Dtum
Login with Facebookk
1929 | Április

MacDonald jazzdobosnak nevezte egy merész igérete miatt Lloyd Georgeot

London, március 30.
Rövid szünidőre ment szét húsvét előtt az alsóház, de a tisztekreméltó gentlemenek közül számosan hosszu időre vettek bucsut a négyszögletes gótikus teremtől. Ötven konzervativ képviselő jelentette be eddig a pártvezetőségnek, hogy nem vállalja a párt jelöltségét, még negyvenre taksálják azok számát, akik ezután fognak visszalépni és nem kevés azoknak a száma sem, akik nem jószántukból és saját akaratukból, hanem egyszerüen ezért mondanak bucsut politikai müködésük eddigi szinhelyének, mert megbuknak. Ma már a konzervativok is fanyar mosollyal bár, de bevalljuk, hogy a kormánypárt erős depresszióval indul a harcba.


A tömegekre ma csak egyetlenegy jelszóval lehet hatni a munkanélküliség megszüntetésével. Aki munkát „jojbol” igér az angolnak, azé ma a voks!” Ezért háborodott föl olyan mérhetetlenül az egyébként mindig nyugodt MacDonald, amikor Lloyd George, aki elsőnek nyitotta meg néhány nappal ezelőtt nagy kampányt, hatalmas beszédében a munkanélküliek másfélmilliós tömegének felére való leszállitását igérte egyetlen év alatt, az államkincstár egyetlen pennyvel való megterhelése nélkül. Persze, az ilyen harsogó ígéret messze hallszik!


- Aki ilyet igér – vágott vissza a liberális vezérnek MacDonald-, menjen el inkább jazz-dobosnak.
Ha valaki megtudja oldani a munkanélküliség problémáját, tizenkét hónap alatt, akkor a munkáspárt tudja megoldani. Ha a munkáspárt tudja megoldani. Ha a munkáspárt kormányra jut és megállaptija, hogy ez lehetséges meg is teszi. Erre szavamat adom!


A legpikánsabb MacDonald beszédében az a vád volt, hogy Lloyd Goerge szöröstül-böröstül kisajátitotta a munkáspárt gazdasági programját és patkányfogónak akarja használni a munkástömegek elszéditésére. Ebből az éles hangból bátran lehet következtetni arra, hogy a választási harc váratlanul szenvedélyes és elkeseredett lesz. És az eredmény? Angliában mindenre fogadnak éppen a választások kimenetelére ne fogadnának? A tőzsdén erős piaca van a választási fogadásoknak. Az oddsok ma a következőképen állanak:
A konzervativ párt mandátumainak a számát 267-271-re, a munkáspárti győzelmek számát 258-262-re, a liberálisokét pedig 82-86-ra becsülik.


Az eddigi arányszám a következő: 406 konzervativ, 161 munkáspárti és 44 liberális. Inkább a vereséget, mint ilyen többséget, mondják erre a becslésre, az ifju konzervativok. Borzasztó lenne a kormánypárt helyzete, ha igy függne a liberálisok kegyétől! Viszont a helyzet ma az, hogy a két ellenzéki párt között a koaliciónak még a gondolata is ki van zárva.


Lloyd George a konzervativ szövetségtől sem riad vissza, csakhogy még egyszer a kormány tagja lehessen. A kormánypárt balszárnya talán nem is idegenkednék tőle, de viszont az öreg reakciósok, a vidéki die-hardok hada, mint a pestist, ugy gyülöli a lobogóhaju walesit. Akármi legyen is a kimenetele a nagy harcnak az bizonyos, hogy a választások egész sereg uj nő-képviselőt éspedig fiatal nőt hoznak be a Házba. Az első fecske North Tanurk a legutóbbi pótválasztáson megválasztott képviselője: Miss Jenny Lee. Bár munkáspárti csillogó fekete szemével, izmos, karcsú termetével és mert huszonnégy éves, egy csapásra meghóditotta a Ház ifjuságát, mégpedig pártkülönbség nélkül.

 

Br. P.E.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
MacDonald Lloyd George
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Proletárgyermekek fürdőzése Proletárgyermekek fürdőzése
A proletárdiktatura első üdvös rendeletei közé tartozik a...
Egy budapesti fiatalember három barátjával autón Budapestre szöktette Szombathelyről válófélben levő feleségét Egy budapesti fiatalember három barátjával autón Budapestre szöktette...
Husvét vasárnapjára virradó éjjel föltűnő esemény játszódott le...
Hogyan dolgozik a Jóvátételi Hivatal? Hogyan dolgozik a Jóvátételi Hivatal?
Épülőfélben lévő hatalmas hétemeletes modern ház a Rumbach...
Érdekességek a parafáról,  Pérignon páter találmánya Érdekességek a parafáról, Pérignon páter találmánya
A fiatal tölgy kérge, amelyet még nem hámoztak, az úgynevezett hím...
Befejeződött a vizsgálat Daladier, Reynaud, Gamelin és Blum ügyében Befejeződött a vizsgálat Daladier, Reynaud, Gamelin és Blum...
Politikai körökben vasárnap vált ismertté, hogy Daladier, Reynaud,...
Idegenforgalmi razzia Idegenforgalmi razzia
Idegenforgalmi razzia volt a napokban Budapesten. Nagyon jósikerű egy...
Magyar Úszó Egyesület versenye Magyar Úszó Egyesület versenye
Vasárnap és hétfőn rendezte szép sikerrel a Császár-fürdőben...
A király berlini látogatásának terve A király berlini látogatásának terve
Nagy feltűnést keltett mindenütt annak a híre, hogy uralkodónk május...
Holtpontra jutott a lakásépités Holtpontra jutott a lakásépités
A lakásépitési hitelek ügyében e héten fontos tárgyalás kezdődik Vass...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98