Dtum
Login with Facebookk
1929 | December

Hatvanezer voltos távvezeték épitéséről tárgyal Debrecen a MÁK-kal

Heves vármegye villamositásával kapcsolatosan a Magyar Általános Kőszénbánya most arra készül, hogy modernizálja a barcikai bányában levő telepét. Heves vármegye területének a felét ugyanis a barcikai bányából fogják ellátni villamos energiával. A megyének ez a fele a MÁK üzletkörébe tartozik villamositás szempontjából és ilyenformán Eger városát is a Magyar Általános Kőszénbánya látja el a jövőben villamos árammal.

A barcikai telep átépitése és az energiának Barcikáról Heves megyébe való átvitele ügyében mindeddig nem történt még döntés, mert ezt a kérdést és ezzel kapcsolatosan a vonalvezetést, az átvitel feszültség megállapitását, stb.-t lényegesen befolyásolja annak a tárgyalásnak a kimenetele, amelyet most folytatnak és amely szoros kapcsolatban van ezzel az üggyel.

Már hosszabb ideje tárgyal a debreceni villamos müvek vezetősége a Magyar Általános Kőszénbányával. Ezen a tárgyaláson arról van szó, hogy Debrecen áramszükségletének kielégitését uj alapra helyezik. A város, mint ismeretes, szépen megépitett, modern áramfejlesztő teleppel rendelkezik, amely minden tekintetben megfelel a technika mai követelményeinek, a sajátos helyi gazdasági viszonyok következtében azonban a telep kihasználása nem mutatkozik elég gazdaságosnak.

Szó van arról, hogy Debrecen esetleg leállitja saját telepét és az elektromos energiaszükségletét a Magyar Általános Kőszénbánya barcikai bányájából épitendő, hatvanezer voltos távvezetékről látja el. Mint szakkörökben értesülünk, a MÁK körülbelül 7 filléres KW-óra egységáron tett ajánlatot Debrecennek s az illetékesek beható tárgyalás alá vették az ajánlatot.

Az időközben megváltozott gazdasági körülmények megakasztották a tárgyalást, mert a nagy inveszticiók kamatterhe tulságosan magas összeget tett volna ki és annyira megnövekedett, hogy maga után vonta az ajánlott áram-egységár felemelését. Valószinü, hogy a kamatviszonyok szemmellátható javulásának a hatása alatt a tárgyalás ismét megindulhat.

Érdekessége a tervnek, hogy a debreceni villamosmüvek berendezésében sem feküdnék haszontalanul a beruházott tőke. Az uj rendszer mellett is mód lenne kihasználásukra a csucsterhelés ellátásával kapcsolatban. Kétségtelen, hogy a szóbanforgó távvezeték megépitése az országos energiahálózat kifejlődése szempontjából is rendkivül fontos lenne, de a terv csak a város érdekeinek szemelőtt tartásával valósitható meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Kocsiszámra érkezett a virág és ezerszámra a távirat Doornba, a volt császár születésnapjára Kocsiszámra érkezett a virág és ezerszámra a távirat Doornba, a volt...
Amsterdamból jelentik A Reggelnek: A volt német császár 60-ik...
A budapesti kerékpáros világbajnokságok A budapesti kerékpáros világbajnokságok
Hat nap óta Budapest felé figyel a nyugati országok sportközönsége, a...
A föld arculatának változásai A föld arculatának változásai
Bölsche Vilmos, kiváló természettudós, foglalkozott ezekkel a...
Máris nehéz prémes kabátokban s a téli estélyek nagy öltözékeiben pompáznak a párisi divatbemutatók maunequinjei Máris nehéz prémes kabátokban s a téli estélyek nagy öltözékeiben...
A nyár mosolya, mint egy parfüm permetezi be Párist. Uj, dus...
A háború borzalmas törvényszerűsége A háború borzalmas törvényszerűsége
Hány és hány háború kimenetelét döntötte el a történelemben egyetlen...
A Rudolf-szobor-pályázat. A Rudolf-szobor-pályázat.
Molnár Viktoré, a vallás- és közoktatásügyi miniszterium lelkes...
Tüntetés a választójogért Tüntetés a választójogért
A mult héten hétfőn az általános választói jog érdekében nagy tüntető...
Vasas – WMFC 5:2 (1:1) Vasas – WMFC 5:2 (1:1)
A Latorca-utcai pályán 12.000 néző előtt játszotta a vasárnap...
Konfliktus Oroszország és Törökország között Konfliktus Oroszország és Törökország között
Oroszországnak erőszakos perzsiai akciója nagy visszahatást idézett...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98