Dtum
Login with Facebookk
1928 | Május

A Népszövetség nem fog beavatkozni a japán-kínai konfliktusba

Newyork, május 13.
A „Newyork Times” tudósitója a japán külügyminisztériumban látta azokat a hivatalos fényképfölvételeket, amelyek a kínaiaknak Csinanfuban a japánok ellen elkövetett kegyetlenkedéseit bizonyitjuk. Ezek a fényképek a többi között azt mutatják, hogy a kínaiak a japánokat elevenen megnyuzták.


Különösen az asszonyokat bántalmazták sulyosan, testüket borzalmasan megcsonkitották. Általában minden japánt rettenetesen megkinoztak, mielőtt megölték volna.

London, május 13.
Shanghai jelentés szerint Csang-Cso-Lin békitő manifesztuma teljesen hatástalan maradt. Fong tábornok ajánlatára a nacionalisták elhatározták, hogy a hadjáratot Peking elfoglalásáig folytatták.
Az északkínaiak folytatják visszavonulásukat. A nankingi kormány utasitotta a Wang minisztert, hogy rögtön utazzék Genfbe és képviselje a nankingi kormánynak a Népszövetséghez a japán katonai beavatkozás ellen benyujtott kérelmét.


A hatóságok megnyugtató kisérletei ellenére mindenütt folytatódnak a japánellenes akciók. Shanghaiban plakátok hivják föl a népet a japánok elleni háborura, több más városban bojkottálták a japán kereskedőket. Kantoban pedig megrohanták a japán bankokat.

Páris, május 13.
A Quai d’Orsay azon a nézeten van, hogy a Népszövetség nem veheti figyelembe azt a kínai kérelmet, hogy interventáljon a japán-kínai konfliktusban,mert a nankingi kormány, amely az intervenciót kérte, nem tagja a Népszövetségnek.

 

A kérvényt különben sem miniszter irta alá, hanem csak a Kuomingtang egy tagja, aki tehát nem lehet illetékes arra, hogy a Népszövetséghez ilyen kéréseket intézzen. A francia külügyminisztérium állásfoglalása után biztosra veszik, hogy a Népszövetség nem fog beavatkozni a japán-kínai konfliktusba.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98