Dtum
Login with Facebookk
1928 | Szeptember

Achmed Zoglu lett Albánia királya

Tirana, szeptember 2.
Az albán alkotmánymódosítás és Achmed Zogunak királlyá való kikiáltása – amint ismeretes – szombaton végre megtörtént. A történelmi esemény a legünnepélyesebb külsőségek és fényes keretek között folyt le. A főváros virágokkal és zászlókkal volt diszitve. Vidékről is óriási tömegek érkeztek festői népviseletben. Különösen nagyszámban a Mathik-völgyének lakosai, mert ez a vidék Achmed Zogu szülőhazája.

 

Evangyeli, a kamara elnöke reggel 9 órakor nyitotta meg az ünnepélyes ülést és alig egynegyed órával később már el is fogadták az alkotmánymódosítást és a monarhisztikus államformát. Egyuttal kimondották, hogy Zugu elnök Albánia első királya.
Az államformát módosító törvény egészen rövid és csak 5 szakaszból áll, amelyek a következők:
1.§. Albánia demokratikus és alkotmányos örökös királyság.


2. §. Az albánok királya őfelsége Zogu, a dicsőséges és vitéz Zogu-nemzetség ivadéka.


3. §. A végrehajtóhatalom a királyra ruháztatik, aki azt az alkotmány határozmányainak megfelelően gyakorolja.


4.§. Az igazságszolgáltatást a király biróságai gyakorolják.


5. §. A király esküt tesz az alkotmányra.

Az uj kormánytörvény elfogadásának pillanatában a hagyományos szokás szerint 101 ágyulövés dördült el és adta tudtára a népnek, hogy Albánia királyság lett. Egy képviselőkből alakult bizottság rögtön ezután Achmed Zoguhoz ment, hogy ünnepélyesen közöljék vele királlyá való megválasztását.


A köztársasági lobogót az előírt tiszteletadás mellett mindenütt bevonták és fölcserélték az albán királyság zászlajával.


Az uj király délután 4 órakor csukott autóban, amelyet körülvett testőrsége, a tisztikar vezetői, a parlamentbe hajtott, hogy letegye az ünnepélyes esküt az alkotmányra. Zogu a parlament termében emelt hangon olvasta föl a következő eskümintát, amelyet a kamara elnöke adott át neki:
-Én, az albánok királya, esküszöm trónralépésem pillanatában az élő Istenre, hogy mindenkor híven megőrzöm a nemzet alkotmányát, megvédem az országot minden ellenségtől és megtartom az ország törvényeit.


Zogu király ezután aláirta az eskümintát és a képviselők határtalan lelkesedése és szünni nem akaró éljenzése közepette elhagyta a parlament épületét. Az utcán az egybegyült néptömeg szintén óriási lelkesedéssel ünnepelte az uj királyt, aki diadalmenetben tért vissza palotájába.


Vasárnap a diplomáciai testület tagjai különkihallgatáson jelentek meg Zogu király előtt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98