Dtum
Login with Facebookk
1929 | December

Hatvanezer voltos távvezeték épitéséről tárgyal Debrecen a MÁK-kal

Heves vármegye villamositásával kapcsolatosan a Magyar Általános Kőszénbánya most arra készül, hogy modernizálja a barcikai bányában levő telepét. Heves vármegye területének a felét ugyanis a barcikai bányából fogják ellátni villamos energiával. A megyének ez a fele a MÁK üzletkörébe tartozik villamositás szempontjából és ilyenformán Eger városát is a Magyar Általános Kőszénbánya látja el a jövőben villamos árammal.

A barcikai telep átépitése és az energiának Barcikáról Heves megyébe való átvitele ügyében mindeddig nem történt még döntés, mert ezt a kérdést és ezzel kapcsolatosan a vonalvezetést, az átvitel feszültség megállapitását, stb.-t lényegesen befolyásolja annak a tárgyalásnak a kimenetele, amelyet most folytatnak és amely szoros kapcsolatban van ezzel az üggyel.

Már hosszabb ideje tárgyal a debreceni villamos müvek vezetősége a Magyar Általános Kőszénbányával. Ezen a tárgyaláson arról van szó, hogy Debrecen áramszükségletének kielégitését uj alapra helyezik. A város, mint ismeretes, szépen megépitett, modern áramfejlesztő teleppel rendelkezik, amely minden tekintetben megfelel a technika mai követelményeinek, a sajátos helyi gazdasági viszonyok következtében azonban a telep kihasználása nem mutatkozik elég gazdaságosnak.

Szó van arról, hogy Debrecen esetleg leállitja saját telepét és az elektromos energiaszükségletét a Magyar Általános Kőszénbánya barcikai bányájából épitendő, hatvanezer voltos távvezetékről látja el. Mint szakkörökben értesülünk, a MÁK körülbelül 7 filléres KW-óra egységáron tett ajánlatot Debrecennek s az illetékesek beható tárgyalás alá vették az ajánlatot.

Az időközben megváltozott gazdasági körülmények megakasztották a tárgyalást, mert a nagy inveszticiók kamatterhe tulságosan magas összeget tett volna ki és annyira megnövekedett, hogy maga után vonta az ajánlott áram-egységár felemelését. Valószinü, hogy a kamatviszonyok szemmellátható javulásának a hatása alatt a tárgyalás ismét megindulhat.

Érdekessége a tervnek, hogy a debreceni villamosmüvek berendezésében sem feküdnék haszontalanul a beruházott tőke. Az uj rendszer mellett is mód lenne kihasználásukra a csucsterhelés ellátásával kapcsolatban. Kétségtelen, hogy a szóbanforgó távvezeték megépitése az országos energiahálózat kifejlődése szempontjából is rendkivül fontos lenne, de a terv csak a város érdekeinek szemelőtt tartásával valósitható meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98