Dtum
Login with Facebookk
1923 | Április

Geysir kitörések

 A földalatti erők titokzatos müködésének egyik igen érdekes jelensége a melegforrás. A geysir név, a legrégebben ismert Geysir nevű izlandi melegforrástól származik, mely nevet a tüneményre áltanosították. A nevet a tüneményre általánosították. A földteke legnagyobb melegforrása Északamerikában Yellowstone-Parkban van, feltörő vizoszlopok 80 méter magasságot is elérnek és egy kitörés alkalmával 160 köbméter forró viz kerül felszinre.

A legtöbb geysir müködése időszakos. Az izlandi nagy geysir kitörése 1772-ben félóránként ismétlődött; 1805-ben 6 óránként, 1860-ban ötnaponként volt látható ez a csodálatos természeti tünemény, ma pedig két kitörés között pontosan husz nap telik el. Bámulatos a Yellowstoneparkban levő "Old Faithfu" melegforrás pontosan 65 percenként visszatérő müködése.

Dr. Meyer Vilmos német tudós a következőket írja le a Fontani-geysir kitörését: Kristálytiszta, nyugodtan csillogó tengerszem fekszik előttünk. Átmérője körülbelül 10 méter lehet. A víz tükre lassan, de szemmel láthatóan emelkedik. A tengerszem szélén, egy határozott helyen, levegőbuborékok szállnak fel, előbb elvétve egy-kettő, aztán fokozatosan több, lassanként a tengerszem más részein is mutatkozik az a tünemény, a víz eddig sima tükre, most már fővésben lévő vizfelülethez hasonlít. Időnként erősebben buzog, majd megint alább hagy.

Egy-egy vízsugár szökik haragosan a magasba, - kénytelen vagyok távolabbi megfigyelő helyet keresni. A föld mélyéből ijesztő, dörgésszerű moraj hallatszik. Megkezdődik a csodálatos színjáték. Sivitva, fujva emelkedik a levegőbe az egész tó. Magas vizoszlop tör a magasba, ezernyi apró ragyogó, tündöklő gyémánttal szórva tele a levegőt, mintha a vizcseppek mesebeli drágakövekké változtak volna át.

Körülbelül negyed óráig tart a káprázatos természeti tünemény. A felcsapó, hatalmas vizsugarak formáját változtató, óriási gyémántcsokorhoz hasonlítanak. Csodálkozásom még nagyobb mérvet öltött, mikor hirtelen minden átmenet nélkül lecsendesül az imént még kábitó erővel felcsapó viztömeg. A kék tengerszem megint békésen, szeliden pihen; én lehajtott fejjel nézek a mélybe és elgondolkozom a természetrugóit mozgató, misztikus erőn.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98