Dtum
Login with Facebookk
1926 | December

Rövidek

Mikszáth főispán hirtelen áthelyeztette a miskolci vasutasok vezetőit
Miskolc, december 5.
Miskolcon az ajánlási iveket hétfőn délben kell benyujtani. A kormánytámogató Tolnay Kornél iveit 3800, a szociáldemokraták ajánlóiveit 3000 és a fajvédők ajánlóiveit 3200 szavazó irta alá. Mikszáth Kálmán főispán, hogy a Tolnay párt győzelmét biztositsa, a Máv. Elnökigazgatóságnál kieszközölte, hogy a miskolci mühelyfőnököt Kaposvárra, az üzletvezetőség vontatási osztályának főnökét pedig Szombathelyre helyezték át. Szuhakállón véres összetüzés volt a csendőrök és Farkas Gyula nem hivatalos egységespárti jelölt hivei között, akik közül kilenc embert letartóztattak és beszállitottak a miskolci törvényszék fogházába.

Esküdt nagy rágalmazási pöre a tábla előtt
A kiviteli panama-bünpör hirhedt vádlottja, Esküdt Lajos, a héten ujból szerephez jut: a budapesti itélőtábla Gadó István elnökletével foglalkozik nagy rágalmazási bünpörével. A szállitási panamaügyekben öt évi fegyházra itélt Esküdt Lajosnak e rágalmazási bünpörében illusztris ellenfelei vannak, mert sértettként gróf Bethlen István miniszterelnök, Bud János, Kállay Tibor és az elhalt Nagyatádi Szabó István miniszter özvegye szerepelnek. A politikusokon kívül ugyancsak sértettje e rágalmazási ügynek dr. Vásárhelyi Béla törvényszéki tanácselnök, aki annakidején vizsgálóbirája volt az Esküdt-féle panamabünpörnek, továbbá dr. Polányi Aladár főügyészhelyettes is, akiket a vád szerint sorra meggyanusitott Esküdt Lajos.

 

Nagy izgalmak között folyt le annakidején e rágalmazási bünpör főtárgyalása a Töreky-tanács előtt, amely bünösnek mondta ki Esküdt Lajost hat rendbeli rágalmazás vétségében és ezért egy évi fogházbüntetésre és 100.000 koronánként egy napi fogházbüntetésre átváltoztatható 18 millió korona pénzbüntetésre itélte. A táblai tárgyalásra való elővezetését kérte Esküdt, akit a hivatalból kirendelt közvédő véd, a vádat pedig dr. Kéler Béla főügyészhelyettes kéviseli.

Január végén feltétel nélkül megszünik Németország katonai ellenőrzése

Genf, december 12.
A szövetségesközi katonai ellenőrzőbizottság kérdésével foglalkozó miniszteri tanácskozást este 6 órakor lezárták. A megbeszélésen megegyezés jött létre. A szövetségesközi katonai ellenőrzőbizottság 1927 január 31-én föltétel nélkül elhagyja Berlint. Az eredményről hivatalos közlést adnak ki. A német delegáció hétfőn este utazik el Genfből.

Magyarország gróf Bethlen lábainál - irja a Presse
A "Neue Freie Presse" vasárnapi számában "Magyarország gróf Bethlen lábainál" cimen vezércikket ir a magyarországi választásokról. Ahol nincs ellenzék - mondja -, ahol csak egy akarat uralkodik, ott bekövetkezhet a veszedelem, hogy kietlenné válik, uniformizálódik az egész közélet, megszünik minden egyéni érdeklődés a politika iránt, amelyet a meggyőződések összeütközése vált ki. Talán gróf Bethlen ma már maga is szeretné, hogy a törpévé zsugorodott ellenzék meggyarapodjon. A királykérdés megoldása nagyon nehéz lesz, bármilyen könnyü az óriási többségnek, hogy fölálljon helyéről és engedelmeskedjen a vezér parancsának. Gróf Bethlen bizonyára tudja, hogy nem a győzelem adja meg a vezér sikerét, hanem a győzelem okos kihasználása. Magyarországnak most egy parlamenti diktátora van, akire az a föladat vár, hogy diktaturáját a külső és belső béke biztositására használja föl.

Mussolini titkosan szavaztat
Az urak a kürtök hallalijára összegyülekeznek, megolvassák a sorba lefektetett vadakat a földön, amelyeket a hajtók fölszedegettek és egybehordtak. A legszebb perce a nimródi mulatságnak … ott fekszenek mind a vadászok csizmája előtt, akiket körbe fogtak, akiket öröm, ambició, dicsőség volt elejteni. Kivánni, álmodni nem lehetett gazdagabb vadászeredményt. A legfélelmesebb, a legáhitottabb bundáju, legnagyobb, legnemesebb vadak lettek ártalmatlanná téve …

 

Igen, az 1926-os választáson megmentették a parlamentet egész sor jelentékeny ellenzéki politikustól, akik a legmodernebb tudással fölvértezve küzdöttek ennek az országnak az egészségéért, a haladásáért, a teremtő demokráciájáért. Ez a magyar parlament bizonyára nélkülözni tudja ezeket az értékes férfiakat, hanem a magyar nemzet nem mondhat le e küzdő, nevelő, bátor európai szellemekről.

 

A magyar közéletből nem lehet, nem szabad az ő hangjuknak hiányozni. A legszentebb, a legégetőbb felelet várja most őket, ez után a választás után, amelyben a nemzet akarata elhamvadt … küzdeni ujra s küzdeni százszorosan, élő szóval, nyomtatásban az általános, titkos választójogért. Ök legyenek bent az országban a mi félrevert harangjaink, ha minden vágy, minden lelkiismeret, minden erő nem fog össze kivivni végre, ami megfordithatja a magyar sors hanyatló utját: a titkos szavazást! És ők legyenek a nagy világ felé a mi partjaink világitótornyai, akik jelzik, hogy itt élet van, hogy lelkek virrasztanak s hogy nem ájultunk a lemondás, a közöny ködtavába.

 

Nincs ország, nincs állam, nincs nemzetszámba vehető emberfajta a világon, amelynek a politikai élete nem titkos választáson alapul. A diktátor Mussolini is titkosan választat. A jambózáson, tányérozáson fölnőtt olasz néppel sem lehetett a nyilt szavazást megreszkirozni … nem lehet örökké a férfias, egyenes magyar nemzettel sem!

A litván forradalmárok megválasztották a köztársaság uj elnökét
Kovnóból táviratozzák: A Litván köztársaság elnökévé Smetona Antal professzort választották meg. Smetona letette az esküt az alkotmányra és átvette az elnöki ügyek intézését.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szuhakálló-Múcsony vasútállomás Esküdt Lajos Smetona
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98