Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1927 | Szeptember

A Baumgarten-örökséget pörrel akarják megtámadni

Baumgarten Sándor és Ignác megbizták ügyvédjüket a hagyatéki iratok tanulmányozásával. Négy hét mulva jár le a határidő

 

Irodalmi körökben híre terjedt, hogy a sokmilliárdos Baumgarten-örökséget, amelynek célja tudvalevően magyar irók támogatása, a család pörrel támadja meg. Ez a hír már közvetlenül az örökhagyó halála után is fölmerült a lapokban és a család a híresztelést nem erősítette meg, de nem is cáfolta meg. Szeptember 24-én jár le a határidő, amelyet a törvény a végrendelet elleni esetleges kifogások előterjesztésére ad és igy az örökség sorsának most már rövidesen el kell dőlnie. A Reggel olyan értesüléseket szerzett, amelyek kétségtelenné teszik, hogy az örökhagyó fivérei meg akarják támadni a végrendeletet.


Baumgarten Sándor földbirtokos, aki 2000 hold tulajdonosa és Baumgarten Ignác, az ismert bankár, néhány nappal ezelőtt fölkérték dr. Nyáry Jenőt, a Pénzintézeti Központ ügyészét, hogy vállalja el képviseletüket a végrendelet ellen indítandó pörükben. Dr. Nyáry a kérést azzal hárította el, hogy ügyészi működésén kívül privát ügyvédi gyakorlatot nem folytat. Baumgarten Sándor és Ignác ezután dr. Bartók Ferenc ügyvédet bízták mg képviseletükkel. Bartók A Reggel-nek a hagyaték ügyéről ezeket mondotta:


- A Baumgarten-fivérek megbizásából megkezdtem az iratok tanulmányozását.
Csak ezután fogom megállapítani, lehet-e jogi alapja az esetleges pörnek. Még négyheti időnk van; mindeddig sem ügyfeleim, sem én nem jutottunk végleges elhatározásra.


Dr. Basch Lóránt ügyvéd, akit a végrendelet az irodalmi örökség egyik kezelőjévé nevezett ki, igy nyilatkozott A Reggel-nek:
- Nincs hivatalos tudomásom arról, hogy a Baumgarten-fivérek a végrendeletet megtámadnák és a hireket, amelyek mégis ezt állitják, nem vagyok hajlandó elhinni. A család tagjai közül eddig egyetlenegy akadt, aki szegény sorsára hivatkozva azzal a kéréssel – tehát nem követeléssel – fordult hozzánk, hogy juttassunk neki némi segélyt az örökségből. A miniszterium beleegyezésével meg is igértük neki, hogy mihelyt az örökséget átvehetjük – a kért segélyt meg fogja kapni.


Baumgarten Sándorról és Ignácról azonban, akik maguk is nagyobb vagyon urai, bizonyosra veszem, hogy nem fognak pörbe szállani a magyar kultúra érdekével és nemesgondolkodásu fivérük emlékével.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Versek Versek
A mély vizekről csillag fénye hull rám, Itt ültem egyszer én a part...
Magyarok tündöklő csillaga Magyarok tündöklő csillaga
Van abban valami intelemszerű, hogy a legrégibb magyarnyelvű...
Czibor Istvánt, az elfogott anarchistát többszörös emberöléssel vádolja az ügyészség Czibor Istvánt, az elfogott anarchistát többszörös emberöléssel...
Vasárnap Balassagyarmatról távirat érkezett a főkapitányságra,...
A szegedi turulisták élesen visszautasítják az illetéktelen budapesti támadásokat A szegedi turulisták élesen visszautasítják az illetéktelen budapesti...
Szegeden nagy feltűnést és megdöbbenést keltett az a támadás, amely...
Gamma – Kispest 4:2 (2:2, 1:1) Gamma – Kispest 4:2 (2:2, 1:1)
A Szent István Kupa első idei mérkőzését játszotta a két csapat....
Rácz Lajos sokszorosan büntetett kasszafúrót gyanusítják a Hajtó rendőr elleni merénylettel Rácz Lajos sokszorosan büntetett kasszafúrót gyanusítják a Hajtó...
Vasárnap délben egy pillanatra fölcsillant annak a reménye a...
Tengeri puska mint a buvár fegyvere Tengeri puska mint a buvár fegyvere
Európai buvárok legutóbb egy uj tipusu lőszerszámot próbáltak ki, a...
Schöpflin Aladár: Nemzeti Irodalom Schöpflin Aladár: Nemzeti Irodalom
Kozmopolita költészet. Ezt a jelszót Arany János fogalmazta meg,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98