Dtum
Login with Facebookk
1928 | December

Rövidek

Kellog nem vette át Baldwin jegyzékét a tengeri leszerelésről
Newyork, december 2.
, A washingtoni angol követ megjelent a külügyi hivatalban, hogy átadja Baldwin miniszterelnök válaszát Brytten tengernagy azon javaslatára, hogy hívjanak egybe egy angol-amerikai parlamenti konferenciát a tengeri leszerelés kérdésében.


Kellogg külügyi államtitkár vonakodott átvenni a válaszjegyzéket, kijelentette, hogy Brytten teljesen egyéni iniciativából, kezdeményezésből cselekedett és semmiféle fölhatalmazást nem kapott.

Nagykanizsa, december 9.

Apponyi trónbitorlónak mondotta nagykanizsai beszédében azt az urat, akinek törekvései vannak a trónra, de joga nincs
„Ez a királyi hatalom párthatalom volna, olyan párturalom, amely retteg a közszabadságoktól!”

Apponyi egyetért a kormánnyal abban, hogy a királykérdés most még nem időszerű és bejelenti, hogy ha nem lesz ellenakció, a legitimisták még a csöndes szervezkedéstől is tartózkodni fognak

MacDonald Párisban szeretettel emlékszik vissza a pestilátogatására, de magyar politikai kérdésekről nem nyilatkozik
Páris, december 9.
MacDonald volt angol miniszterelnök tiszteletére vasárnap a francia szenátus elnöke diszebédet adott, amelyen megjelentek a politikai és diplomáciai élet előkelőségei. Hétfőn délelőtt a képviselőház elnöke, este pedig Poincaré miniszterelnök ab ebédet MacDonald tiszteletére.


Munkatársunknak alkalma volt az általános sajtófogadtatás után beszélni MacDonalddal, aki udvariasan és nagy szeretettel emlékezett meg budapesti látogatásáról, de a magyar politikát érintő kérdésekről nem akart nyilatkozni.

Lloyd George szerint Ma a nemzetek utja egyenesen a háboruba vezet!
London, december 9.

A liberális párt Manchesterben nagy békegyülést tartott amelyen 4000 ember jelenlétében Lloyd George is fölszólalt. Ma az a helyzet – mondotta -, hogy a nemzetek utja egyenesen a háboruhoz vezet: nem azért, mintha a háborut akarnák, hanem mert nincs bátorságuk, hogy a harciszekeret elragadó lovakat megfékezzék. A legyőzött nemzetek természetszerüen bántva érzik magukat és a bölcsesség azt diktálta volna a győzőknek, hogy a háboruokozta sebeket gyógyitsák meg. Ragaszkodnunk kell ugyan az általunk kötött szerződésekhez, de sem Locarno, sem a Kellogg-paktum semmi haszonnal nem jár, ha nem ragaszkodunk szószerint a népszövetségi határozmányokhoz, amelyek köteleznek bennünket arra, hogy háborus fegyverkezésünket a legkisebb mértékre csökkentsük, addig a mértékig, amig saját országunk biztonsága veszélyeztetve nincs.

Bethlen miniszterelnök vasárnap hazaérkezett genfi és luganói tanácskozásairól
- Az uj pénzügyminiszter ur minden uj kölcsönnek e percben még határozottan ellene van. Genfben nincs pénz, amit kaphatnának, hiszen simán megkaptuk mindazt, ami járt nekünk.


- A magyar politikának rejtett céljai nincsenek, amit akarunk, azt megmondjuk s amiről nem szólunk azt igazán nem akarjuk!

A szerb kormány vasárnap délben lemondott
Korosec miniszterelnök váratlanul jelentkezett vasárnap audenciára Sándor királynál, aki csak két-három nap mulva dönt a kormány lemondásának elfogadásáról Zágráb a kormányválságtól nem várja a szerb-horvát viszály megoldását, noha Anglia és Franciaország méltányos horvát-szerb megegyezést sürget.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kellog Stanley Baldwin Apponyi Albert Ramsay Macdonald Grandi, olasz külügyminiszter A Korosec-kormány
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98