Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1928 | Augusztus

A budapesti kerékpáros világbajnokságok

A motorvezetéses világbajnokság példátlanul izgalmas és elkeseredett küzdelemben óriási meglepetésre a német Savall nyerte. – Lemaradt a belga és francia favorit. – A fleyervilágbajnokság szenzációja Moeskops súlyos veresége. – Az első és a második helyet a francia fleyerek foglalták el.

Hat nap óta Budapest felé figyel a nyugati országok sportközönsége, a nagy külföldi lapok hasábos cikkekben számolnak be a kerékpáros világbajnoki küzdelmekről. Olyan világnagyságok mérkőztek itt meg egymással, akiknek nevét azelőtt áhítatos tisztelettel olvasta a magyar sportközönség, de gondolni sem mert arra, hogy ezeket valaha magyar pályán látjuk küzdeni.

Moeskops, Michard, Kaufmann, Linart, Sawall, Breau adtak egymásnak találkozót vasárnap és hétfőn az uj Millenáris pályáján, hogy megküzdjenek a világbajnokságért. És ami a külföldnek – világbajnokság, az a magyar sportközönség számára – propagandaverseny volt. A kerékpársport nálunk – értetlenül – még mindig gyermekcipőben jár, nagy közönséget tehát még nem nevelhetett. A kis közönség azonban nagy eseményeket láthatott és nem is fukarkodott tapsaival.

Legnagyobb sikere a svájci Kaufmannak és a német Sawalnak volt, akik szép munkájukkal meg is érdemelték a közönség lelkes ünneplését. Ami a küzdelmek sportbeli részét illeti, a külföldi szakértők megállapítása szerint is: várakozáson felüli sikerről számolhatunk be. A vasárnapi professzionista fleyer, valamint a hétfői motorvezetéses világbajnokságok példátlanul izgalmas versenyeket és ennek megfelelően kitűnő eredményeket hoztak.

A vasárnapi fleyer világbajnokság döntőfutamaira Moeskops exvilágbajnok, Kaufmann, Michard és Faucheaux kvalifikálták magukat. A döntőfutamokban Moeskops óriási meglepetésre lemaradt és az első és második helyet is francia versenyző foglalta el: Michard és Faucheaux, akik bravúrosan megvédték Franciaország rövid távú hegemóniáját.

Michard a mezőny legnagyobb tehetsége volt, megérdemelten jutott a világbajnoksághoz. Szédületes spurtjai ellenállhatatlanok voltak. Néha-néha úgy látszott, hogy fiatal honfitársa egy harmadik döntőkör lefutására fogja kényszeríteni, ő azonban az utolsó 200 méteren fokozatosan előrenyomulva kétszer is győzött, hacsak gumiszélességgel is, ez azonban elég volt a világbajnokság elnyeréséhez.

Legnagyobb meglepetés a veterán Moeskops veresége. Még a svájci Kaufmann is megelőzte. Verseny után beszéltünk a volt világbajnokkal, aki elmondta A Reggelnek, hogy nagyon érzi már éveinek súlyát, nem bírja ezeket a nagy versenyeket.

A fordulókban úgy érezte, mintha ólmot öntöttek volna a lábába és hiába igyekezett, nem bírta a fürge Kaufmannt megelőzni. A kiesettek közül Osmella és Stears szerencsésebb sorsolással esetleg a döntőbe is bejuthattak volna, a német Engel azonban nagy csalódást keltett.

A mezőny legjobb idejét Koaufmann futotta, amikor Osmellát fél géphosszal megverte. A hétfő délutáni professzionista motorvezetéses világbajnokság már nagyobb közönséget vonzott. A verseny váratlanul izgalmas volt. A szombati előfutamok alapján Linart, Snock, Läuppi, Sawall és Breau álltak a starthoz. A sorsolás Breaunak kedvezett, ő fogott hamarabb gépet, de csakhamar kevésbé szerencsés kollégái elől is elfogták a gépkolosszusok a szelet.

A nagy favorit Linart volt, mindenki őt várta elsőnek és a verseny elején valóban úgy is látszott, hogy a belga bajnok könnyűszerrel behozza Brenu térelőnyét. Nem így történt. Óriási meglepetésére Sawall győzött, akinek győzelmére maguk a németek sem számítottak. Sikerét német akaraterejének köszönheti, amely nem hagyta csüggedni akkor sem, amikor a franciának és a belgának 3-3 kör előnye volt.

A közönség már megijedt a hatalmas francia fölénytől és ezért nagy lelkesedéssel fogadta győzelmét, de kijutott az ünneplésből pompás vezetőjének, Swählinek is. A többiek klasszisuknak megfelelően foglalták el a helyeket. A kiesettek közül Möller határozott nagy tehetség, ezt vasárnap alkalma nyílt bebizonyítani, amikor egy 30 km motorvezetéses vigaszverseny keretében hat körrel győzte le Istenest és 12 körrel a fáradt Bartost.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az országúti amatőrvilágbajnokság résztvevői, köztük Vida László (x) a magyar résztvevő A profi fleyer világbajnokság döntőjének startja. Michard (balra) a győztes és honfitársa Faucheaux A flyerek felvonulása Millenáris-pályán. Elöl a francia Michard, a világbajnokság győztese, mögötte a holland Moeskops, majd az ausztrál Spears A német Sawall, a motorvezetéses verseny győztese Sawali (Németország) a 100 kilométeres motorvezetéses kerékpáros bajnoka
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Van-e túlvilági élet? Van-e túlvilági élet?
Az Est-lapok hasábjain olvasóim is végigkísérhették azt a vitát, ami...
A III. ker. TVE nemzetközi boxolóversenye A III. ker. TVE nemzetközi boxolóversenye
Zsúfolt padsorok előtt pénteken este fél kilenc órakor folyt le a...
A Műcsarnok tavaszi kiállítása A Műcsarnok tavaszi kiállítása
A Városligeti Műcsarnoknak megvan az a sajátsága, hogy kiállításai...
Rövidek Rövidek
Szovjetoroszországba kiküldött magyar kereskedelmi küldöttség...
Ady Endre: A harcok kényszerültje
Nem kivánta lelke-teste, De harcolni mégis harcolt, Kereste vagy...
Tátos 1500-as győzelmével megszerezte negyedik bajnokságot Tátos 1500-as győzelmével megszerezte negyedik bajnokságot
A XX. magyar úszókongresszus hatalmas mezőnyű és szép küzdelmeket...
Szikratáviró a hadászatban Szikratáviró a hadászatban
Laikus ember, a ki hallja és látja a technika immár...
A román királyné és Oroszország foglyai A román királyné és Oroszország foglyai
Az utóbbi időben többen azzal a kérelemmel fordultak a budapesti...
Ökölvívásban már jobbak vagyunk az olaszoknál Ökölvívásban már jobbak vagyunk az olaszoknál
Magyarország – Olaszország 10:6 Bizakodva gyülekezett a Városi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98