Dtum
Login with Facebookk
1929 | December

Vigyázat! Motalkó!

Tagadhatatlan, hogy a motalkó nevü benzin-alkohol keverék sok értékes tulajdonsággal bir, amit pontos mérésekkel végzett kisérleteimben több izben megállapitottam. Igy rendes porlasztó beállitás mellett aránylag nagykompresszióju motorban nemcsak hogy nem mutatkozott teljesitménycsökkenés, hanem ellenkezőleg némi javulás és üzemanyagban jelentékeny megtakaritás. Azonban fel kell hivnom, különösen az amerikai autók tulajdonosainak a figyelmét egy olyan körülményre, amely esetleg igen kellemetlen helyzetbe hozhatja őket.

A legmodernebb amerikai porlasztóépités elvetette a vékony sajtolt sárgarézlemezből készült uszót és helyette vékony parafarétegekből összeragasztott tömböt alkalmaz. A parafatömb kivül három réteg speciális szigetelőlakkból készült réteget kap, melyet kemencében ráégetnek. Ez a zománcréteg megakadályozza a parafa likacsaiba a tüzelőanyag felszivódását és ezáltal az uszó megnehezedését. A benzinnel szemben a zománc indifferens volt, – az tehát nem okozott semmiféle bajt. Másként áll azonban a helyzet a motalkóval.

Az alkohol ugyanis a legtöbb lakkot oldja.
Igy felbontja az amerikai porlasztók, mint pl. Marvel, am. Zenith stb. uszóját áthatlanitó lakkot is, ami egyrészt a leváló lakkban levő tömőanyagokkal eldugulásokat okozhat, másrészt pedig az uszó teleszivódása következtében annak sulyosodását fogja okozni.

A megnehezedett uszó természetesen az előirt folyadéknivó beálltakor még nem fog olyan magasra emelkedni, hogy a tüszeleppel a benzin további beömlését megakadályozza. A benzin tehát tovább fog emelkedni az uszóházban, valamint a fecskendőcsövekben és azokon át el fog csorogni.

Tekintettel arra, hogy ez a folyamat meglehetősen lassan áll be és a benzinek összetételétől is függ, sohasem tudhatja az ember, hol éri utól a bosszuság. Ezenkivül pedig segiteni sem lehet egyelőre a bajon: az uszó kicserélése, ami elég költséges dolog, mitsem használ, mert néhány héten belül az is szétázik. Fémből készült uszóval pedig egyelőre nem lehet helyettesiteni, mert az jelenleg még nem kapható, másrészt pedig elég kellemetlen probléma elé állitja a porlasztótechnikusokat is.

A Közlekedési Tudósitó olvasóinak a figyelmét ezzel kapcsolatban bátorkodom felhivni a Nash Cars Instruction Book „400” Series 59-ik oldalon levő, Marvel-porlasztó ismertetésénél olvasható következő részre:
A porlasztó uszója réteges parafából van készitve és különlegesen van védve háromszoros rétegü speciális zománccal, kemencében égetve. Ez a zománcburkolat áthatolhatatlan minden, a gyakorlatban előforduló tüzelőanyag számára, kivéve az alkoholkeverékeket. Amennyiben az uszó annyira megsérül, hogy elveszti uszóképességét, ki kell cserélni ujjal. Ha ez nem volna azonnal kapható, az egyetlen dolog amit tenni lehet, az uszót ki kell égetni, hogy a benne levő nedvesség eltávozzék, ujból belakkozni és megvárni, mig tökéletesen megkeményedik, mielőtt ismét visszaszereljük.

Amint a fenti sorokból látható, a gyáros sem tud ez ellen semmi mást ajánlani, mint azt, hogy száritsuk ki a felszivódott üzemanyagot és ujból lakkoztassuk be az uszót. Azt hiszem, nem kell mondanom, hogy a szó szoros értelmében „nem fogunk messze menni” – ezzel a megoldással.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kongresszust hívnak össze a Székelyföld gazdasági újjászervezésére Kongresszust hívnak össze a Székelyföld gazdasági...
Most dolgoznak a székelyudvarhelyi székely kongresszus programján. A...
Háromatómos hidrogén (H3) előállítása Háromatómos hidrogén (H3) előállítása
Az oxigén háromatómos molekulája, az ozon (O3), már régóta ismeretes....
A por dicsérete
Amit előttünk, székesfővárosi lakosok előtt nap-nap mellett kézzel...
A király egészségi állapota A király egészségi állapota
Április 19-én riasztó hírek terjedtek el királyunk egészségi...
A karhatalom és kommunisták harca A karhatalom és kommunisták harca
Szombaton délután öt óra tájban az államvasutak istvántelki főműhelye...
Hozzászólás az egyke kérdéséhez Hozzászólás az egyke kérdéséhez
A minap egy ujságdarabot találtam a járda szélén. Mivel minden...
Embercsorda Embercsorda
Angol lapok írják, hogy Oroszországban hét millió gyerek és suhanc...
A Ribot-kormány A Ribot-kormány
Nehány nappal az orosz forradalom kitörése után a Liautey...
A kapitalizmus bolsevizmusa A kapitalizmus bolsevizmusa
Újpest városára tegnap este sötétség borult, az üzletekben,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98