bécsből kilátásba helyezett felemelése esetén a magyar gabonakivitel Ausztria felé lehetetlenné válnék és a gazdák feleslegeiket csak a belföldön tudnák elhelyezni. 

Ez nemcsak az árak letörését idézné elő, amit elvégre még csak el lehetne viselni, ha az osztrákok az iparcikkek árát ennek arányában leszállitanák. De ez nem történik meg. A tárgyalások menete olyan, hogy mi ismét beadjuk a derekunkat és feláldozzuk annak a verejtékes munkának az eredményét, amely más viszonyok között az ország gazdagodását a polgárok jólétének a gyarapodását jelentené. 

Nemcsak az ember szegényedik el, hanem elpusztul a buza és a rozs is, mert még olcsó áron sem kel az, ami felesleges. Mezőgazdasági iparunk, a szegénység miatt annyira visszazuhant, hogy az ilyen váratlanul rázuduló gabonamennyiséget nem tudja ipari célra feldolgozni. De vétek is a jó magyar acélos buzát olyan célra használni, amelyre megfelel a dohos román vagy lengyel buza is és kitünő a minőség tekintetében utolsó sorban álló rozs is.

Hiszen nem hiába dolgozza fel a német mezőgazdasági ipar a saját silány minőségü rozstermését és vásárol helyette jó magyar rozsot. Németország már lefedezte szükségletét, megvásárolta azt a mennyiséget, amely neki a kenyérgyártáshoz kell, tehát nem helyezhetjük el ott feleslegünket. Olaszország most argentinai áruval van tele és igy ez a piac is elveszett a magyar gazda számára. Elértéktelenedik tehát a kenyérmagvak tavaszi értékesitésére szánt mennyiségének jó része. 

A magyar gazda huzhatja az igát, ha ezek a bizottságok, amelyek a vámszerződés pontjainak a megvitatására kintartózkodnak Bécsben, nem állanak a sarkukra és erélyes szóval vissza nem utasitják Ausztria követeléseit. Ebben a harcban a magyar gazdának kell győznie, mert ha ezt az első rést áttörhetik az osztrákok a magyar falon, akkor ezen a résen bezudul a követelések és indokolatlan kivánságok egész ármádiája.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A MAC-futók fölényes diadala a BBTE síversenyén A MAC-futók fölényes diadala a BBTE síversenyén
A BBTE Bély-Demény vándordíjas síversenyének résztvevői tünedeznek...
Igazi rendet Igazi rendet
Igen: rendet! Nincs ennek az országnak józaneszű polgára, aki ne...
Magyarország 2:1 arányban győzött Románia ellen Magyarország 2:1 arányban győzött Románia ellen
Az osztrák magyar válogatott mérkőzés után vasárnap Bukarestben...
A pótkocsi A pótkocsi
Eddig legalább a villamos kocsi perronján dohányozhattunk. Most ezt a...
Német jelentés a XX. század legnagyobb csataterének uj eseményeiről Német jelentés a XX. század legnagyobb csataterének uj...
Ma van a nyugaton folyó nagy hadműveletek tizenhatodik napja. A német...
A szabadelvűpárt föloszlása A szabadelvűpárt föloszlása
A szabadelvűpárt április 11-ikén este értekezletet tartott, a melyen...
A miniszterelnök az uj történyjavaslatokról A miniszterelnök az uj történyjavaslatokról
A nemzetgyülés összehívásának napján még csak az e heti...
A férfiak is megtanulják a csecsemőgondozást A férfiak is megtanulják a csecsemőgondozást
A gyermeknevelés eddig egészen nőies foglalkozás volt. A férfiak...
Rövidek Rövidek
A fajvédők a kormánnyal történt megegyezésük alapján elhatározták,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98