Dtum
Login with Facebookk
1928 | Június

Nagy viharok között Buday Dezsőt választották meg az ébredők elnökévé

Az Ébredő Magyarok Egyesülete vasárnap a szokásos izgalmak közben tartotta meg közgyülését. Ezt megelőzte az a vizsgálat, amelyet Boór miniszteri biztos közremüködésével Rákóczi Béla ügyvezető igazgató fegyelmi ügyében folytattak le. A fegyelmi szék, amelynek tagjai báró Kéthly miniszteri tanácsos, továbbá Kossuth és Szakáll ügyvédek voltak, ötvenoldalas jegyzőkönyv fölvétele után szombaton hirdette ki döntését, amely szerint Rákóczi Béla igazgatót 23 pontban vétkesnek találták az ÉME anyagi és erkölcsi érdekei ellen való vétségben és ezért kizárták az egyesületből.

 

A vasárnap közgyülésen, amelyet a vármegyeháza nagytermében tartottak, két párt vonult föl, de míg Lendvai István és Budavári László vezérlete alatt a Rákóczi-párt alig 30-40 tagot számlált, a Buday-párt hivei mintegy 200-an voltak. És a Buday-párt mellett vonult föl a fekete-inges Sasok négy százada, amely a megyeház udvarán ütött tábort. Ebben az izzó hangulatban kezdődött a közgyülés, amely előtt a választmány ülésezett: Buday Dezső társelnök itt tett jelentést a fegyelmi eljárás eredményéről.

 

Lendvai és Budavári már itt is tüntetni kezdtek Rákóczi mellett, de lehurrogták őket. A közgyülésen a miniszteri biztos elnökölt. Az elnökválasztás elrendelésénél Lendvai titkos szvazást kért. A többség viharosan nyilt szavazást követelt s amikor az elnök fölhivására a titkosa szavazás hivei a terem egyik sarkába vonultak, izgalmas incidensek játszódtak le, már-már összetüzésre került a sor. A többség folyton kiabált:
- Abcug a fajvédőkkel! Le Rákócziékkal! Nem kellenek a fajvédők!


Közben Lendvai, Budavári, Kontra, Kórodi-Katona igyekeztek meggyőzni az elnököt, hogy titkos legyen a szavazás, de az elnök megállapitotta, hogy a többség nyilt szavazást kér. Erre éktelen lárma közben Lendvaiék otthagyták a közgyülést, azzal a fenyegetéssel, hogy uj egyesületet alakitanak.

 

A győztesek ezután egyhangulag Buday Dezsőt választották az ÉME elnökévé. Buday nyomban letette az elnöki esküt és kifejtette programját, amely szerint a legnagyobb sulyt a sas-szervezkedésre fogja forditani. Tomboló taps követte az elnök szavait, amely után a tisztikar további kiegészitésére, illetve megválasztására került a sor. Itt megint viharok keletkeztek a nyilt vagy titkos szavazás kérdése körül. Kádár Lehel az eddigi hagyományokra való hivatkozással a titkos szavazás mellett emelt szót, míg Buday Dezső a nyilt szavazás mellett foglalt állást.

 

Ezek után nagy zavar keletkezett, mert a jelölőbizottság a további tisztségekre paktumot kötött Gömbösékkel, amely szerint a hivatalos listára a fajvédőket is fölveszik. A paktumos listát oly nagy zajjal fogadták, hogy az elnök kénytelen volt a közgyülést fölfüggeszteni.

 

Az "aggódó" ébredők Gömbös helyére Prónay Pált akarták beválasztani. Szünet után Buday arra kérte a közgyülést, hogy bár a hangulat láthatóan fajvédőellenes, mégis fogadják el a közös listát. Igy kénytelen-kelletlen a fajvédőket is beválasztották a vezetőségbe. Eckhardt Tibort disztaggá választották. A viharos közgyülés után az udvaron a Sas-ok négy százada üdvözölte az uj elnököt.

 

A Sas-ok vezére lelkes beszédet intézett Buday Dezsőhöz, aki megköszönte az üdvözlést és kérte, hogy segitség őt munkájában.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Lehner (Lendvai) István Eckhardt Tibor  Prónay Pál
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Legyen a gazda iparos! Legyen a gazda iparos!
Réges-régtől fogva tudják Európa cultur népei, hogy a sors...
Szibériai napló -  Fogságom és szökésem. Szibériai napló - Fogságom és szökésem.
Ha nem a szerző maga mondaná, nem hinnők el, hogy ez az első írása,...
Amerika: egy uj piac? Amerika: egy uj piac?
„Bár már régebben gyakran esett szó arról, hogy kisérletek...
Megint magas a kalap! Megint magas a kalap!
Sokat beszéltünk és irtunk tavaly a magas kalapokról. Most megint...
Budapest – Krakkó 4:3 (3:1) Budapest – Krakkó 4:3 (3:1)
A szombati városközi mérkőzésen megjelent 5000 főnyi közönség csak az...
Fanny első színdarabja Fanny első színdarabja
Shaw-ról sokáig nem mertek őszintén írni. Zavarba ejtő készséggel,...
Az első világbajnokság Stockholmban
Nem sok reményt füzünk céllövőink szerepléséhez, de a hatos...
Gyilkos fasiszta összeesküvést leplezett le a rendőrség
Május 10-én Budapest valamennyi egyetemét, főiskoláját s az egyetemet...
Két napi vízhiány Budapesten
Április 19-ikén és 20-ikán a főváros legnagyobb részén vizet nem...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98