Dtum
Login with Facebookk
1927 | Szeptember

A Baumgarten-örökséget pörrel akarják megtámadni

Baumgarten Sándor és Ignác megbizták ügyvédjüket a hagyatéki iratok tanulmányozásával. Négy hét mulva jár le a határidő

 

Irodalmi körökben híre terjedt, hogy a sokmilliárdos Baumgarten-örökséget, amelynek célja tudvalevően magyar irók támogatása, a család pörrel támadja meg. Ez a hír már közvetlenül az örökhagyó halála után is fölmerült a lapokban és a család a híresztelést nem erősítette meg, de nem is cáfolta meg. Szeptember 24-én jár le a határidő, amelyet a törvény a végrendelet elleni esetleges kifogások előterjesztésére ad és igy az örökség sorsának most már rövidesen el kell dőlnie. A Reggel olyan értesüléseket szerzett, amelyek kétségtelenné teszik, hogy az örökhagyó fivérei meg akarják támadni a végrendeletet.


Baumgarten Sándor földbirtokos, aki 2000 hold tulajdonosa és Baumgarten Ignác, az ismert bankár, néhány nappal ezelőtt fölkérték dr. Nyáry Jenőt, a Pénzintézeti Központ ügyészét, hogy vállalja el képviseletüket a végrendelet ellen indítandó pörükben. Dr. Nyáry a kérést azzal hárította el, hogy ügyészi működésén kívül privát ügyvédi gyakorlatot nem folytat. Baumgarten Sándor és Ignác ezután dr. Bartók Ferenc ügyvédet bízták mg képviseletükkel. Bartók A Reggel-nek a hagyaték ügyéről ezeket mondotta:


- A Baumgarten-fivérek megbizásából megkezdtem az iratok tanulmányozását.
Csak ezután fogom megállapítani, lehet-e jogi alapja az esetleges pörnek. Még négyheti időnk van; mindeddig sem ügyfeleim, sem én nem jutottunk végleges elhatározásra.


Dr. Basch Lóránt ügyvéd, akit a végrendelet az irodalmi örökség egyik kezelőjévé nevezett ki, igy nyilatkozott A Reggel-nek:
- Nincs hivatalos tudomásom arról, hogy a Baumgarten-fivérek a végrendeletet megtámadnák és a hireket, amelyek mégis ezt állitják, nem vagyok hajlandó elhinni. A család tagjai közül eddig egyetlenegy akadt, aki szegény sorsára hivatkozva azzal a kéréssel – tehát nem követeléssel – fordult hozzánk, hogy juttassunk neki némi segélyt az örökségből. A miniszterium beleegyezésével meg is igértük neki, hogy mihelyt az örökséget átvehetjük – a kért segélyt meg fogja kapni.


Baumgarten Sándorról és Ignácról azonban, akik maguk is nagyobb vagyon urai, bizonyosra veszem, hogy nem fognak pörbe szállani a magyar kultúra érdekével és nemesgondolkodásu fivérük emlékével.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98