Dtum
Login with Facebookk
1929 | Április

A világ pénzpiacának helyzete

Gróf Bethlen István husvéti nyilatkozatában gazdasági jövőnk föltételéül a külföldi hitelnyujtás készségét s ezzel a világ pénzpiacának alakulását jelölte meg.

A magyar gazdaság problémája csakugyan az, hogy tudna-e és milyen áron pénzt kapni elkerülhetetlenül szükséges állami beruházásaink és a magángazdaság céljaira. A mezőgazdasági termelés irányának megváltoztatása épp ugy, mint vasutaink rekonstrukciója egyaránt hitelkérdés, aminthogy például az épitkezés meginditásának kérdése is a hiteltől függ.

Pénzügyi és bankári körökben azonban a pénzpiac helyzetét nem látják éppen kedvezőnek s az a fölfogás, hogy a jelenlegi helyzetben nem külpolitikai relációk és nem is belpolitikai kérdések döntik el a problémát, hanem az amerikai tőzsde eseményei.

Sokan még arra is hajlamosak, hogy Sir Georg Paishnak, a világ e legjelentékenyebb közgazdászai egyikének adjanak igazat, aki nevezetes manchesteri beszédében a minap azt a szomoru jóslatot bocsátotta világgá, hogy a világ sosem látott még olyan gazdasági krizist, mint aminő előtt állunk, s hogy az amerikai hitelinfláció s annak következményei olyan gazdasági események felé visznek bennünket, aminőt a gazdaság-történelem eddig nem ismert.

Anélkül, hogy e sötét jóslatot elfogadnánk, annyit máris meg kell állapitani, hogy Paish nyilatkozata után két héttel, az európai pénzpiac legerősebb várában, Amsterdamban, a Nederlandsche Bank egy teljes százalékkal, 5 1/2 %-ra kénytelen emelni a kamatlábat, mert február 7-ike, vagyis az angol bankkamatláb emelése óta 141.32 milliós devizakészlete egyharmadára zsugorodott össze s ezenkivül aranyban 23.89 millió holland forintot volt kénytelen leadni a külföldnek. Az amsterdami discont emelését az európai kamatláb általános emelése előfutárjának tartják.

Mindenütt csak arra várnak, hogy az angol bank mikor lesz kénytelen szintén megváltoztatni kamatpolitikáját. Az amerikai tőkék és a világ „csavargó” tőkéi tudniillik még mindig, szakadatlanul ömlenek a newyorki tőzsde felé, hogy résztvegyenek abban a tobzódó spekulációban, amelyet a Federal Reserve Bankok sem tudnak immár megfékezni. Sem a „fekete napok” rendezése, sem a tőzsdei hitelek megvonása nem állitja meg ezt a vad táncot, amelyet az aranyborju körül járnak.

Ahol 5.8 milliárd dollár forog a börzei spekuláció forgatagában, ott hiába vonnak meg egyetlen nap alatt a chicagói bankok huszmillió dollár hitelt a tőzsdétől, mint ahogy a napokban tették. A newyorki tőzsdének huszmillió dollár meg se kottyan. Ilyen körülmények közt nyilvánvaló, hogy az angol bank sem tudja sokáig kivédeni arany vándorösztönét s kénytelen lesz a kamatlábat emelni.

De Londonon tul, Németország is erősen, sőt legerősebben szenvedi meg az Óceánon tul folyó vitustáncot. A német D-bankok a dollárért 7 1/4 %-ot fizetnek, a havi pénzért 8 %-ot s ebben a helyzetben szakad a német adózó közönségre az áprilisi adók esedékessége, ugyanakkor, amikor az állam pénztárai jelentékeny apályt jelentenek.

Párisban sem lehet ma már arról a pénzbőségről beszélni, mint néhány héttel ezelőtt s ha a privátdiscont ma is még 3 1/8 % is és a napi pénz sem drágább 3 1/2 %-nál, a francia vállalatok tőkeemelésének és a bankok emisszióinak hatása már erősen érezhető.

És nem más a helyzet sem Olaszországban, sem Svájcban, sem Csehországban vagy Ausztriában sem. Lengyelországban máris sulyosan jut kifejezésre a pénzpiac kezdődő válsága, mert a legjobb váltókért 24 %-ot, a jelzálogos hitelekért pedig 20 % kamatot fizet.

Csak természetes, hogy ezek a viszonyok előbb-utóbb nálunk is éreztetni fogják hatásukat. Ha e pillanatban még nem jelentkeznek is olyan arányokban, mint egyebütt, pénzügyi körökben ezt azzal magyarázzák, hogy a mezőgazdaság hiteligényei a tavaszi munkák késői megindulása folytán még nem jelentkeztek.

De hogy ilyen viszonyok mellett a miniszterelnök nyilatkozatának mi az igazi értelme, azt nem nehéz megállapitani. Egyhamar nem lehet várni az amerikai tőzsdei helyzet változását s ha a példátlan arányu spekulációt sikerülne is letörni, vagy ha más körülmények véget vetnének is neki, még hosszu idő telik el, amig a kiáradt vizek visszatérnek medrükbe s az aranyfolyó megszokott partjai közt folyik tovább.

A kérdés az, hogy az európai gazdaságok kibirják-e ezt a kritikus időt. Annyi bizonyos, hogy Bethlen husvéti megállapitása helyes volt.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98