Dtum
Login with Facebookk
1928 | Szeptember

Izgalmas pánik tört ki vasárnap este istentisztelet közben

Izgalmas pánik tört ki vasárnap este istentisztelet közben a Dohány-utcai zsidótemplomban, mert egy férfi ezt kiáltotta: "Mindenki meneküljön, aki tud!"


A pánikot Plassner Ernő VI. kerületi adóvégrehajtó okozta, akin hirtelen kitört az elmebaj. A tulzsufolt templomban sokan elájultak s a mentők részesitették őket segélyben.

Vasárnap estefelé izgalmas jelenet zavarta meg a zsufolásig megtelt Dohány-utcai zsidótemplomban a hosszunap előestéje alkalmából tartott istentiszteletet. Fischer Gyula dr. főrabbi alig hogy belekezdett az ünnepi prédikációba, egy negyven év körüli, rendkivül izgatottnak látszó férfi fölugrott padjában és hevesen ezt kiáltotta: "Aki tud, az meneküljön! Segitség, gyilkolnak, meghalok!"

 

A sztentori hang betöltötte az egész templomot, a tömött sorokban nagy izgalom támadt, pánikszerü nyugtalanság vett erőt a tömegen. A nagy szorongásban mindenki utat akart törni magának kifelé, mert sokan attól tartottak, hogy valami baj történt. Néhányan lefogták a hadonászó férfit, aki a főrabbit megakadályozta beszédének elmondásában.

 

Dr. Fischer Gyula, aki csak a mult héten épült föl nyolc hónapig tartó betegségéből, halálsápadtan állt a szószéken, nem tudott szóhoz jutni és igy nem nyugtathatta meg hiveit. Az emeleti karzaton ülő nők kiáltottak végül is le a férfiakhoz, hogy maradjon mindenki a helyén, nem történt semmi. Ugyanekkor fölzugott az orgonaszó, ami megnyugtatóan hatott. Ekkorára azonban már a hátsó sorokban ülő férfiak és a karzaton levő nők sorában hatan elájultak és ezeket csak nagy üggyel-bajjal tudták kivezetni, mert a bejáratokat mindenütt elállták, az oldalt levő vészkijáratok pedig le voltak zárva. A vészkijáratok különben is kifelé nyilnak.

 

Míg az ájultakat kivitték, eközben ismét többen roszszul lettek. A botrányokozó férfit időközben kivitték a templom előtti térre és igazoltatták. Megállapitották, hogy az illető Plasner Ernő kerületi adóvégrehajtó, volt erdélyi tisztviselő, aki sulyos idegbajban szenved. Plasnernek a mult héten is incidense volt a Dohány-utcai zsidótemplomban, mert istentisztelet közben szivarra akart gyujtani a templom hajójában. Amikor figyelmeztették, hogy ez a legnagyobbfoku tiszteletlenség, rendkivül hevesen rátámadt a hitközségi alkalmazottakra és a körülötte álló hivekre, azt mondván, hogy neki ehhez joga van, mert 32-es katona volt.

 

A mostani izgalmas eset után a rendőrök, akik a templomban inspekciós szolgálatot teljesitettek, kihivták a mentőket, akik az elájultaknak segitséget nyujtottak és Plasner Ernőt is elszállitották. A hivek ezalatt százával hagyták el a templomot, bár a pánik mindössze néhány percig tartott.

 

A riadalom okozóját, a szerencsétlen Plasner Ernőt, akin nyilván váratlanul kitört az elmebaj, a rendőrség ügyeletes orvosa megfigyelés végett az angyalföldi elmegyógyintézetbe utalta, ahová még vasárnap este be is szállitották.

 

Az eset után a templom előtt a hivek izgatottan tárgyalták, hogy milyen veszedelmes a templomba ily rendkivüli nagy tömeg bebocsátása. A hitközség ugyanis többszáz állóhelyre szóló jegyet adott ki és nagyon sokan voltak, akik jegy nélkül jöttek be s növelték a templom tulzsufoltságát.

 

Amint értesülünk, a hitközség előljárósága és a közgyülés előtt is szóvá fogják tenni ezt az incidenst, amely mementóul szolgálhat arra, hogy a jövőben a nagy ünnepnapokon az istentiszteletre csak annyi személyt bocsássanak be, amennyi a templomba elfér, mert ha komoly pánik tör ki, százan és százan veszthetik életüket.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Egy katonai léghajó áldozatai
Szeptember 14-ikén nagy szerencsétlenség színhelye volt a hajmáskéri...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
A főtt krumpli korpával keverve húst termel és csakis előhízlalásra...
Az USA közvetítési kísérlete Az USA közvetítési kísérlete
Az Egyesült Államok már 1904 őszén megpróbált közvetíteni a...
Fiume kávébehozatali prémiumot kapott Fiume kávébehozatali prémiumot kapott
A fiumei kávéimport fejlesztése érdekében a kereskedelmi miniszterium...
Az imádó arczképe a – harisnyán Az imádó arczképe a – harisnyán
Szigoruan véve egyre megy, hogy kiki miképp akarja az imádója...
Gyémánt keresők Gyémánt keresők
Néhány hónappal ezelőtt hirül adták az ujságok, hogy Transvaalban uj...
A ponyva és irodalom A ponyva és irodalom
A ponyva mai fogalma régi és sokhelyütt előkelő ősökkel kérkedhet....
Kossuth Ferencz ismét beteg Kossuth Ferencz ismét beteg
Kossuth Ferencz január 10-ike óta ismét súlyosan megbetegedett....
Lebontják a khinai nagy falat Lebontják a khinai nagy falat
A hires khinai falat most lebontják. Az óriás fal 2500 kilométer...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98