Dtum
Login with Facebookk
1929 | December

Magyar miniszterelnökök – 1900-1920

Bródy János az 1971-ben kiadott Human Rights (Emberi jogok)című Illés-lemezen írta le: „A hatom szeretete nem a szeretet hatalma!”


Sok-sok bölcsességet idézhetnék, helyette – bevezetésként – a XX. századi magyar politikára figyelve igyekszem „megválaszolni” a kérdést: mi motivál embereket a politikusi pályára. Szerintem – de beszélgetéseimből kiderül, nem állok egyedül véleményemmel – a munkásmozgalom vezetőinél osztályalapú, az idegengyűlölőknél leggyakrabban faji meggondolások (előítéletek), hatalom- és/vagy pénzéhség, hírnév vágya, kívánása, valamiféle küldetéstudat, irracionális fennsőbbrendűségi érzés, és – főképp az adott időszakban – a származás. Ezek a nem hízelgő kijelentések – sajnos – nemcsak 1920-ig érvényesek!

 

Az 1900 és 1920 közötti intervallum 17 (beleszámítva a polgári – „őszirózsás” – forradalom és a „kommunizmus” 133 napja idején tevékenykedőket is) kormányfői posztot ellátó (hárman kétszer voltak azok) többsége nemes volt s valamilyen címet (báró, gróf) viselt. Ez rányomja bélyegét az akkori magyar politikai vezető réteg mentalitására! Az egy, hazaárulónak (értsd: az „úri Magyarország” ellen lázadónak) titulált, emigrációba kényszerített, vagyonától megfosztott, „vörös grófnak” csúfolt Károlyi Mihály kivételével nem volt olyan miniszterelnökünk (és kormányunk), aki (amely) az ország egészéért vállalta volna a felelősséget, a szegények, a kisemmizettek felemeléséért munkálkodott volna! Nem akarok árulkodni, de az idő haladtával a helyzet tovább fog romlani. („A hatalom szeretete nem…!”


Szinte mindegyikük szerzett legalább egy, de volt, aki több diplomát (jogit, közgazdaságit…) s némelyikük a miniszterelnökség mellett hosszabb-rövidebb ideig más tárcát is betöltött.
Tették ezt 1918-ig mindössze két király kinevezése révén: I. Ferenc József (uralkodott 1848-1916) és IV. Károly (1916-1918). Károly lemondása után az államfői tisztséget többen gyakorolták (József főherceg kétszer, Károlyi Mihály, a Tanácsköztársaság idején Garbai Sándor, Friedrich Istvánt az antant nem ismerte el. 1919. november 24-től 1920. március 1-jéig hazánknak nem volt államfője. Azon a napon (márc. 1.) lovagolt be a hófehér paripán Budapestre és lett kormányzó Horthy Miklós.


Nem mindegyik töltötte ki a négy éves hivatali idejét. A legkirívóbb példákból: Khuen-Hédrváry Károly először (1903. június 27-től 1903. november 3-ig), Esterházy Móric (1917. június 15-től 1917. augusztus 23-ig), Hadik János – „Ez ám a karrier!” – (1918. október 29-től október 31-ig), Peidl Gyula tovább (1919. augusztus 1-jétől 1919. augusztus 6-ig), volt az ország második embere!


Valóban nagy kaliberűnek egy tekinthető az időszakból. A liberalizmussal is kacérkodó, ám alapjában véve konzervatív Tisza Istvánt Ady több művében megemlíti, melyek közül a legismertebb a „geszti bolond” minősítés az 1912-es Rohanunk a forradalomba című versében.

Tapasztalhatták, hogy a bevezetés (felvezetés) és az első hat cikke kivételével nem a választás, hanem a gép diktálta ábécé-rendben követik egymást a cikkek. Gondoltam, a kronológia szerint összeállítok egy kormányfői listát, de ez fölösleges lenne, mert bármely történelemkönyvben vagy az Interneten keresgélhet (és találhat) az érdeklődő. Azokról, akik többször voltak miniszterelnökök, a szövegösszefüggés vagy a szövegben előforduló évszám tájékoztathat.


Még egy-két megjegyzés: voltak olyan kormányfőink (Garbai Sándor, Peidl Gyula, Károlyi Gyula, P. Ábrahám Dezső), akikről nincs cikk. Az antant elismeri a Huszár-kormányt már szerepelt. Teleki Pál és Bethlen István is értelemszerűen kimarad, hiszen az előző válogatás központi alakjai voltak ők.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Néhány szó a ruházati közszállításról Néhány szó a ruházati közszállításról
A közszállítások, melyeket mult évben vállaltunk, közel állnak a...
 Dosztojevszkij - Szegényemberek Dosztojevszkij - Szegényemberek
A figyelmesen olvasónak észrevevései mindig élesebbek, mint a...
Börtönből a sírba
Nagyon szeretett Schneider Katalin egy délczeg embert, de nem...
A légigyalogság A légigyalogság
Bármilyen különösen hangzik is ez az elnevezés, a mostani háborúban -...
Pierre Laval megalakitja koncentrációs kormányát Pierre Laval megalakitja koncentrációs kormányát
Eltérően a legutóbbi francia kormányválságoktól, amelyeknek megoldása...
Tizenhatféle mütalp bemutatója Tizenhatféle mütalp bemutatója
Vasárnap délelőtt érdekes és korszerü bemutatót rendeztek a pesti...
Nem lesznek többé kiváltságos vadászterületek Nem lesznek többé kiváltságos vadászterületek
Az általános demokratikus átalakulás nem feledkezett meg két fontos...
Az angol királyné és nővére Az angol királyné és nővére
Tudvalevő, hogy a jelenlegi angol királyné, Alexandra és a meghalt...
Az eleven fényképezőgép, a fényérzékeny lemez Az eleven fényképezőgép, a fényérzékeny lemez
Vannak, különösen az úgynevezett széplelkek között olyanok, akik...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98