Dtum
Login with Facebookk
1928 | Június

A vérkeringés csodái, az anyagcsere

A nagy vivőereken keresztül mindegyik kötelességtudóan megérkezik a szív jobb pitvarába, amely az érkezési pályaudvar a szív bal pitvarának indulási pályaudvarával szemben. Már most a szénsavval megrakott vér-vonatok gyors tempóban futnak a tüdőbe, fürgén kiontják magúkból a szállítmányukat, a vagonokat megrakják éltető oxigénnel és indulnak vidáman vissza a szív felé, hogy újra elölről kezdjék pályafutásukat.

Hogy a tüdőben, ebben a fontos átrakodó teherpályaudvarban, miként történik a gázcsere, a vérsejtecskék miriárdjai hogyan cserélik a hasznavehetetlen, ártalmas szénsavat éltető, a szervezet számára nélkülözhetetlen oxigénre, ez ma teljes rejtély, a vér működésének egyik legnagyobb titka.

Pedig hogy milyen fontos ez gázcsere, mi sem bizonyítja jobban, mint a fulladás, ami akkor következik be, ha valaki nem tud lélekzeni, nem tudja a tüdőben oxigénre váró vérsejtecskéket az éltető elemmel ellátni és nem tudja a türelmetlen sejtecskéket ártalmas szénsavrakományuktól megszabadítani.

Pár percnél tovább ezt nem lehet kibírni. A halál - a gázcsere elmaradása miatt— biztosan bekövetkezik.De ennek a rendkívüli és bámulatos vasúti hálózatnak, amely az emberi testet keresztül-kasul járja, nemcsak az oxigén és a szénsavszállítás körül van döntő fontosságú szerepe.

Nem kevésbé fontos feladat az sem, hogy a vasúti hálózatban szorgalmasan utazó vérsejtmiriádok szállítják az élelmiszereket illetve a tápanyagokat az emberi szervekbe. Ugyancsak ők szállítják  el a felhalmozó bomlási anyagokat. Ez aztán még talán az oxigénszállításnál is nehezebb feladat.

Tudnivaló, hogy az emésztés legfontosabb feladata, vagyis az étel végleges feldolgozása nem a gyomorban, hanem a vékonybélben történik, ahol a legapróbb bolyhoknak a milliói nyúlnak bele a vékonybélbe érkező ételkeverékbe. Az apró bélbolyhok megragadják a nekik kedves tápanyagrészeket és mivel mindegyikben egy kis hajszálér végződik, a megragadott tápanyagot a vérsejtecske azonnal becsomagolja poggyászába és elindul vele vasúti csomópontja felé.

A tápanyagrészecskével megrakott sejtecske a vér folyamával a bél falai közül kijut az erekbe, visszakerül a szívbe, majd az oxigénéhes vérrel eljut a tüdőbe, majd a teherpályaudvarról az indulást pályaudvarra és innen azután az ütőér a hosszú utat megtett és sok kémiai változáson átment tápanyagokat elszállítja minden szervbe.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az ipari többtermelés lehetősége Az ipari többtermelés lehetősége
Tőry Gergely kereskedelemügyi miniszteri tanácsos, az iparfejlesztési...
Wilson és a wilsonizmus tündöklése és bukása Wilson és a wilsonizmus tündöklése és bukása
1918. október 4-én Németország fegyverszünetet kért. Abban megoszlott...
Szomorú helyzetjelentés a kecskeméti szőlő- és gyümölcsfrontról Szomorú helyzetjelentés a kecskeméti szőlő- és...
Kecskemét, a csengő barack és a szóló szőlő hazája szomorú szüret...
Alfonz király azt ajánlja a spanyol főnemességnek, hogy ne nehezitse meg a köztársasági kormány helyzetét Alfonz király azt ajánlja a spanyol főnemességnek, hogy ne nehezitse...
Alfonz király szombaton késő este Londonból visszatért...
Titokzatos módon eltűnt Scitovszky Tiborné briliánsokkal kirakott karkötője egy előkelő nyári vendéglőben Titokzatos módon eltűnt Scitovszky Tiborné briliánsokkal kirakott...
Vasárnap délelőtt magas, előkelő külsejű, fehérhajú úr jelent meg...
André Gide két elbeszélése magyarul André Gide két elbeszélése magyarul
André Gide-ben, a soha-megnem-állóban, a lelki kalandok fegyelmezett...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
1900-1906 Tallózó
POLITIKA: Európai politika; GAZDASÁG: Szövetkezetek, egyesületek;...
 Új német hadiszörny a keleti háborúban: a szárazon-vízen járó gépkocsi Új német hadiszörny a keleti háborúban: a szárazon-vízen járó...
Verne egyik regényének hőse egy lángeszű feltaláló, aki megépíti a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98