Dtum
Login with Facebookk
1927 | Október

Az olaszliszkai banda gyártja a hamis ötpengős bankjegyet

A rendőrség gyanuja szerint Krakkóban müködik a bankógyár - Keresik a Budapestről megszökött Jäger Miksát, a hamis milliósok terjesztőjét.


A Budapesten felbukkant hamis ötpengős bankjegyek hamisitói után az első perc óta szakadatlanul folyik a nyomozás, amely most meglepő eredményre vezetett. A rendőrség jelentős lépéssel előrehaladt a nyomozásban és valószinű, hogy rövid időn belül a bankjegyhamisitókra vonatkozólag pontos adatok birtokába kerül.

 

Meg kell jegyezni, hogy az első hamis bankjegy napvilágra kerülése óta folytatott erélyes vizsgálatnak meg volt az az eredménye, hogy a hamisitók megijedtek és ennek köszönhető, hogy alig néhány darab került forgalomba, olyan csekély mennyiség, amely nem okozhat komoly aggodalmat a közönségnek. Természetes azonban, hogy a hamisitók több hamis pénzt gyárthattak és a rendőrség ezért legnagyobb eréllyel, szigoruan nyomoz utánuk, hogy végkép ártalmatlanná tegye őket. A felbukkant hamis ötpengősök ügyében a főkapitányságon Schnell József detektivszakcsoportja inditotta meg a nyomozást.

 

A hamis pénzt tüzetes szakértői vizsgálat alá vetették, amely meglepő eredménnyel járt. A szakértők megállapitották, hogy az ötpengős bankjegy ugyanolyan eljárással készült, mint az emlékezetes olaszliszkai milliósok, ugyanolyan a festékanyaga és hasonló a papirosa is.

 


Annakidején, az olaszliszkai nyomozás során megállapitották, hogy a bankjegyek nem Magyarországon készültek és az olaszliszkai banda csupán forgalomba hozta a hamis milliósokat, amelyeknek gyártási helye valószinüen Lengyelországban van. Megállapitották azt is, hogy egy Jäger Miksa nevü fiatalember hozta magával a bankjegyeket és ő osztotta szét a terjesztők között. Kiderült az is, hogy ő hamisitotta a hadikölcsönkötvényekre a magyar nosztrifikálási bélyegzőt. Jäger megneszelte, hogy a rendőrség gyanuba fogta és megszökött a hárfa utcai lakásáról. A rendőrség körözőlevelet adott ki ellene, de nem sikerült elfogni.

 

A hamis ötpengősök felbukkanása után a rendőrség kihallgatta mindazokat, akik az ilyen hamisitásnál gyanuba jöhettek, szigoruan megfigyelte a hasonló ügyekben már szerepelt alakokat, cinkográfusokat és notórius pénzhamisitókat, de sehol sem akadtak a bankógyár nyomára. A szakértői szemle azután megadta ennek a magyarázatát: a bankógyár nem Magyarországon működik, a hamis ötpengősök is az olaszliszkai mühelyéből kerültek ki.

 

A rendőrség gyanuja az, hogy Krakkóban müködik a bankógyár. Most, hogy az olaszliszkai hamisitás és az ötpengősök felbukkanása között összefüggés látszik, felmerült az a gyanú, hogy megint Jäger Miksa hozta be a bankjegyet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98