Dtum
Login with Facebookk
1928 | Április

Magyarország – Csehország 2:0

Hősies küzdelemmel 2:0-s megérdemelt győzelmet arattunk az elszántan védekező csehek fölött. Az első gólt Hirzer rúgta 11-esből, a másodikat Ströck remek akciójából Kohut

A római vereség után mindenki magyar győzelemre szomjazott és ez be is következett a X. cseh-magyar válogatott mérkőzésen. Az érdekes győzelem kivívásában a nézők tízezreinek is nagy részük volt, mert amikor a második félidőben a csehek kiegyenlítő gólja már „a levegőben lógott”, közbelépett a soviniszta közönség és a „Tempó magyarok!” csatakiáltás megsokszorozta a magyar csapat erejét és lelkesedését.

Ekkor születet meg a győzelmet biztosító második gólunk, amely Ströck és Kohut mesterműve volt. Két esztendeig vártak a sportrajongók a vasárnapi győzelemre, mert utoljára csak 1926 június 6-án tudták a mieink a cseheket legyőzni: Budapesten 2:1 arányban.

Egy év múlva Prágában 4:1-re majd a Hungária-úton 2:1-re kapunk ki. Különösen ez az utolsó vereség fájt, mert a bécsi Braun a küzdelem vége előtt három perccel, éppen amikor Kohut kiegyenlíthetett volna – lefújta a mérkőzést.

A reváns vágya ott izzott vasárnap 40.000 szívben és a 40.000 torok lelkes biztatása nem maradhatott eredmény nélkül. Az értékes magyar győzelmet rekordközönség ünnepelte és amikor a küzdelem végét hirdette a kettős bírói sípjelzés, elfelejtették a boldog drukkerek, hogy milyen tortúrákon kellett keresztülesniük, amíg nehezen és drágán szerzett jegyük birtokában kiértek a nagy csata színhelyéül szolgáló Üllői-úti arénába.

Vörös-fehér dresszben először a csehek lépnek a pályára. Nyomban utánuk a magyar fiuk, akiket lelkes tapssal köszönt a közönség. Nyomon követi a két csapatot a mérkőzés bírája, a belga Van Praag, hatalmas szál, kopasz férfiú, aki nem valami szimpatikus fogadtatásban részesül, tekintettel arra, hogy ő volt a csehek favoritja.

Előlép a két csapat kapitánya: Fogl III. és Kada. A helyválasztás azonban nem jelent előnyt a szerencsés csapatnak, mert a nap délután félötre már a felhőkárpit mögé bujt és csak némi enyhe szél segíti a vendégcsapatot. A magyar csapat kezd, Turai szökteti Kohutot, de mielőtt elérné a labdát, Hojer „hazaadja” Planickának. Hajny szabálytalanul szereli népszerű balszélsőnket, de Planicka tisztáz.

Újra Kohut lép akcióba, akinek lövését korner árán menti a cseh védelem, majd Pesovnik beadása újabb kornert eredményez. Hirzer remek kilövését Planicka kapujából kirohanva igyekszik leszerelni, de a labda az üresen hagyott kapu előtt kitűnően helyezkedő Turai elé kerül. Úgy látszik, menthetetlen a gól, Turai azonban magasan a háló fölé irányítja a labdát.

A 7. percben a csehek kerülnek frontba és mindjárt az első támadásuk ugyancsak veszélyes. Silny ugyanis pompásan szökteti a jobbösszekötő Swobodát, aki még arra is ráér, hogy néhány lépést tegyen a labdával, hat lépésről célba veszi a kapu bal sarkát, a rettenetes erejű lövés azonban a kapufáról a mezőnybe pattan.

Ami a kihagyott gólhelyzeteket illeti: 1:1 eldöntetlen, állapítja meg a közönség. Turai és Swodoba akcióira célozva. A 9. percben a csehek jobbszélsője, Stepan indul támadásba, akit Fogl III. korner árán szerel, majd Turai Kohutot küldi a harcvonalba, akinek bombája az oldalhálót éri.


A 11. percben hatalmas tüntetést rendez a közönség a bíró ellen. Hojer ugyanis a büntetőterületen belül csúnyán fölvágja Hirzert, a bíró azonban a csehek javára ítél szabadrúgást.

 


Újabb Turai-Kohut támadást hibás centerezéssel fejez be balszélsőnk. Planicka kapustudományát először Takács II. teszi próbára, a 18 méterről irányított zúgó lövést azonban a cseh csodakapus könnyen fogja. Pillanatokra a magyar kapu kerül veszélybe, mert Wienhardt túl korán rohan a támadó Pue elé, a labda azonban szerencsére célt téveszt.

Kohut támadását Hojer ismét csak korner árán tudja parírozni, a csehek kapuja előtt óriási a kavarodás. Perner a gól előtt szabadon álló Takács II.-őt fölbuktatja. A bíró nyomban tizenegyest ítél, amelyet Hirzer a jobb sarokba plaszíroz (18. perc)

A vezetőgól után újult erővel támad a magyar csatársor, de Takács II. szép centere Planicka zsákmánya. Utána a Weinhardt miatt megítélt szabadrúgás okoz némi ijedelmet. Pue veszedelmes támadását Sternberg akasztja meg elegánsan, míg a 29. percben a csehek legveszedelmesebb csatára, Swoboda irányít 25 méterről gyilkos erejű labdát, Weinhardt azonban nagy bravúrral ment.

Kada miatt, aki Turait elgáncsolja, szabadrúgáshoz jut a magyar csapat. Ströck kitűnően megcélozza a cseh kaput, de Planicka rávetéssel ment. A 31. percben Kohut remek centere veszedelmeztet, de egyik belső csatárunk sincsen a helyén, hogy a gólvonal mentén tovaguruló labdát a kapuba továbbítsa.

A következő magyar támadás újabb korner árán menti Perner és a cseheken ismét csak a szerencse segít, mert Planicka sincsen a kapuban, a labdát azonban a gólvonalról kaparja ki Carwan.

A 34. percben a biró és Kada heves vitája szakítja félbe a játékot. Van Praag ki akarja állítani a Kohutot és Hirzert állandóan faultoló Hajnyt, de Kada végre „jobb belátásra” bírja a bírót.

A 38. percben Hirzer megsérül, de két perc után újra beáll és a balszélen sántikálva statisztálja végig a félidőt. Takács II.-Ströck pompás támadását Takács II. hibás lövéssel fejezi be. Az utolsó percekben a csehek támadnak. Stepant Pesovnik, szereli, Svoboda lövése Weinhardt zsákmánya, míg Kratochwill centerét Swoboda az égboltnak irányítja. Félidő: 1:0, kornerarány 4:1 Magyarország javára.

Újrakezdés után nem csökkenő hevességgel folytatja mind a két csapat a küzdelmet. A magyar csapat, hogy győzelmét újabb góllal bebiztosítsa, a cseh csapat pedig elszántan dolgozik a kiegyenlítő gólért. Egyelőre azonban újra a magyarok vannak frontban. Hirzer nagyszerű bombát irányít a cseh kapura, de Planicka szerencsésen fogja.

A csehek balszárnyának támadását Pesovnik teszi ártalmatlanná, majd a Hajny miatt megítélt szabadrúgás kecsegtet sikerrel. A labdát Obitz lövi, Ströck pompás fejese azonban Planicka kezében akad meg. Kohut támadását korner árán teszi Hojer ártalmatlanná. (15. p.)

Hirzer után most Turai is megsérül, de míg Hirzer frissebb és elevenebb, mint az első félidőben, Turai fejbandázzsal kerül vissza a mezőnybe. Stepan jobbszélső támadása Weinhardtot foglalkoztatja, majd kornerrel veszélyeztetnek a csehek. Most Kohut szökteti Takács II.-őt, Planicka eléje rohan, de nem éri el a labdát, amely az üresen maradt háló mellett süvít el.

Átkozott balszerencse! De ami késik, nem múlik, a 31. percben Takács II. labdájával Ströck, mint a villám rohan le a félvonalon és remekül centerezett labdáját a kitűnően helyezkedő Kohut a gólba csúsztatja. 2:0.

A közönség föllélegzik, csak most látja bebiztosítva a magyar győzelmet. Nem úgy a csehek, akik most már legalább szépíteni akarnak az eredményen. Kornert is rúgunk a 35. percben, ezt Takács II. fejeli el, majd Swoboda próbálkozik, de labdája célt téveszt.

Az utolsó percekben újra föllángol a magyar virtus és habár három a magyar igazság, a harmadik gól ellen már sikerrel védekeznek a csehek.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sorsolás előtt. Kada a cseh csapat kapitánya, Van Praag (Belgium), a mérkőzés bírája és Fogl III. a magyar kapitány Hirzer berúgja a megítélt tizenegyest Planiczka a cseh válogatott kapusa
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98