Dtum
Login with Facebookk
1927 | Június

Enyhítették a kislakásépítő akció feltételeit

A falusi kislakásépítés ügyében a jelentkezésre megszabott legvégső határidő május végén lejárt és a Szövetkezet kibocsátotta II. számú körlevelét, amelyben a következő fontosabb intézkedések foglaltatnak: 

A Szövetkezet által nyujtandó anyaghitel alatt azt kell érteni, hogy a hitelben részesített nem készpénzt kap kezeihez, hanem a szükséges építési anyagokat általában a Szövetkezettel szerződéses viszonyban álló kereskedőnél (illetőleg, ha a községben szövetkezeti anyagtelep van, ott) szerezheti be; ha azonban más forrásból előnyösebben tudja azt beszerezni, akkor ott vásárolhatja meg. A Szövetkezet ez esetben csupán azt köti ki, hogy az igy megvásárolt anyag értékét a megállapított hitel összegéig a községi elöljáróság közbenjöttével a kereskedőnek számla ellenében fogja kifizetni. 

A teljesen vagyontalan elemeknek, akiknek ahhoz sincs elegendő anyagi erejük, hogy az anyaghitel útján beszerzett anyagokból felépítendő ház építési költségeit fedezhessék, a ház építését megkönnyítendő, a Szövetkezet ugy intézkedett, hogy az anyaghitelben részesített a hitelösszegnek legfeljebb húsz százalékát a ház felépítésével és az építési anyag fuvarozásával kapcsolatban felmerült és számlaszerűleg igazolt munkadíjakra és fuvarköltségekre is felhasználhatja. 

A Szövetkezet által folyósítandó építési anyaghitelek feltételei közül súlyosnak találták azt, hogy a hitelben részesítettnek az anyaghitel folyósítása előtt a házhely árát ki kell fizetnie. Ezt a feltételt a Szövetkezet odamódosította, hogy a házhely vételárára kétszáz pengőt, az 1500 pengős anyaghitelnél pedig száz pengőt kell előlegként lefizetni, sőt az 1500 pengős hitelnél a házhely árára előlegként lefizetendő 100 pengőből legfeljebb 50 pengőt a folyósított kölcsönből lehet felhasználni. 

Azért van a kisebb kölcsönnél a nagyobb összeg lefizetése kikötve, mert a tehetősebb rész (törpebirtokos, kisiparos stb.) kapja a 640 pengős hitelt, míg a vagyonilag teljesen gyenge házhelyhezjuttatott (nincstelen, hadirokkant stb.) kaphatja csak az 1500 pengős hitelt. 

Az anyaghitelre jelentkezetteknek kérvényt kell benyujtaniok a községi elöljáróságuknál a Szövetkezet által díjtalanul kiosztandó kérvényűrlapon. A benyújtott kérvények az akció lebonyolításánál közreműködő helyi bizottságokhoz kerülnek.

Ez a bizottság tesz javaslatot a hitelek folyósítása tekintetében s javaslatát névszerinti kimutatás kapcsán hozza a Szövetkezet tudomására, ugyanez a bizottság fog jelentést tenni arra nézve is, hogy van-e szükség a községben építési anyagtelep felállítására vagy arra, hogy a Szövetkezet egy helybeli (vagy szomszédos községben lévő) kereskedővel az anyag kiszolgáltatására nézve megállapodjék, avagy mindenki a sajátmaga által választott kereskedőnél kívánja az anyagot beszerezni. 

Itt említjük meg, hogy azon községek közül, amelyekben a földbirtokrendezés során házhelyjuttatások voltak, csupán 161-ből nem jelentkeztek igénylők, míg a többi 3000-en felül lévő községekből valamennyiből. Eddig 10.500 jelentkező van 11 millió pengő erejéig és ez az összeg messze felülmúlja a rendelkezésre bocsátott összeget.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Ismét egy herczegnő botránya Ismét egy herczegnő botránya
Németország egyik nagyfejedelemségének udvarából, a schwerini...
Pállfy – Daun József gróf elmondja csodálatos megmenekülésének történetét Pállfy – Daun József gróf elmondja csodálatos megmenekülésének...
Budapestről Bicskéig akartam csak utazni, itt van a birtokom a...
A béke szivarja A béke szivarja
Nem kétséges: a béke szivarja a feszesre sodort, kajla virzsínia,...
Oroszország és a monarchia Oroszország és a monarchia
Pétervárott kormányváltozás volt: Kokovcevet, aki ugy a belső, mint a...
Szomszédaink a világűrben, a távolabbi csillagok Szomszédaink a világűrben, a távolabbi csillagok
Földünkhöz legközelebb álló égitestek: a bolygók - A bolygók...
Meglepetés a teniszbajnokságon Meglepetés a teniszbajnokságon
A nemzetközi teniszbajnokság férfi párosának döntő mérkőzése nagy...
Magyarország tornászbajnokságai Magyarország tornászbajnokságai
Magyarország 1926. évi tornászbajnoka: Szalai József (VAC) 76.30...
A világ legnagyobb szeizmográfja A világ legnagyobb szeizmográfja
Mindenekelőtt azt kell megmagyaráznunk olvasóinknak, hogy mi ez a...
Az osztrák munkakölcsön sikere Az osztrák munkakölcsön sikere
Ausztria tudvalevőleg 175 millió schilling kölcsönt fektetett fel...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98