Dtum
Login with Facebookk
1928 | Április

Ki akar folyamőr lenni?

A hivatalos lap mult heti számában toborzási felhívás jelent meg, amely arra szólítja fel az ifjúságot, hogy a magyar királyi folyamőrséghez hat évi szolgálatra önként lépjenek be. Azok, akik a felhívásnak eleget tesznek, biztos megélhetésre találnak és a szolgálatból való elbocsátásuk esetén, a polgári életben való elhelyezésüket a hatóságok elősegítik.

A felvétel kellékei a következők:
magyar állampolgárság, melyet illetőségi vagy állampolgársági bizonyítvánnyal kell igazolni; testi és szellemi alkalmasság, melyet a toborzó bizottság állapít meg; négy elemi iskola elvégzéséről szóló bizonyítvány, de előnyben részesülnek azok, akiknek hat elemi iskolai, középiskolai, vagy ipariskolai végzettségük van; községi erkölcsi bizonyítvány, mely az erkölcsi érdemességet és a nemzetközi szempontból való megbízhatóságot igazolja; betöltött tizenhét, de meg nem haladott huszonöt éves életkor, mely keresztlevéllel igazolandó; húsz éven aluliak hitelesített szülői beleegyezést tartoznak bemutatni; nőtlenség; özvegy vagy elvált állapot csak akkor jöhet tekintetbe, ha az illető családtagról nem köteles gondoskodni. Méltánylást érdemlő esetekben nős, családos jelentkezőt is felvesznek.

A jelentkezőnek hat évi szolgálatra kell magát köteleznie, amelyben a volt hadseregben teljesített szolgálati idő, de elgfeljebb három év beszámít. A próbaszolgálat leteltével (1-3 hónap) a toborzott kérheti elbocsátását. A meg nem felelőt a folyamőrség parancsnoka elbocsátja.

A jelentkezőt mint rendfokozat nélküli folyamőrt veszik fel. A régi hadseregben netán szerzett rendfokozatot sem az előléptetés, sem az illetmény szempontjából tekintetbe nem veszik. Az önként belépettek 1-3 hónap után a folyamőrség részére megállapított illetményekben részesülnek és pedig a próbaszolgálat előtt havi 14, a próbaszolgálat után havi 39 pengő. I. osztályos folyamőr 41, rajos 47, negyedes 50, hajómester 70, törzshajómester 80-90, tiszthelyettes 105, 125, 140 pengő havi zsoldot kap.

A havizsoldon kívül minden családtag (feleség, gyermek) után fejenkint 12 pengő 40 fillér családi pótlék jár (a próbaszolgálat letelte után). Az önként belépettek továbbá a zsoldon kívül természetbeni ruházatot, elhelyezést és élelmezést élveznek.

A folyamőrségi szolgálatra belépő egyén – amennyiben erre a szolgálat alatt alkalmasnak bizonyul – a tisztesi rendfokozatot (I. oszt. folyamőr, rajos, negyedes) és esetleg az altiszti (hajómester stb.) rendfokozatot is elérheti.

A tényleges szolgálat alatt szolgálatképtelenné vált önként belépett a fenálló szabályok szerint nyugellátásban részesül. Az önként belépett évente 4 heti szabadságot kaphat, teljes illetménnyel.

Jelentkezni lehet folyó évi április hó 16-tól 28-ig, kedd, csütörtök és szombaton (ünnepnap kivételével) Budapesten, a folyamőrség parancsnokságánál, Óbuda, Laktanya-utca 33. sz.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98