Dtum
Login with Facebookk
1927 | Május

Amerika csak annak ad kölcsönt, aki megérdemli

Magyarországról jó véleménye van Mellon pénzügyminiszternek 

Az amerikai államférfiak galériájában talán a legérdekesebb férfiu Mellon pénzügyi államtitkár. Hatvanöt éves öregur és hogy nemcsak az amerikai pénzügyeket vezeti kitünően, hanem saját financiáit is érti, azt egyetlen szám bizonyítja: 1,800.000 dollár adót fizet évente, ami körülbelül 9 millió dollár jövedelemnek felel meg. 

Mellon szuverén tekintéllyel intézi Amerika pénzügyeit és rendkivül bántja az a beállitás, hogy Amerika Shylock visszataszitó szerepét játssza európai adósaival szemben. Az Egyesült Államok pénzügyminisztere nem szokott nyilatkozni, de hetenként kétszer fogadja az ujságirókat és informálja őket a maga fölfogásáról. Ennek a fölfogásnak alapelve: Amerika csak annak ad kölcsönt, aki megérdemli. 

Egy ország közgazdaságát nem lehet elemeire bontva megitélni, nem lehet azt mondani, hogy a fizetési mérleg, kereskedelmi mérleg, a jegybankpolitikája, az állam bevételei és kiadásai között nincs összefüggés.

A tervszerü és szükségszerü kapcsolat, Winston Churchill angol pénzügyminiszter álláspontja, viszont ennek az ellenkezője, mert szerinte az angol állam pénzügyei és az Angol Bank pénzügyei között válaszfalat kell vonni.

Emiatt nagy vita folyt az angol és az amerikai pénzügyminiszter között, mert Mellon azt mondja, hogy az államkincstár adóssága az illető ország egész közgazdaságának tartozását és tehertételét jelenti. 

Ha egy állam pontosan fizet a többinek, akkor közgazdasága teljes bizalmat érdemel, akkor annak az államnak lehet hitelezni. Ez az amerikai deviza.

Németországnak például az amerikai fölfogás szerint sokkal jobb, ha megfizeti a Dawes-terv szerint esedékes tartozásait, mintha elveszti azokat a hiteleket, amelyeket éppen a fizetési terminusok pontos betartásával szerzett Amerikában. A hitelképesség nagyon nehezen definiálható fogalom, az ipari, a pénzügyi és a szociális tényezők egész sorának egymásrahatásából alakul ki.

Amerikában sokkal inkább egy állam teljesitőképességét nézik, semmint a főkönyveket és a mérlegeket. Franciaországot Amerika hitelképesnek tartja, csak azt kifogásolja, hogy eddig nem ratifikálta Bérenger és Mellon megegyezését. 

Magyarországról szintén jó véleménnyel van a hivatalos amerikai fölfogás és ezért lehet minden magyar kölcsönt kedvezően plaszirozni Amerikában. Mert az amerikai tőke egy lépést sem tesz az amerikai kormány tudta nélkül…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98