Dtum
Login with Facebookk
1929 | Augusztus

Hévizen is furat melegforrás után a pénzügyminiszterium

A Balatonkörnyéki fürdőhelyek közül egyedül Héviz tette ki a „megtelt”-táblát, pedig a fürdőtelepet környező Hévizszentandrás község rohamosan annyira kiépült, hogy immár negyedfélezer fürdővendégnek tud elhelyezkedést nyujtani. Ehhez járul, hogy a különböző állami intézmények egymás után épitik meg itt „otthonaikat”.

Van már otthona a honvédségnek, a csendőrségnek, a rendőrségnek, a társadalombiztositónak, a katolikus tanitóknak, a postaaltiszteknek és tiszteknek, a Ferenc József-kórháznak és végül a pénzügyminiszteriumi tisztviselők nyugdijalapjának.

Ennek az alapnak az otthonát ujabb és ujabb befektetésekkel állandóan bővitik, ugy, hogy ebbe az épitkezésbe eddig nem kevesebb, mint 700.000 pengőt fektettek be csupán azért, hogy évente öt turnusban száz-száz tisztviselőt 5 pengő 30 filléres napi áron nyaraltathassanak. Függetlenül attól a kérdéstől, hogy ez a cél megéri-e ezt a nagy anyagi áldozatot.

A pénzügyminiszterium lillafüredi mintára most furási munkálatokat is végeztet, hogy az Otthon lakóinak külön fürdőt biztositson. Természetes, hogy ez a furás nem lesz a lillafüredihez hasonlóan hiábavaló, mert hiszen körülbelül 70 méter mélységben bizonyára sikerülni fog rábukkanni – a hévizi forrásra.

Itt azonban más sulyos komplikációk merülnek föl, amelyek végeredményben arra fognak vezetni, hogy a furási költségeket itt is hiába dobják ki az ablakon. Ezen az alapon ugyanis minden hévizszentandrási lakos saját telkén külön forrás után furathatna, ami a forrásjogi védelemről szóló törvénybe ütközik. E törvény alapján még 1914-ben kérvényeztek ötkilométeres védőövet Hévizfürdő részére. A kérvény a háboru és a forradalmak miatt mindmáig nem intéződött el.

Hévizen kétségtelennek tartják, hogy a forrás tulajdonosának, Festetics Tasziló hercegnek sikerülni fog álláspontjának érvényt szerezni és a pénzügyminiszterium ujabb furási kisérletét meghiusitani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Lótuszvirágok a Hévizi tavon Ahol Lillafüreden meleg viz után kutattak (a fúrás helye)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98