Dtum
Login with Facebookk
1928 | Augusztus

Az angol férfidivat

Az angol férfidivat világszerte elismert szakértője, mr. John d’Orsay, bejelenti a szezon színeit és a frakk, zakkó, sportöltöny szabásának és viseletének legujabb változatait.


Kék és szürke színek dominálnak. - Kétsoros szmoking - puha selyeminggel. — Kék ruha, barna cipő, fekete nyakkendő, kemény kalap. -A felöltök raglán-szabásuak. Sötét nyakkendők győzelme...


London, augusztus 3. 


 Ha külföldről érkezünk Angliába, nyomban szembeötlik a angol uridivatnál nemcsak a szinek hiánya, hanem a stilus egyformasága is. Franciaországban mindenki azt hordhatja, ami neki tetszik, anélkül, hogy föltünő lenne. Londonban a divatos versenyeken, klubokban, színházban, társaságban, teánál, táncnál mindenki a legtökéletesebb egyformasággal öltözködik s arra, aki megpróbálná, hogy valami ujat vegyen föl, ugy néznének, mint a holdkorósra.

 

A jól öltözködő londoni uriember viselete alig különbözik a tavalyitól és igy egészen biztos, hogy a föltartóztathatatlanul bekövetkező változásokat kozmopolita urak fogják bevezetni, akik külföldön már kipróbálták azokat. Az estélyi ruha a legjobb példa erre! Az operaszezon megnyitása az összes jól ismert angol gavallérokat a Covent Gardenba vonzotta.

 

Kijelenthetem, hogy néhány részleten kívül a jólszabott frakk normális szabásu és nem tér el az eddig elfogadott angol viselettől. A frakkabát az alakhoz simul és föltétlenül nehéz ripszselyemmel van bélelve. A frakkszárnyak fölül erősen elvágottak és hegyesen végződtek. A nagy többség fekete csontgombot visel és eltüntek a régimódi selyemmel áthuzott gombok.


A nadrágok igen hosszúak, szélesek én oldalukon egy sor keskeny sima zsinórzat. Ebben a szezonban ugy egy-, mint kétsoros fehér mellényt viselnek, mindkét esetben igen keskeny V alaku kivágással s mindkét esetben négy gombbal. Minden jólöltözött ember fehér pikéinget vesz föl két gomblyukkal, visszatértek a szimpla, kézelőhöz, hegyes, szögletet élekkel.

 

Az ing kézelőjenek pontosan kell illeni a frakkujj kihajtójához, ami még mindig igen keskeny. A kék öltöny rendkívül divatos, szinte általános korai ebédeknél (angol ebéd), amelyek rendszerint napfénynél kezdődnek. A frakknyakkendők nagyon keskenyek és szimpla szárnyak. A clac divatját multa, estélyi ruhákhoz cilindert hordanak.

A fiatalemberek rendkivül széles V kivágásu és széles szárnyu gallérokat viselnek. Az opera megnyitóestélyén majdnem minden uron glacékeztyű volt. Ujra divatos ez a viselet, főkép, hogy a kezek tisztán maradjanak, különböző helyiségekben, mint például vendéglő és színház.
Tánchoz azonban nem huznak keztyüt.


Jellemző, hogy az estélyi ruhához a fiatalemberek estélyi köpenyt viselnek. Ezt a divatot a király honosította meg.


A köpeny ujjnélküli. Az egyetlen, aki puha inget viselt estélyi öltözékéhez: Mr. Arnold Benett volt, a kiváló regény- és drámairó. Azt hiszem, a puha ing nem illik a frakkhoz, ellenben igenis illik a kontinensen oly divatos kétsoros szmokinghoz. Le Tonquetban láttam kiválóan öltözöködő urakat kétsoros szmokingban puha selyeminggel, elegánsnak találtam. Valószínű, hogy ez a viselet Angliában is tért fog hódítani.

 

Newmarketben a lóversenyeken a kék és szürke színű ruhák dominálnak. A kék szín iránti előszeretet egészen kivételes s a nagy verseny napján a divat két vezető férfia: Lord Westmorland és Lord Londesborough anélkül, hogy összebeszéltek volna, tökéletesen egyformán öltözködtek, kék öltönyben elmosódott fehérszövésű mintával.


Barna cipő, fekete nyakkendő s keménykalap volt rajtuk, vörös szegfűvel a gomblyukban. Rendkívül divatos a kék serge szövet s mondhatnám, hogy az ezt követő legnépszerübb szín a szürke volt. Az egyetlen mintázás, ami látható, a csik, szürke anyagon kék vagy vörös szinezéssel.
Nagyon kevés barna ruhát viselnek.


Az egyetlen jól ösmert ur, akit barnában láttam. Lord Blantford volt dohányszinü ruhájában. A felöltők többnyire raglánszabásuak.


Föltünt néhány őz-színű felöltő. Ugyszólván minden jól ismert uron sötét nyakkendő volt: sötétkék, fekete és sötétzöld színekben. Természetesen volt néhány mintás nyakkendő is, de legdivatosabbak a simák. Sporthoz könnyű Shetland-szövetet viselnek krém szinben, továbbá kék, szürke és különösen zöld színekben, minden mintázat nélkül. Szürke és barna árnyalatu flanel szintén sok látható, különösen melegebb időben. Ebben a szezónban a sportruházat bővebb; a kabát hosszabb, mindkét oldalon sliccelve.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98