Dtum
Login with Facebookk
1928 | Augusztus

Keresztes megnyerte a könnyűsúlyú világbajnokságot

Papp második lett a kisközépsúlyban. Kárpáthy negyedik a pehelysúlyban, Zombory ötödik a légsúlyban, Szalay és Badó hatodik a nagyközép-, illetve a nehézsúlyban

Mind a hat magyar birkózó kitűnő helyezést ért el, bár legtöbbjüket igazságtalanul lepontozták úgy, hogy már levonulással fenyegetődztek.


Amsterdam, augusztus 6.
Világbajnokság! Ami után nyolc napon át hiába sóvárogtunk:
vasárnap éjjel óriási izgalmak közepette megszületett az első magyar amsterdami világbajnokság, amelyet a könnyűsúlyú Keresztes szenzációs finissel harcolt ki a német Sperling fölött aratott győzelmével.

A mérkőzést végigdrukkoló közönség tomboló lelkesedéssel ünnepelte az első magyar világbajnokot. Keresztes szimpatikus győzelmére annál nagyobb szükség volt, mivel a zsűri a legtöbb esetben elnyomta a magyar birkózókat, akikbe csak Keresztes világbajnoksága öntött újra lelket.

Így azután nemcsak ellenfeleikkel, hanem a zsűrivel is sikeresen birkóztak meg és mindannyian szép helyezést küzdöttek ki. Papp második helyre került a kisközépsúlyban, Kárpáthy negyedikre a pehelysúlyban, Zombory ötödikre a légsúlyban, Szalay és Radó hatodikra a nagyközépsúlyban, illetőleg a nehézsúlyban.

A birkózóolimpiásznak hőse Magyarország, amely a pontversenyben az ugyancsak meglepetésszerűen előretört Németország mögött (26 pont) a második helyet foglalta el 22 ponttal, harmadik és negyedik a birkózó hegemóniájukat elvesztett Finnország 22, illetőleg 19 ponttal.

A vasárnap esti birkózások példátlan botránnyal indultak meg. Papp László ugyanis igazságtalanul megállapított tuss alapján vesztesnek nyilvánították, amire a magyar birkózógárda föllázadt, azt követelte, hogy óvják meg a mérkőzést, a magyar vezetőség azonban erre nem volt hajlandó.

A magyar birkózók erre levonulással fenyegetőztek és a vezetőség tagjai csak úgy tudták őket lebeszélni erről, hogy eléjük tárták a nemzetközi szövetségből való kizáratás veszedelmét. A magyar birkózók elkeseredése csak növekedett, amikor a zsűri továbbra is elnyomta őket.

Kárpáthy, aki a mezőny legjobb embere volt, igazságtalanul pontozták le, mint ahogy Keresztes kivételével az összes magyar birkózókat igazságtalanul ütötték el a megérdemelt sokkal jobb helyezéstől. Papp Lászlót Boginovval szemben Urban cseh bíró pontozta le.

Zomboryt lepontozták az olasz Gozzival szemben, Kárpáthyt Quagliavival szemben. Szalay a finn Pellinennel szemben, aki a világbajnokságot biztosan nyerte, tussal esett.

Keresztes, az olimpiász első magyar hőse, pontozással győzte le legveszedelmesebb ellenfelét, a svéd Westerlundot, majd Wavra cseh birkózót tussolta.

Badó kikapott az osztrák Dinzbergertől, Papp a finn Kokinnentől. Itt tört ki a botrány, a magyar vezetőség azonban nem akart óvni. Kárpáthy az egész mezőny legjobb embere volt, szombaton és most is igazságtalanul tussoltatták.

A küzdelem harmadik percében tussolta olasz ellenfelét, de a jugoszláv bíró nem fújta le. Pontozással győzött, de mégis a negyedik helyre szorult, mert már öt hibapontja volt.

A birkózó olimpiász végleges eredménye éjfél után a következőképen alakult ki:
Légsúly: Olimpiai bajnok: Leucht, Németország, 2. Laudrsen, Csehország. 3. Gozzi, Olaszország. 4. Lindelciw, Svédország. 5. Zombory, Magyarország. 6. Andersen Dánia.

Pehelysúly:
Olimpiai bajnok: Väli: Finnország. 2. Laliberg, Svédország. 3.Quagils. Olaszország. 4. Kárpáthy, Magyarország. 5. Steinig, Németország. 6. Seym, Törökország.

Könnyűsúly:
Olimpiai bajnok: Keresztes Magyarország. 2. Speriling, Németország. 3. Westerland, Finnország. 4. Talae. Törökország. 5.Wawra. Csehország, 6. Lassop, Olaszország.

Kisközépsúly:
Olimpiai bajnok: Kokkinuen, Finnország. 2. Papp, Magyarország, 3. Kusnetz, Észtország. 4. Jacobsen, Dánia. 5. Svenes, Belgium, 6. Haala, Csehország.

Nagyközépsúly: Olimpiai bajnok: Ibrahim Musztafa, Egyiptom, 2. Rieger. Németország. 3. Abeles Belgium, 4. Pellinen, Finnország. 5. Hansen, Dánia. 5. Szalay. Magyarország. A favorit Pellinen leszorulása nagy meglepetés!

Nehézsúly: Olimpiai bajnok: Svenson, Svédország, 2. Neströp. Svédország. 3. Gehring Németország. 4. Winnberger Ausztria. 5. Urban, Csehország. 6. Badó Magyarország.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Keresztes Lajos Papp László
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rövidek Rövidek
Az Ébredők Egyesülete e hó 29-én tartja a belsőharcok miatt elmaradt...
A rajkó és purdébandák tizennégy-tizenötéves kis prímásai A rajkó és purdébandák tizennégy-tizenötéves kis prímásai
Amióta Rigó Jancsi megszöktette Chimay hercegnőt, azóta sem volt...
A szövetkezeti gazdálkodás jelentősége A szövetkezeti gazdálkodás jelentősége
A Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége, melynek hatalmas szervezete...
A pesti kártyásvilág két császárának  vagyonmentése pattantotta ki a másfélmilliós valutacsempészés ügyét A pesti kártyásvilág két császárának vagyonmentése pattantotta ki a...
Amióta a valutaügyészség működik, nem volt nagyobbarányú,...
Mit kíván a Magyar Nemzeti Múzeum állattára a földbirtokos...
A Magyar Nemzeti Múzeum állattára e napokban igen érdekes...
Magyaróvárott elfogták Csehl Ferncet,
Az Összetartás szerkesztőjét, aki lapjában pogromra uszított- a...
Hogyan gyógyítják a rákbetegségeket Hogyan gyógyítják a rákbetegségeket
A hivatalos orvostudomány ezidőszerint csak két kezelési eljárást...
Munkát az épitőiparnak! Munkát az épitőiparnak!
Az évvégi statisztikai adatok szerint egyes épitőanyagokban nagyobb...
 Hogyan védenek a léggömbgátak? 2 Hogyan védenek a léggömbgátak? 2
Maga a léggömbgáz kétfajta lehet. Kevésbbé gyakori eset az, amikor a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98