Dtum
Login with Facebookk
1928 | December

Bethlen uj kormány alakitásával oldja meg a miniszteri tárcacserék problémáját

A vasárnapi lapok mint befejezett tényt jelentik be azokat a miniszteri tárcacseréket, amelyeknek menetrendszerü bekövetkezését lapunk már hónapokkal ezelőtt előre jelezte. Bethlen miniszterelnök már hetek óta folytat ebben az ügyben bizalmas tárgyalásokat, ezek azonban még ma sem fejeződtek be és igy teljesen beavatott helyen közölték , hogy befejezett tényekről egyelőre még mindig nem lehet beszélni.

 

Pesthy igazságügyminiszter távozása ugyan elintézett dolognak látszik, a kormánypártban azonban ugy tudják, hogy a sajtóreform parlamenti letárgyaltatásának felelősségét még ő fogja vállalni. Ezzel szemben viszont sürgeti a döntést a fölreform finanszírozására hivatott intézet megalakitásának időszerüsége, tekintettel arra, hogy az intézet elnöki állását elsősorban Pesthynek kivánja a kormány fölajánlani. További kérdés, hogy Pesthy utóda Zsitvay Tibor vagy Váry Albert lesz-e és Scitovszky belügyminiszter Zsitvay miniszteri kinevezése esetén visszatér-e a házelnöki székbe. Ez utóbbi esetre az egyedüli belügyminiszterjelölt Darányi Kálmán, akinek a kinevezése ellen csak az a szempont szól, hogy - református és a kormány református tagjainak szaporitása a katolikus táborban ujabb elkedvetlenedést keltene.

 

Bethlen grófnak tehát a végleges döntés előtt egész sor nehézséget kell kiküszöbölnie és helyzetét megkönnyitené, ha a tárcacserék problémáját uj kormányalakitással, vagyis a mai kormány ujjáalakitásával oldhatná meg.

 

Igy nyomult azután előtérbe az az érdekes terv, hogy Bethlen januárban vagy februárban benyujtja lemondását és uj kormány megalakitására nyervén megbizatást, szabad kézzel fogja a küszöbön álló miniszteri tárcacseréket végrehajtani. Amennyiben ez az előtérben álló terv meg megvalósul, rövid időn belül a negyedik, illetve az ötödik Bethlen-kormány fog a parlamentben bemutatkozni.

 

Első kormányát gróf Bethlen 1921 április 15-én alakitotta meg. A detronizáció után, 1921 november 14-én beadta lemondását és kormányát a második nemzetgyülés megnyitása - 1922 junius 19 - előtt rekonstruálta. A kuria 1926 októberében mondotta ki a frankügyben itéletét. Bethlen ezután ujból lemondott, de lemondását a kormányzó nem fogadta el és ekkor alakult meg a harmadik, ha pedig az 1922. évi rekonstrukciót is beleszámitjuk, a negyedik Bethlen-kormány, amelyet most sorrendben az ötödik fog követni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bethlen István, miniszterelnök. Pesthy Pál Zsitvay Tibor Váry Albert Scitovszky Béla
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98