Dtum
Login with Facebookk
1929 | Augusztus

Amerika és Európa gazdasági harca

Rothermere lord, aki ugy politikai, mint gazdasági kérdésekben Európa legsulyosabb egyéniségei közé tartozik, egyik nagy lapban vezércikket irt, amelynek az a cime, hogy „Elnyeli-e Amerika Európát?”

E rendkivül érdekes cikkben a lord rámutat arra, hogy a világ vagyonának négyötödrésze jelenleg Északamerikában van összpontositva, ahol az egyes nagy vállalatcsoportok és trösztök elnökei fontosabb és befolyásosabb személyek, mint sok európai állam miniszterelnöke.

Jelenleg az a helyzet, hogy a bankárok, a tőkepénzesek és a tőzsdések Wall-Street-től várnak tanácsot és vezetést. A legutóbbi évek alatt az egészséges vállalatok részvényei majdnem hihetetlen módon emelkedtek. Az ismertebb amerikai részvények közül sok többszáz százalékkal emelkedett. Mindez csak része annak a nagy bőségi dagálynak, amelyen az Egyesült Államok most emelkednek és gyarapodnak.

Az európai tőkések nem késtek belátni és felismerni az előnyöket, amelyeket az egészséges amerikai vállalkozások nyujthatnak az európaiakkal szemben. Az európai vállalatok ki vannak téve annak, hogy az általános pangás még az erősebb vállalatokat is magával rántja.

Az eredmény az lett, hogy az európai menekülő tőke célja most az Unió.
Az európai tőke igy állandó növekvő arányban ömlik nyugat felé és Wall-Street annak ellenére, hogy Európában a hitelforrások kiapadó félben vannak és a bank-kamatlábak emelkednek, állandóan csapolja a tőkevilágot.

Ennek a pénzügyi tünetnek a messzeható következményeit tárgyalja a lord és amellett érvel, hogy az Egyesült Államok barátságára most nagyobb szükség van, mint volt valaha. Nagybritannia iparának felujhodásához a legrövidebb út, visszavonzani a tőkét Amerikából, ahol a jelenlegi tőketöbbség következtében máris nagy fölöslegek vannak.

Rothermere lord nem ismeretlen dolgokat mond, hanem találó szavakat keresett egy közismert szomoru igazságnak ismételten való leszögezésére. Amerika a világháboru egyetlen nyertese és Amerika gazdagságának az ára Európa teljes elszegényedése.

A lord megállapitása szerint Európában azért van általános pénzhiány, mert a tőke, amely a földrengésjelző készülék érzékenységéhez hasonló finom szimattal rendelkezik, megérezte, hogy Amerika ma az egyetlen biztos hely, ahol nyerni, szaporodni és erősödni lehet.

És nemcsak azok a készletek vándorolnak át, amelyek a háboru előtt az állami jegybankok aranyfedezetét képezték, hanem a még ittmaradt vállalkozásokhoz szükséges tőkék legnagyobbrésze is amerikai részvényekben és üzleti vállalatokban keres elhelyeződést.

Ennek az állapotnak pedig nem lehet más eredménye, mint az, hogy Amerika a bőségben fuldoklik, ideát pedig az ipar, kereskedelem és mezőgazdaság az általános elszegényedésnek arra a fokára süllyedt, amely a koldulással határos.

Amerika a nála elhelyezett európai tőkét magas kamat mellett dollárkölcsön formájában juttatja vissza, ami történetesen azzal a kétségbeejtő következménnyel jár, hogy az itt folyó termelő munkának minden jövedelmét, kamat cimén, Amerika zsebeli be.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kilencvenéves lett a világ leggazdagabb embere, John D. Rockefeller, a mérhetetlen gazdagságú olajkirály Értéktőzsde New Yorkban
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Vasuti szerencsétlenség Dorozsmán Vasuti szerencsétlenség Dorozsmán
Szeged mellett Dorozsmán borzalmas vasuti szerencsétlenség történt f....
Egy gavallér ifju eltünése Egy gavallér ifju eltünése
A lipótvárosi aranyifjuságnak egyik ismert alakja: Heller Ágoston, a...
Forgatható automobil-lámpák Forgatható automobil-lámpák
A forgatható automobil-lámpák előnyeit mutatjuk be képeinken. Ezen...
Winkler balesete Winkler balesete
Winkler József, az MTK tehetséges jobbszélső csatára sulyos...
Hadicél menet közben: francia Kelet-Közép-Európa? Hadicél menet közben: francia Kelet-Közép-Európa?
Egyes francia körök 1915-től kezdték latolgatni, hogy a meggyengülő...
Az angol férfidivat Az angol férfidivat
Az angol férfidivat világszerte elismert szakértője, mr. John...
A baltaczim vetése A baltaczim vetése
Kopár, sivár talajra sokszor nehéz jó anyagot találni, a mivel a...
Báró Bothmer Jenő vívóterme Báró Bothmer Jenő vívóterme
Báró Bothmer Jenő kiváló vívó nyugdíjba vonult és Gennari Giuseppe,...
Új világrekord született a BSzKRt pályán Új világrekord született a BSzKRt pályán
Múlt héten Darányi ért el világrekordot, vasárnap Kovács javította...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98