Dtum
Login with Facebookk
1927 | Június

Enyhítették a kislakásépítő akció feltételeit

A falusi kislakásépítés ügyében a jelentkezésre megszabott legvégső határidő május végén lejárt és a Szövetkezet kibocsátotta II. számú körlevelét, amelyben a következő fontosabb intézkedések foglaltatnak: 

A Szövetkezet által nyujtandó anyaghitel alatt azt kell érteni, hogy a hitelben részesített nem készpénzt kap kezeihez, hanem a szükséges építési anyagokat általában a Szövetkezettel szerződéses viszonyban álló kereskedőnél (illetőleg, ha a községben szövetkezeti anyagtelep van, ott) szerezheti be; ha azonban más forrásból előnyösebben tudja azt beszerezni, akkor ott vásárolhatja meg. A Szövetkezet ez esetben csupán azt köti ki, hogy az igy megvásárolt anyag értékét a megállapított hitel összegéig a községi elöljáróság közbenjöttével a kereskedőnek számla ellenében fogja kifizetni. 

A teljesen vagyontalan elemeknek, akiknek ahhoz sincs elegendő anyagi erejük, hogy az anyaghitel útján beszerzett anyagokból felépítendő ház építési költségeit fedezhessék, a ház építését megkönnyítendő, a Szövetkezet ugy intézkedett, hogy az anyaghitelben részesített a hitelösszegnek legfeljebb húsz százalékát a ház felépítésével és az építési anyag fuvarozásával kapcsolatban felmerült és számlaszerűleg igazolt munkadíjakra és fuvarköltségekre is felhasználhatja. 

A Szövetkezet által folyósítandó építési anyaghitelek feltételei közül súlyosnak találták azt, hogy a hitelben részesítettnek az anyaghitel folyósítása előtt a házhely árát ki kell fizetnie. Ezt a feltételt a Szövetkezet odamódosította, hogy a házhely vételárára kétszáz pengőt, az 1500 pengős anyaghitelnél pedig száz pengőt kell előlegként lefizetni, sőt az 1500 pengős hitelnél a házhely árára előlegként lefizetendő 100 pengőből legfeljebb 50 pengőt a folyósított kölcsönből lehet felhasználni. 

Azért van a kisebb kölcsönnél a nagyobb összeg lefizetése kikötve, mert a tehetősebb rész (törpebirtokos, kisiparos stb.) kapja a 640 pengős hitelt, míg a vagyonilag teljesen gyenge házhelyhezjuttatott (nincstelen, hadirokkant stb.) kaphatja csak az 1500 pengős hitelt. 

Az anyaghitelre jelentkezetteknek kérvényt kell benyujtaniok a községi elöljáróságuknál a Szövetkezet által díjtalanul kiosztandó kérvényűrlapon. A benyújtott kérvények az akció lebonyolításánál közreműködő helyi bizottságokhoz kerülnek.

Ez a bizottság tesz javaslatot a hitelek folyósítása tekintetében s javaslatát névszerinti kimutatás kapcsán hozza a Szövetkezet tudomására, ugyanez a bizottság fog jelentést tenni arra nézve is, hogy van-e szükség a községben építési anyagtelep felállítására vagy arra, hogy a Szövetkezet egy helybeli (vagy szomszédos községben lévő) kereskedővel az anyag kiszolgáltatására nézve megállapodjék, avagy mindenki a sajátmaga által választott kereskedőnél kívánja az anyagot beszerezni. 

Itt említjük meg, hogy azon községek közül, amelyekben a földbirtokrendezés során házhelyjuttatások voltak, csupán 161-ből nem jelentkeztek igénylők, míg a többi 3000-en felül lévő községekből valamennyiből. Eddig 10.500 jelentkező van 11 millió pengő erejéig és ez az összeg messze felülmúlja a rendelkezésre bocsátott összeget.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98