Dtum
Login with Facebookk
1927 | Május

Természetes mosókatlan a Yellowstone parkban

Amerikában, a határtalan lehetőségek hazájában, a gazdasági jólét és fejlődés alapjait a természet bőkezű ajándékai könnyítik meg. Büszke is az amerikai a hazájára, amelyet a világ legszabadabb, legboldogabb és leggazdagabb népe lakja.

Az óriási városok forgalmát, az égbenyúló felhőkarcolókat, a dollármilliárdosok szédületes vagyonát és a többi amerikai csodát minden yanki jogos büszkeséggel emlegeti, de talán semmire sem büszkék annyira, mint a Yellowstone park csodáira. A Yellowstone (magyarul sárga kő) park valójában a világ legnagyobb parkja, mert 8650 négyzetkilométeres területe egy nagyobbfajta magyar vármegye kiterjedésének felel meg.


Az amerikaiak parkját - amely a Yellowstone folyó mentén, az Unió Wyoming államának északnyugati sarkában terül el - az amerikai törvényhozás 1972-ben nemzeti vagyonnak deklarálta és törvényben biztosította, hogy a természeti szépségeken és csodákban bővelkedő hatalmas területet minden átalakítás és rombolás ellen megvédi.

A vadregényes tájék szépségein kívül a látogatók nagy tömegét az csalogatja a Yellowstone parkba, hogy a régi hatalmas vulkánikus korszak csodás maradványaiban gyönyörködhet ott a bámuló emberi tekintet. Hőforrások, megkövesedett erdők, vadregényes szakadékok, iszap-vulkánok és gejzírek a legcsodálatosabb látványosságot nyújtják.

Még a Yellowstone park rengeteg érdekes látnivalója és csodája közül is kitűnik az a természetes mosókatlan, amelyben állandóan buzog és forr a víz. Ezt a víztömeget a föld alól előtörő forró gőzök hevítik és így a kirándulók kényelmesen megfőzhetik a magukkal vitt tojásokat a természetes katlan forró vizében.

E katlannak azonban még egy igen érdekes tulajdonsága van, ha forró vizébe valami piszkos ruhadarabot dobunk, az szépen lassan elsüllyed forró vízben és végül eltűnik szemeink elöl. Pontosan három perc múlva azonban hófehérbe mosva ismét megjelenik a természetes katlanban buzgó forró víz tetején.

Nehogy a természetes mosoda ingyen munkáját valami élelmes üzletember magának sajátítsa ki, ezért minden látogatónak a csak egy kisebb ruhadarab, rendesen egy zsebkendő erejéig szabad igénybe venni az ingyen mosódát, amelyet az amerikai humor „zsebkendőkatlan”-nak keresztelt el.  A beledobott piszkos ruhadarab eltűnik, de pontban három perc múlva, hófehérre mosva, ujra felbukkan.

(Keystonne)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98