Dtum
Login with Facebookk
1928 | Március

A hegemónia továbbra is a griffmadaraké

Magyarország 1928. évi szenior mezei futóbajnoksága

Vasárnap délelőtt fél tízre hirdette az atletikai szövetség különvonatát, amely az atletika rajongóit vitte Káposztásmegyerre. A különvonat nyolc kocsiból állott, de még az indulás előtt lekapcsoltak három vagont, mert az erősen hűvös időjárás miatt alig párszázan vállalkoztak arra, hogy kora délelőtt sportot élvezzenek.

Félórai késéssel végre starthoz állt a szeniorok mezőnyét, amely 129 tagot számlált. Pisztolylövés után azonnal a MAC-atléták ugrottak az élre.

Az első kör, másfél kilométer lefutása után nagy meglepetésre egy soroksári fiatal atléta, Hevele Ferenc volt az élen, aki mögött Gégény (ESC), a pécsi Ludwig, Majorosi (ESC), Kulcsár (MAC) és Király (ESC) helyezkedtek el. Ekkor már a mezőny vagy hatszáz méter hosszúságra húzódott széjjel.

A tarkadresszű társaságban élénk föltünést keltett a Folyamőrség negyvenöt főből álló csapata, amely mindvégig kitartott. Három és fél kilométere lefutása után a sorrend ez volt: Hevele, Gégény, Kulcsár, Ludwig, Király, stb. Pár száz méter után váratlan incidens történt.

Az egyik pályabíró hibájából pályát tévesztett az egész mezőny, de pillanatnyi zavaron kívül komolyabb baj nem történt, mert rögtön megváltoztatták a közbeeső terep útvonalát oly módon, hogy egy nyolcast futottak a versenyzők és ezáltal megmaradt a tíz kilométer, sőt még kétszáz méterrel több is lett a pálya hossza.

Hat és fél kilométer után ez volt a helyzet: Hevele, Kulcsár, Ludwig, Szerb, Belloni. Végre elérkeztek a versenyzők az utolsó körhöz, amely 1600 méter hosszú volt. Ekkor Hevele váratlanul föladta a küzdelmet és Majorosi került az élre, aki mögött Szerb helyezkedett el, majd Belloni következett. Őt követte Kulcsár tíz lépéssel, Ludwig pedig újabb tíz méterrel került hátrább.

Az élen futók között hatalmas küzdelem fejlődött ki az elsőségért. A távoszlopnál azután a favorit Szerb, aki alig magasabb másfél méternél, megugrott a mezőnytől és fölényesen érkezett be elsőnek, olyan bámulatos kondícióban, amely mindenkit meglepett. Szerb teljesítménye valóban elsőrangú.

Tavalyi eredményénél 12 másodperccel futott jobb időt annak ellenére, hogy a táv legalább kétszáz méterrel volt hosszabb, mint az elmúlt évben. Tehát tavaly óta több mint fél percet javult tíz kilométeren.

A szeniorok versenye után 102 ifjúsági versenyző startolt, akik közül hetvennyolcan futották végig a körülbelül négy kilométeres pályát. Győzött a favorit Mauréry három másodperccel Eper előtt, míg a harmadik helyet a ceglédi Virág foglalta el.

Részletes eredmények
:

Egyéni győztes: Szerb Elek (MAC) 35 p. 23.6 mp. 2. Majorosi (ESC) 35:37.8 mp. 3. Belloni (MAC) 35:45.6 mp. 4. Kultsár (MAC) 35:55 mp. 5. Ludwig (PSC) 36:06 mp. 6. Gégény (ESC). 7. Besznyák (MVSC) 8. Hrenyovszky (MAC) 9. Tuza (Folyamőrség) 10. Király (ESC).


Csapatbajnok: MAC 26 ponttal. 2. MTE 64 ponttal. 3. ESC 68 ponttal.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98