Dtum
Login with Facebookk
1928 | Szeptember

Izgalmas pánik tört ki vasárnap este istentisztelet közben

Izgalmas pánik tört ki vasárnap este istentisztelet közben a Dohány-utcai zsidótemplomban, mert egy férfi ezt kiáltotta: "Mindenki meneküljön, aki tud!"


A pánikot Plassner Ernő VI. kerületi adóvégrehajtó okozta, akin hirtelen kitört az elmebaj. A tulzsufolt templomban sokan elájultak s a mentők részesitették őket segélyben.

Vasárnap estefelé izgalmas jelenet zavarta meg a zsufolásig megtelt Dohány-utcai zsidótemplomban a hosszunap előestéje alkalmából tartott istentiszteletet. Fischer Gyula dr. főrabbi alig hogy belekezdett az ünnepi prédikációba, egy negyven év körüli, rendkivül izgatottnak látszó férfi fölugrott padjában és hevesen ezt kiáltotta: "Aki tud, az meneküljön! Segitség, gyilkolnak, meghalok!"

 

A sztentori hang betöltötte az egész templomot, a tömött sorokban nagy izgalom támadt, pánikszerü nyugtalanság vett erőt a tömegen. A nagy szorongásban mindenki utat akart törni magának kifelé, mert sokan attól tartottak, hogy valami baj történt. Néhányan lefogták a hadonászó férfit, aki a főrabbit megakadályozta beszédének elmondásában.

 

Dr. Fischer Gyula, aki csak a mult héten épült föl nyolc hónapig tartó betegségéből, halálsápadtan állt a szószéken, nem tudott szóhoz jutni és igy nem nyugtathatta meg hiveit. Az emeleti karzaton ülő nők kiáltottak végül is le a férfiakhoz, hogy maradjon mindenki a helyén, nem történt semmi. Ugyanekkor fölzugott az orgonaszó, ami megnyugtatóan hatott. Ekkorára azonban már a hátsó sorokban ülő férfiak és a karzaton levő nők sorában hatan elájultak és ezeket csak nagy üggyel-bajjal tudták kivezetni, mert a bejáratokat mindenütt elállták, az oldalt levő vészkijáratok pedig le voltak zárva. A vészkijáratok különben is kifelé nyilnak.

 

Míg az ájultakat kivitték, eközben ismét többen roszszul lettek. A botrányokozó férfit időközben kivitték a templom előtti térre és igazoltatták. Megállapitották, hogy az illető Plasner Ernő kerületi adóvégrehajtó, volt erdélyi tisztviselő, aki sulyos idegbajban szenved. Plasnernek a mult héten is incidense volt a Dohány-utcai zsidótemplomban, mert istentisztelet közben szivarra akart gyujtani a templom hajójában. Amikor figyelmeztették, hogy ez a legnagyobbfoku tiszteletlenség, rendkivül hevesen rátámadt a hitközségi alkalmazottakra és a körülötte álló hivekre, azt mondván, hogy neki ehhez joga van, mert 32-es katona volt.

 

A mostani izgalmas eset után a rendőrök, akik a templomban inspekciós szolgálatot teljesitettek, kihivták a mentőket, akik az elájultaknak segitséget nyujtottak és Plasner Ernőt is elszállitották. A hivek ezalatt százával hagyták el a templomot, bár a pánik mindössze néhány percig tartott.

 

A riadalom okozóját, a szerencsétlen Plasner Ernőt, akin nyilván váratlanul kitört az elmebaj, a rendőrség ügyeletes orvosa megfigyelés végett az angyalföldi elmegyógyintézetbe utalta, ahová még vasárnap este be is szállitották.

 

Az eset után a templom előtt a hivek izgatottan tárgyalták, hogy milyen veszedelmes a templomba ily rendkivüli nagy tömeg bebocsátása. A hitközség ugyanis többszáz állóhelyre szóló jegyet adott ki és nagyon sokan voltak, akik jegy nélkül jöttek be s növelték a templom tulzsufoltságát.

 

Amint értesülünk, a hitközség előljárósága és a közgyülés előtt is szóvá fogják tenni ezt az incidenst, amely mementóul szolgálhat arra, hogy a jövőben a nagy ünnepnapokon az istentiszteletre csak annyi személyt bocsássanak be, amennyi a templomba elfér, mert ha komoly pánik tör ki, százan és százan veszthetik életüket.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az Ember tragédiája mint színpadi feladat Az Ember tragédiája mint színpadi feladat
Horváth Árpád a Nyugat legutóbbi számában teljesen helytálló dolgokat...
Megmenekült német- náci fogságból Mindszenty József veszprémi püspök Megmenekült német- náci fogságból Mindszenty József veszprémi...
Veszprém, bátor, hitvalló, német és nyilasellenes püspökét....
A kövér arab nők A kövér arab nők
Muzulmán ízlés szerint a nő ugy szép, ha kövér és bizony a sovány...
Az angol király fazekasa Az angol király fazekasa
Anglia nagy jubiláris ünnepségre készül. A szigetvilág lakósai és...
Ínség az árvizek után Ínség az árvizek után
A már oly régen szeszélyes időjárás a nyáron is ugyanolyan maradt....
Yonai tengernagy lett japán új miniszterelnöke Yonai tengernagy lett japán új miniszterelnöke
Már napok óta tudta az egész világ közvéleménye, hogy Abe tábornok...
Izgalmas vita a francia minisztertanácsban a spanyolországi fegyverszállításról Izgalmas vita a francia minisztertanácsban a spanyolországi...
A vasárnapi lapok kivétel nélkül első oldalukon közlik a francia...
Bíró Lajos színdarabja a Magyar Színházban Bíró Lajos színdarabja a Magyar Színházban
Bíró a nyílt szemű haditudósító és a bátor pacifista publicista...
Tildy Szeghalmon Tildy Szeghalmon
Tildy Zoltán vasárnap nagyszabású beszámolóbeszédet mondott, amelynek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98