Dtum
Login with Facebookk
1928 | Március

Olaszország – Magyarország 4:3

A vasárnapi mérkőzésen 4:3 arányban győztek az olaszok a magyar csapat fölött, amelynek födözetsora a második félidő első perceiben váratlanul összeroppant. A közönség lelkesedésében betört a pályára.

Róma, március 25.
Vasárnap egész délután zuhogott az eső az Örökvárosban, ahová a Stadion Nazionale ünnepélyes fölavatására több mint 30.000 néző gyűlt össze Itália minden részéből. A nagy ünnepségen sem jelent meg Mussolini, bár Rómában tartózkodott, mert hívei nem szeretik, ha a Dace nagy és izguló tömegben vesz részt.

Először „a legjobb magyar 11” lépett a pályára Kiss Gyula szövetségi kapitány vezetésével. A címeres dresszű magyar legénységet hatalmas ováció fogadta. Amikor az „azurik” léptek a pályára, csak úgy rengtek a tribünök a viharos kiáltásoktól.

A magyarok háromszoros „Eia, Eia Allala!” – kiáltással üdvözölték az olasz közönséget, amely tomboló lelkesedéssel válaszolt.

A légi csoport zenekara ekkor rázendített a magyar himnuszra, amelyet a közönség állva hallgatott végig, a csapatok pedig vigyázzállásban maradtak mindaddig, ami a zenekar az olasz királyhimnuszt és giovinezzát is eljátszotta.

A fotográfusok ostroma, a szokásos üdvözlő beszédek után Bauvens kölni bíró megejtette a sorsolást. A szerencse a magyaroknak kedvezett. Ez azonban nem sokat jelentett, mert az új pálya göröngyös és sáros és így művészi futballjátékra nem alkalmas. Elnémulnak a tribünök.

Az olaszok kezdik a játékot. Lelkes és rámenő stílusokkal az első percekben határozott fölénybe kerülnek és közvetlen védelmünk hibájából csaknem gól esik, de hamarosan elmúlik a veszedelem, mert födözetsorunk magához tér és sikeres leadásokkal előredobja csatársorunkat, amelyet Konrád nagyszerűen dirigál.

A sorozatos magyar támadásoknak a 16. percben eredményünk is lett:
Ströck remek lefutása és pontos massza után Kohut a 16-os vonalról bombaszerű lövéssel megszerezte a vezetést. A további küzdelem során mindnagyobb fölénybe kerültek a mieink. Valóságos iskolajátékkal veszélyeztették minduntalan De Pra kapuját. A 30. percen Kohut nagy helyzetből a kapu fölé lőtt. A második magyar gól azonban „a levegőben lógott.”

Az olaszok csak lerohanásokkal kísérletezhettek, bár lövésüket Amsel olyan stílusban tette ártalmatlanná, hogy az olaszok ünnepelték. Általában az olasz közönség méltányolja a magyarok tudását, szakértelmét és ha alkalom van rá: megtapsolják a magyar fiukat. A magyar publikum ekkor állapítja meg, mily bámulatosan fegyelmezettek lettek a mérkőzés első felében a forróvérű olaszok.

Az utolsó percben Hirzer – Takáts összjátékából utóbbi ideális gólt lőtt: 0:2. A magyaroknak az első félidőben mutatott fölényét elősegítette, hogy Rosetti II., a balösszekötő egy összefutás alkalmával megsérült. A félidő vége felé Rosetti helyet cserélt a szélső Levrattóval.

A második félidő első felében még erősen zuhogott az eső. Pár percig a magyarok vannak frontban, Takács tiszta helyzetből a kapus kezébe lövi a labdát. Ezután váratlanul, azt is mondhatnánk indokolatlanul összeomlik a magyar halfsor.

Az olaszok vehemens támadásai következtében és az 5. percben Conti a közönség leírhatatlan lelkesedése közben lövi az olaszok első gólját. Újrakezdés után az olaszok fokozzák a tempót. A 15. percben a sérült Rosetti eljut Senkey mellett és váratlanul kiegyenlít 2:2.

A küzdelem egyre izgalmasabb lesz. Kisüt a nap. A közönség lázasan biztatja kedveltjeit. Óriási küzdelem a vezető gólért, amely a 20. percben születik meg Conti lövéséből. A magyar csatársor gyönyörű támadásokkal felel és már két perc múlva Konrád átadásából Takáts éles lövéssel kiegyenlít: 3:3.

Az olaszok heves ellentámadásokkal felelnek, de lövéseiket Amsel sorra elfogja. Most már a közönség is kigyúl: 30.000 torok biztatja kedvenc játékosait. A tempó még jobban fokozódik. A lövések zápora hull az olasz kapura. De Pra azonban mindent véd.

Már úgy látszik, hogy döntetlenül végződik a szépségekben gazdag küzdelem, de a 40. percben egy pillanatra kihagy a magyar védelem és Libonatti egy kapuelőtti kavarodásból megszerzi a győztes gólt. A közönség lelkesedésében betör a pályára. Boldog, aki az olasz játékosokhoz hozzáérhet.

Ölelik, csókolják, levegőbe emelik őket. Még öt perc. A magyar játékosok csodálatot erőfeszítéssel próbálják az eredményt legalább döntetlenné tenni. Konrád lövése kapufáról pattan vissza. Kohut bombája pedig a háló fölé fut… Vége a mérkőzésnek. Győztek az olaszok 4:3 (0:2) arányban.

A győztes olasz csapatban különösen Conti, Bernardini és Pietroboni voltak elsőrangúak. A magyar legénységből a csatársor érdemel elismerést.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Meghalt Szemlőhegyi Kresz Géza a korcsolyázás elkötelezett híve Meghalt Szemlőhegyi Kresz Géza a korcsolyázás elkötelezett híve
1871-ben a pesti egyetemen szerzett orvosi diplomát. Előbb kerületi...
Az osztrák trónbeszéd Az osztrák trónbeszéd
Junius 19-én nyitotta meg az osztrák császár Bécsben az új osztrák...
A csárda titka A csárda titka
Pócsmegyer környékén rozzant viskó áll. Szomoruan néztek ütött-kopott...
Sarah Bernhardt újra nálunk! Sarah Bernhardt újra nálunk!
A görög pathos szónak kettős jelentése van, szenvedést és szenvedélyt...
Vidéki kerékpárosok fölényes győzelme az FTC  versenyén Vidéki kerékpárosok fölényes győzelme az FTC versenyén
Mintegy háromezer főnyi néző előtt az idén harmadszor csaptak össze a...
Rédey Tivadar - Levél Kosztolányi Dezsőnek Rédey Tivadar - Levél Kosztolányi Dezsőnek
1935 március 29-ére Megbocsáss, barátom, ha most ahelyett hogy...
Régen nem látott szép sportot hozott a „Kozma Endre” emlékverseny Régen nem látott szép sportot hozott a „Kozma Endre”...
Az idei Balatoni Sporthét legkiemelkedőbb sporteseménye a...
Félreállni vagy szembeszállni Félreállni vagy szembeszállni
Peidl Gyula, a szegedi második választókerület képviselője, vasárnap...
A skorpió A skorpió
Csak rendkívül ritkán fordul elő, hogy a fogságban tartott skorpió...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98