Dtum
Login with Facebookk
1927 | Június

Concha Győző

A tudományos világ előkelőségei, diákok, elegáns szépasszonyok töltötték meg a Tudományos Akadémia üléstermét, amelynek első sorában egyedül foglalt helyet a hosszu fehérszakállu, méltóságteljes öregur. A közönség egyetemi tanártagjai élénk helyesléssel és tapssal szakitották félbe minduntalan Hornyánszky Gyula elnöki megnyitóját, amelyben a kormány kulturpolitikáját birálta és hevesen kifakadt a klasszikus nyelvek tanitásának középiskoláinkból való kiszoritása ellen.

 

Igazi melegség azonban akkor költözött a terembe, amikor Concha Győző lépett az előadói emelvényre és közvetlen, mesélő hangján közel másfélórás előadásban ismertette a magyar társadalomtudomány történetét. A válogatott közönség nehezen várta és lelkesen üdvözölte az előadóasztalnál a magyar tudomány nyolcvankétesztendős büszkeségét.

 

Mert Concha Győző bizony mindinkább elmaradozik azoknak a tudományos társaságoknak az üléseiről, amelyekben évtizedeken keresztül vezetőszerepet töltött be és csak a Gellérthegy magános utain sétálgat néha-néha, kopott, zöld lódenköpenyegében, örökös derüvel az arcán. Az agg tudós csak a diákjai számára van mindig otthon, akiket ma, ötvenötesztendős egyetemi tanári müködése után is, napról-napra vizsgáztat politikából a lakásán … Az érdekes előadás után csak nehezen, vonakodva nyilatkozik lapunknak.


- Nem szeretem az ünneplést, a reklámot - mondja Concha Győző -, amint sohasem törődtem a legkiméletlenebb kritikákkal sem. Szamárnak, maradinak neveztek sokszor, mert hü maradtam liberális fölfogásomhoz, amint hü maradtam a municipiumokról irt első ifjukori dolgozatom eszméihez is, amelyeket 60 éve hirdetek, hasztalanul, mert a mi politikai életünk még ma sincs tisztában az igazi önkormányzati eszmével.

 

- Sok támadásnak voltam kitéve már a régi egyetemi keresztmozgalmak idején is, mert akkor is megmagyaráztam a liberálizmus ellen zajongó ifjuságnak, hogy a liberálizmus gondolatvilága nem a Talmudból, sem a Koránból, hanem az Evangéliumból meriti erejét. Ezt hirdetem ma is: az igazi keresztény politika az, amelyet Eötvös és Deák követtek és amely az egyéni szabadságjogok pillérein: a tanulás, a pályaválasztás, véleménynyilvánitás szabadságán épül föl.

 

- Ezt magyaráztam legutolsó tanulmányomban azoknak, akik azt merték állitani, hogy a magyar társadalom a liberálizmus virágkorában lépett a dekadencia utjára és akiket hiába tettem lehetetlenné elméletileg, ma mégis nagy tudósoknak számitanak. Épp igy a gyakorlati politika terén is még egyre az angol példára, a liberális párt bukására és a konzervativok uralomrajutására szeretnek nálunk hivatkozni és minduntalan megfeledkeznek arról, hogy Angliában épp a konzervativ párt küzd a liberális polgári társadalom szabadságjogaiért …


Az egyre lelkesebben magyarázó öregur itt elhallgat. Ő, aki egész életében a politika tudományával foglalkozott, nem szeret lesiklani a gyakorlati politika mezejére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Madzsar Józsefet, egy Baumgarten-díjas költőt, két orvost, tizenhét hivatalnokot és diákot kommunistaszervezkedés gyanúja miatt előállítottak a főkapitányságra Madzsar Józsefet, egy Baumgarten-díjas költőt, két orvost, tizenhét...
Vasárnap virradó éjjel a főkapitányság politikai osztálya hosszú idő...
Százéves a vakok intézete 2. Százéves a vakok intézete 2.
A zenei szempontból tehetséges gyermekek innen a vakok intézetéből a...
Budapest közuti forgalmának rendezése Budapest közuti forgalmának rendezése
Közuti forgalmunknak siralmas állapota már az egész közvéleményt...
A falu zenei élete
A Kodály-tanítvány Vargyas Lajos módfelett érdemes munkát végzett:...
Búcsú a Napkelet-től Búcsú a Napkelet-től
Szép csendben, búcsúztatók és gyászszertartások nélkül, kimúlt a...
Betörőből – árdrágító
Mert vagyont egyik sem gyüjt. Ebül szerzett, ebül vész! Az, aki ma...
Marathoni verseny Marathoni verseny
Különös marathoni versenyt rendeztek Amerikában. A különösség abban...
Táncosnőket keresek , de a tánctudás nem fontos, csak a csinos arc és...
Elsőrendű, prima táncosnőket keresek külföldi turnéra. Lehetnek...
Németországban nagymértékben fölemelik az államtisztviselők fizetését Németországban nagymértékben fölemelik az államtisztviselők...
A „Montag-Morgen”-nak jelentik Magdeburgból, hogy dr....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98