Dtum
Login with Facebookk
1928 | November

Koch Antal geológus, mint tanár

Tanári minőségben megvalósította az ideális tanárt, Közvetlensége úgyszólván példa nélküli volt. Az ifjúság igazi atyai barátját látta Koch Antal-ban. Egyetemi előadásaiban kiterjeszkedett a földtan és őslénytan minden ágára; leereszkedett az ifjúság szellemi színvonalára, hogy azután felemelje őt magához.

Tudását nem burkolta misztikus homályba; miként egész lénye, tanítása is egyszerű nyílt és őszinte volt. Rendkívül nagy súlyt helyezett arra, hogy az ifjúság a földtant ne csak a tanterem négy fala között hallomásból tanulja meg, hanem hogy a hallottakat a szabad természetben meg is tudja figyelni.

Amint az időjárás megengedte, tanítványait kivezette a szabadba és ott a legnagyobb közvetlenséggel mutatta be az egyetemi előadásaiban előadottakat. Így az ifjúságnak alkalma nyílt arra, hogy az egész ország földtani viszonyait megismerje.

Többször felkereste tanítványaival a Dunazug-hegységet, Selmecbányát, a Balatonmentét, a hunyadi vasérctelepeket, a Mecsek hegységet, Körmöcbányát, Pöstyén vidékét, a nógrád-borsodi széntelepeket, Dobsinát, az aggteleki barlangot, Rudóbánya vasérctelepét, a bánsági híres érctelepeket, a Velencei-tó környékét.

E tanulmányutakról az ifjúság nemcsak tapasztalatokkal meggazdagodva, hanem testben és lélekben felüdülve tért vissza, továbbá oly emlékek birtokába jutott, amelyekre mindenkor boldogan fog visszaemlékezni.

Az 1912. év május 28. napján, egyetemi tanári működésének negyvenedik évfordulóján, tanítványainak részéről olyan meleg ünneplésben volt része, amilyen csak keveseknek jut osztályrészül. A budapesti egyetemen két évtizeden át működött; lelke azonban visszavágyott Erdélybe, melyet később is gyakran keresett fel.

Kartársaival szemben a lehető legmegértőbb volt; sohasem kereste a visszavonulást; szívétől távol állott minden békétlenség. Nyugalomba vonulása alkalmával „bodrogi” előnévvel magyar nemességet kapott. A sors megengedte neki, hogy megérje az emberi kornak csaknem végső határát. Öreg napjaiban kellett megérnie, hogy az anyaországtól elszakították Erdélyt, amelyhez annyi szép emlék fűzte.

Kiváló alkotásai ott maradtak és fennen hirdetik, hogy mennyi fáradságot áldozott Erdély földtani átkutatására. Sokat munkálkodott a tudomány népszerűsítésén is; éppen a Természettudományi Társulatban tartott előadásai, valamint a Közlöny lapjai tesznek tanúbizonyságot ezirányú működéséről.

Családi élete a legboldogabb volt. Örömmel láthatta, hogy fiai és vejei a magyar közéletnek és tudománynak lelkes munkásai lettek. Pályafutása példaképen szolgálhat mindenkinek. Élete célja a munka és kötelességteljesítés volt. Távol állott tőle minden hivalkodás; szerénysége mintaszerű volt. Emlékét a magyar természettudomány mindenkor kegyelettel fogja őrizni.

Dr. Mauritz Béla

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A vasmüvek üzletmenete A vasmüvek üzletmenete
A vasmüvek üzletmenete még mindig nagyon gyönge, ámbár, mint ilyenkor...
Mindenki mérsékelje magát a divatban! Mindenki mérsékelje magát a divatban!
Főrangu hölgyek felhivást bocsájtanak ki, amelyben figyelmeztetik...
Magyar borok kivitele Amerikába
Magyarországi Bortermelők és Borkereskedők Orsz. Szövetsége legutóbb...
Buvárok a leszállás előtt Buvárok a leszállás előtt
A sokféle merész emberi vállalkozások között nagy elsimerés illeti...
Ki az a Pressburger Imre, akinek filmbemutatóján az angol király is...
Az angol lapok oldalakon keresztül írnak most a „Malter of Life and...
Brüll Alfréd Konstantinápolyban Brüll Alfréd Konstantinápolyban
Brüll Alfréd, az MTK elnöke, aki eddig mint a Magyar Vörös Kereszt...
Apróságok Apróságok
Füzér községben Petrás András erdőcsősz felesége só helyett arzénnal...
Harc a tenger alatt Harc a tenger alatt
A modern hadviselés már nem elégszik meg azokkal a harci eszközökkel,...
Lützow elesett Lützow elesett
A németek nálunk is járt nagyképességű fiatal melluszója, számos...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98