Dtum
Login with Facebookk
1927 | Június

Keresik a 38-as honvédek ezredgyermekét

Keresik a 38-as honvédek ezredgyermekét, aki tíz évvel ezelőtt jött el Lengyelországból a magyar honvédekkel


A nagy háboru szörnyű világégésének egyik apró és csöndes tragédiája bontakozik ki egy egyszerű körözőlevélből, amely tegnap érkezett a főkapitányságra. 1916-ban a lengyelországi nagy előnyomulás idején a 38-as honvédhadosztály véres harcok után elfoglalta az oroszok által megerősített Kozowo községet.


A rommá lőtt falu lakossága elmenekült az ágyutűz elől és a bevonuló honvédeket a pusztulás képe fogadta. Az egyik rommá lőtt ház falának tövében kuporodva egy síró, rongyos gyereket találtak.
Kozowo valamennyi lakója elmenekült, a fejvesztett zavarban azonban ezt a 10 éves fiut ott felejetették.


A honvédek szive megesett a szepegő, éhes gyereken és enni adtak neki. A gyerek megmondotta, hogy Klím Márton a neve, az apja jómódu gazdálkodó.


A marcona katonák durva zubbonya alatt meleg sziv rejtőzött. Pártfogásba vették és magukkal vitték az elhagyott fiut, s az ezred gyermekének fogadták.


Klím Márton későtt a katonákkal Magyarországra került és az összeomlás után végleg itt rekedt. A hadosztály felbomlott, a „fogadott apák” elszéledtek és elhagyták az ezred gyermekét.


A kis Klím Márton egy ideig vidéken kóborolt, majd egy falusi gazda pártfogásába vette és a lengyel kisfiu, aki már jól beszélt magyarul, gulyásbojtár lett.


Később más helyre került és mindig tovább és tovább vándorolt. Most azután szülei, akik a békekötés után visszatértek falujukba, megtudták, hogy elveszettnek hitt fiuk magyar katonákkal ment el Kozowóból.


Kutatni kezdtek utána és igy került Magyarországra a megkeresésük. Itt megállapitották, hogy az egykori ezredgyerek, aki azóta már felnőtt, 20 esztendős legény lett, legutóbb Hódmezővásárhelyen dolgozott egy tanyán, onnan azonban már elment és azóta nem tudják, hol tartózkodik.


Valószínűnek tartják, hogy Budapestre jött és ezért most itt is kutatnak utána, hogy tíz év után visszaküldhessék szüleihez, akiktől a világháboru szakította el az akkor még gyerekkorban lévő s ma már valószínűleg legénnyé cseperedett gyermeket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98