Dtum
Login with Facebookk
1929 | Április

MacDonald jazzdobosnak nevezte egy merész igérete miatt Lloyd Georgeot

London, március 30.
Rövid szünidőre ment szét húsvét előtt az alsóház, de a tisztekreméltó gentlemenek közül számosan hosszu időre vettek bucsut a négyszögletes gótikus teremtől. Ötven konzervativ képviselő jelentette be eddig a pártvezetőségnek, hogy nem vállalja a párt jelöltségét, még negyvenre taksálják azok számát, akik ezután fognak visszalépni és nem kevés azoknak a száma sem, akik nem jószántukból és saját akaratukból, hanem egyszerüen ezért mondanak bucsut politikai müködésük eddigi szinhelyének, mert megbuknak. Ma már a konzervativok is fanyar mosollyal bár, de bevalljuk, hogy a kormánypárt erős depresszióval indul a harcba.


A tömegekre ma csak egyetlenegy jelszóval lehet hatni a munkanélküliség megszüntetésével. Aki munkát „jojbol” igér az angolnak, azé ma a voks!” Ezért háborodott föl olyan mérhetetlenül az egyébként mindig nyugodt MacDonald, amikor Lloyd George, aki elsőnek nyitotta meg néhány nappal ezelőtt nagy kampányt, hatalmas beszédében a munkanélküliek másfélmilliós tömegének felére való leszállitását igérte egyetlen év alatt, az államkincstár egyetlen pennyvel való megterhelése nélkül. Persze, az ilyen harsogó ígéret messze hallszik!


- Aki ilyet igér – vágott vissza a liberális vezérnek MacDonald-, menjen el inkább jazz-dobosnak.
Ha valaki megtudja oldani a munkanélküliség problémáját, tizenkét hónap alatt, akkor a munkáspárt tudja megoldani. Ha a munkáspárt tudja megoldani. Ha a munkáspárt kormányra jut és megállaptija, hogy ez lehetséges meg is teszi. Erre szavamat adom!


A legpikánsabb MacDonald beszédében az a vád volt, hogy Lloyd Goerge szöröstül-böröstül kisajátitotta a munkáspárt gazdasági programját és patkányfogónak akarja használni a munkástömegek elszéditésére. Ebből az éles hangból bátran lehet következtetni arra, hogy a választási harc váratlanul szenvedélyes és elkeseredett lesz. És az eredmény? Angliában mindenre fogadnak éppen a választások kimenetelére ne fogadnának? A tőzsdén erős piaca van a választási fogadásoknak. Az oddsok ma a következőképen állanak:
A konzervativ párt mandátumainak a számát 267-271-re, a munkáspárti győzelmek számát 258-262-re, a liberálisokét pedig 82-86-ra becsülik.


Az eddigi arányszám a következő: 406 konzervativ, 161 munkáspárti és 44 liberális. Inkább a vereséget, mint ilyen többséget, mondják erre a becslésre, az ifju konzervativok. Borzasztó lenne a kormánypárt helyzete, ha igy függne a liberálisok kegyétől! Viszont a helyzet ma az, hogy a két ellenzéki párt között a koaliciónak még a gondolata is ki van zárva.


Lloyd George a konzervativ szövetségtől sem riad vissza, csakhogy még egyszer a kormány tagja lehessen. A kormánypárt balszárnya talán nem is idegenkednék tőle, de viszont az öreg reakciósok, a vidéki die-hardok hada, mint a pestist, ugy gyülöli a lobogóhaju walesit. Akármi legyen is a kimenetele a nagy harcnak az bizonyos, hogy a választások egész sereg uj nő-képviselőt éspedig fiatal nőt hoznak be a Házba. Az első fecske North Tanurk a legutóbbi pótválasztáson megválasztott képviselője: Miss Jenny Lee. Bár munkáspárti csillogó fekete szemével, izmos, karcsú termetével és mert huszonnégy éves, egy csapásra meghóditotta a Ház ifjuságát, mégpedig pártkülönbség nélkül.

 

Br. P.E.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
MacDonald Lloyd George
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kállay Miklós beszéde Huszton Kállay Miklós beszéde Huszton
A miniszterelnök szoboravató beszédében a hősök emlékének áldozva...
A czukor olcsóbb lett
A brüsszeli nemzetközi czukoregyezség szeptember elsején életbe...
A diapositivek készítésének új módja A diapositivek készítésének új módja
A tudomány terjesztésének és népszerűsítésének ma már legerősebb...
Női ruha papirosból Női ruha papirosból
A háboru okozta nagy szövethiányon ugy segített a modern technika,...
Mindennek a kibic az oka Mindennek a kibic az oka
A bridge és römiláz Budapesten is lábrakapott. Ügyes üzletemberek...
A Richmond Football-Club Budapesten A Richmond Football-Club Budapesten
A magyar footballjáték sok régi óhaja teljesül, hogy valamely első...
Szeptember 2-án Japán kapitulált Szeptember 2-án Japán kapitulált
A második világháború pontosan kitörésének hatodik évfordulóján a...
Gandhi egészségi állapota az éhségsztrájk negyedik napján Gandhi egészségi állapota az éhségsztrájk negyedik napján
Az angol hírszolgálati iroda jelentése szerint a kormány szombaton...
Jászai Mari újra a  Nemzeti Színházban! Jászai Mari újra a Nemzeti Színházban!
A kitűnő tragikai művésznő, Jászai Mari asszony ez év elején...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98