Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1928 | Június

A vérkeringés csodái, az anyagcsere

A nagy vivőereken keresztül mindegyik kötelességtudóan megérkezik a szív jobb pitvarába, amely az érkezési pályaudvar a szív bal pitvarának indulási pályaudvarával szemben. Már most a szénsavval megrakott vér-vonatok gyors tempóban futnak a tüdőbe, fürgén kiontják magúkból a szállítmányukat, a vagonokat megrakják éltető oxigénnel és indulnak vidáman vissza a szív felé, hogy újra elölről kezdjék pályafutásukat.

Hogy a tüdőben, ebben a fontos átrakodó teherpályaudvarban, miként történik a gázcsere, a vérsejtecskék miriárdjai hogyan cserélik a hasznavehetetlen, ártalmas szénsavat éltető, a szervezet számára nélkülözhetetlen oxigénre, ez ma teljes rejtély, a vér működésének egyik legnagyobb titka.

Pedig hogy milyen fontos ez gázcsere, mi sem bizonyítja jobban, mint a fulladás, ami akkor következik be, ha valaki nem tud lélekzeni, nem tudja a tüdőben oxigénre váró vérsejtecskéket az éltető elemmel ellátni és nem tudja a türelmetlen sejtecskéket ártalmas szénsavrakományuktól megszabadítani.

Pár percnél tovább ezt nem lehet kibírni. A halál - a gázcsere elmaradása miatt— biztosan bekövetkezik.De ennek a rendkívüli és bámulatos vasúti hálózatnak, amely az emberi testet keresztül-kasul járja, nemcsak az oxigén és a szénsavszállítás körül van döntő fontosságú szerepe.

Nem kevésbé fontos feladat az sem, hogy a vasúti hálózatban szorgalmasan utazó vérsejtmiriádok szállítják az élelmiszereket illetve a tápanyagokat az emberi szervekbe. Ugyancsak ők szállítják  el a felhalmozó bomlási anyagokat. Ez aztán még talán az oxigénszállításnál is nehezebb feladat.

Tudnivaló, hogy az emésztés legfontosabb feladata, vagyis az étel végleges feldolgozása nem a gyomorban, hanem a vékonybélben történik, ahol a legapróbb bolyhoknak a milliói nyúlnak bele a vékonybélbe érkező ételkeverékbe. Az apró bélbolyhok megragadják a nekik kedves tápanyagrészeket és mivel mindegyikben egy kis hajszálér végződik, a megragadott tápanyagot a vérsejtecske azonnal becsomagolja poggyászába és elindul vele vasúti csomópontja felé.

A tápanyagrészecskével megrakott sejtecske a vér folyamával a bél falai közül kijut az erekbe, visszakerül a szívbe, majd az oxigénéhes vérrel eljut a tüdőbe, majd a teherpályaudvarról az indulást pályaudvarra és innen azután az ütőér a hosszú utat megtett és sok kémiai változáson átment tápanyagokat elszállítja minden szervbe.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Ulain lázadási bűnpörét ma tárgyalja a tábla Ulain lázadási bűnpörét ma tárgyalja a tábla
A királyi ügyészség Ulain Ferenc nemzetgyűlési képviselő, Szemere...
Sorozatos rekordjavítások a lövészek Mátyás király emlékversenyén Sorozatos rekordjavítások a lövészek Mátyás király...
Négy napon át küzdenek céllövőink a Mátyás király emlékversenyen,...
Ascher Oszkár Ascher Oszkár
Gyermekarcú fiatalember, inkább fiú - a gimnázium jut eszedbe, ahol,...
Babits Mihály - A könnytelenek könnyei
Szavak, ti mondatlan szavak, meddig biztassalak? Mit ültök rokkant...
Ebert elnök Ebert elnök
A nagy forradalmi átalakulásnak gyönyörű példája, hogy Ebertet...
Gróf Klebelsberg Kunó képzőművészeti politikája Gróf Klebelsberg Kunó képzőművészeti politikája
A Műcsarnok összes termeiben helyezték el azt a kiállítást, melyet...
Az MTK ifjusági mezei versenye Az MTK ifjusági mezei versenye
Az MTK egyik korán elhunyt atlétájának emlékére 1913-ban alapította a...
A Ferencváros Vízkereszt napján 3:2 arányban győzött Stuttgartban A Ferencváros Vízkereszt napján 3:2 arányban győzött...
A Ferencváros Vízkereszt napján reggel érkezett meg Stuttgartba. A...
Baeder Istvánnak, a Baeder- gyár fiatal aligazgatójának, eltűnését jelentette be a rendőrségen felesége, Stephani Ilona színésznő, akit a fiatal Baeder szülei ellenzése dacára vett el feleségül Baeder Istvánnak, a Baeder- gyár fiatal aligazgatójának, eltűnését...
Érdekes bejelentést tett vasárnap délelőtt a főkapitányság központi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98