Dtum
Login with Facebookk
1928 | Május

A vérkeringés csodái, a vérerek

A vér útja csodálatosan kiépített csatornarendszeren, a véredényrendszeren visz keresztül, amely a nagy ütőérrel kezdődik, amely azután szerteágazik, végül hajszálerek formájában behálózza az egész testet. A legfinomabb hajszálerek már olyan aprók, hogy azok végéin-már csak egyetlen vörös vérsejtecske fér el, ami nem nagyobb a négyzet-milliméter 250-ed részénél.

A hajszálerekből azután visszaáramlik a vér, az elhasznált, feladatát elvégzett vér a nagy erekbe, amelyek a visszafolyó vért felfrissítés végett megint visszaviszik a szív egy másik kamrájába. Ennél tökéletesebb kifogástalanabbul működő vasúti rendszert  vasúti hálózatot el sem tud képzelni az emberi fantázia.

Az emberi test elképzelhetetlenül sok, miriádra és miriádra rúgó sejtjei között a vér vasúti hálózata tartja fenn az összeköttetést. A vér örökké mozgó vasútjai látják el a szervezetet a szükséges táplálékkal és ugyancsak ezek az örökké mozgó vasutak viszik a szervezetben felgyülemlett bomlási anyagokat a kiválasztó szervekbe, a hogy ezek a felesleges, sőt ártalmas anyagok eltávozzanak a testből, a sejt-miriádok államából. A legtökéletesebb vasúti hálózat menetrendje a következő: A bal szív pitvarából, ebből a hatalmas központi pályaudvarból indul el útjára a vér.

Sok-sokmilliárd vérsejt utasa mind tudja, milyen feladatot kell elvégeznie. A vérvonat a szíven keresztül a test nagy ütőerébe k amelyen keresztül sok-sok vasúti csomópont és elágazás után az utasok eljutnak a legkisebb hajszálerekbe is. Az utasok poggyásza oxigénből és az emésztőszervekből felvett tápanyagokból áll.

Ezeket a fontos anyagokat a vérsejtecske-utasok elszállítják a test vasúthálózatának legtávolibb pontjára is és azután dolguk végeztével visszafelé indulnak. Most már, az előbb még oxigénben gazdag sejtecskék oxigénben szegénnyé lettek, sőt most már az ártalmas, veszedelmes gázakat ontó szénsavval rakódnak meg és ezzel a bomlási termékekkel sietnek a legközelebbi vasúti csomópont felé.

Ugyanigy megrakodva igyekeznek a szélrózsa minden irányából a sejtecskék a vasúti csomópontok felé, ahová pontos időben kell megérkezniök. Nem is késik el egyetlen egy sem!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98